>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 250-251-252-253-254-255-256-257. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 250-251-252-253-254-255-256-257. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257 “8. TEMA BİREY VE TOPLUM” “Sen De Bir İyilik Yap” Etkinlik Cevapları

 

SEN DE BİR İYİLİK YAP

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız haber metnini arkadaşlarınıza okuyarak bu haber metniyle ilgili his ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Küçükçekmece Belediyesi, hayırseverlerle desteğe muhtaç kimseleri Küçükçekmece İyilik Merkezi (KİM) çatısı altında bir araya getiriyor. Bu kapsamda, ilçe sakinleri kullanmaktan vazgeçmiş olduğu, kullanılabilir durumdaki giysileri Küçükçekmece İyilik Merkezi’ne bağışlıyor.
Merkezin giyim mağazasında depolanan giysiler, hijyen ve temizliği sağlandıktan sonrasında gereksinim sahiplerine ulaştırılıyor. Merkez, 2015 senesinde 2781 kişiye giyim yardımında bulunmuş oldu. Yabancı uyruklu 383 ilgili kişinin de giyim ihtiyacına yanıt verildi. (Kaynak: Habertürk)

2. Yaşadığınız ya da şahit olduğunuz bir iyilik öyküsünü arkadaşlarınıza anlatınız.

CEVAP: Bir defa ben ve dostlarım bir köy okuluna göndermek için kırtasiyelerden çeşitli okul malzemeleri almıştık. Bu malzemeleri öğretmenimizin yardımıyla koliledik ve okula yolladık. Oradaki öğretmenler bu duruma fazla sevindi.

 

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Bunların sözlükteki anlamlarını karşılarına yazınız.

OLASILIK: Bir şeyin olabilmesi durumu, olabilirlik, olasılık.

TETİK: Acele davranan, çevik, dikkatli, uyanık.

YİTİRMEK: Ne bulunduğunu, nerede bulunduğunu bilememek, yitirmek.

CAYMAK: Sözünden, kararından dönmek, caymak.

YİNELEMEK: Tekrarlamak.

SISKA: Fazla zayıf ve kuru, çelimsiz.

USULCA: Sessiz bir halde.

B) Anlamını öğrendiğiniz sözcük ve sözcük gruplarını birer cümlede kullanınız.

  • Sınıfta kalma olasılığım var.
  • Geceleri her vakit tetikte olurdu.
  • Kalemimi okulda yitirdim sanıyordum.
  • Bugün beyaz perdeye gitmekten caydık, tiyatroya gideceğiz.
  • İsmini birkaç kez yineledim ki iyice idrak etsin.
  • Sıska bir çocuk seni sordu.
  • Duyulmasın diye usulca söyledi.

 

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Güniz Hanım, telefonu açtığında sebep kaygılanmıştır? Anlatınız.

CEVAP: Güniz Hanım telefonda başka birinin sesini duyduğu için kızının başına bir şey gelmiş olabileceğini düşünmüştür.

2. Canol’un hangi sözleri Güniz Hanım’ın itimatını kazanmasını elde etmiştir?

CEVAP: Canol’un adını, soy adını ve okulunun adını söylemesi Güniz Hanım’ın itimatını kazanmasını elde etmiştir.

3. Güniz Hanım’ın okul müdür yardımcısının yanına gitme sebebi nedir?

CEVAP: Güniz Hanım müdür yardımcısına çocuğun iyi davranışını övmek amacıyla gitmiştir.

4. Güniz Hanım, Canol’a teşekkür etmek için ne yapmıştır? Siz Güniz Hanım’ın yerinde olsaydınız Canol’u ödüllendirmek için ne yapardınız?

CEVAP: Güniz Hanım Canol’a teşekkür etmek için ona harçlık vermiştir. Ben Güniz Hanım’ın yerinde olsaydın Canol’a kitap armağan ederdim.

5. Canol’un öneri edilen ödülü kabul etmemesini nasıl ne şekilde yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.

CEVAP: Bu davranışı müspet buluyorum. İyilik karşılığı olduğundan değil, görevimiz olduğundan yaptığımız bir şey olmalıdır. Canol da bu şekilde düşünmüş ve iyiliğin karşılığında mükafat beklememiştir.

6. Metnin sonunda yer edinen “İyilik yapmak hepimizin borcu. İllaki bigün siz de birilerine bir iyilik
edersiniz. O vakit ödeştik sayın.” sözlerinden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

CEVAP: İnsanlar iyiliği bir mesuliyet olarak algılamalıdır. Bugün birinin iyiliğe ihtiyacı olduğunda ona muavin olmalıyız. Bundan dolayı yarın da bizim başkasının iyiliğine ihtiyacımız olabilir.

7. Bir iyilik yaptığınızda ya da size bir iyilik yapıldığında neler hissediyorsunuz? Anlatınız.

CEVAP: İki şekilde de mutlu oluyorum. İyilik yaptığımda kendimi rahat hissediyorum. Bana iyilik yapıldığında da kendimi karşıdaki kişiye karşı minnettar hissediyorum. Ben de onun için bir şeyler yapmak isterim.

 

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Canol’un fizyolojik ve ruhsal özelliklerini metinden hareketle aşağıya yazınız.

Fiziksel Özellikleri: Zayıf, sıska.

Ruhsal Özellikleri: Olgun, bilgili, alçak gönüllü, iyiliksever, utangaç.

 

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Okuduğunuz metni özetleyiniz.

CEVAP: Güniz Hanım’ın telefonu çaldı. Kızının aradığını görünce telaşlandı. Telefonu açtığına bir adam sesi duydu. Bu vaziyet onu daha fazla kaygılandırdı. Arayan çocuk telefonu parkta bulduğunu söylemiş oldu. Güniz Hanım’a okula gitmek zorunda olduğunui adını, soy adını ve okulunun adını söylemiş oldu. Güniz Hanım bu tarz şeyleri duyunca rahatladı. Taksiye binip okula gitti. Okula gittiğinde müdürle görüşmek istedi sadece hizmetliden müdür yardımcısının okulda bulunduğunu öğrendi. Müdür yardımcısı Tuncer Bey’e olanları söyledi ve öğrenciyi övdü. Canol odaya girdiğinde Güniz Hanım onu övdü ve teşekkür etti. Canol’a mükafat olarak harçlık verdi. Canol bunu kabul edemeyeceğini, iyiliğin her insanın borcu bulunduğunu söylemiş oldu.

B) Özetlediğiniz hikâyenin anne fikrini yazınız.

ANA FİKİR: İyilik yapmak her insanoğlunun borcudur.

 

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Okuduğunuz metinde geçen deyimleri aşağıya yazınız.

CEVAP: Yüreği ağzına gelmek, aklı başka yerde olmak, gözüne kestirmek, gözlerini kısmak, bakışlarını dikmek, göz göze gelmek.

B) Bu deyimlerin metnin anlamına olan katkısını açıklayınız.

CEVAP: Bu deyimler metinde anlatımı güçlendirmiş ve anlatıma güzellik katmıştır.

 

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz hikâyede Canol’un müdür yardımcısının odasından ayrılmasından sonrasında sizce neler olmuştur? Düşüncelerinizden hareketle aşağıya hikâye edici bir metin yazınız.

CEVAP: (…)
Canol utangaç utangaç odadan ayrıldı. İki erişkin insan, ufak bir çocuktan ders almış benzer biçimde şaşkın fakat memnundular. Güniz Hanım Tuncer Bey’e teşekkür etti ve okuldan ayrıldı. Akşam kızı eve ulaştığında oldukça telaşlıydı. “Anne, telefonumu kaybettim. Fazla özür dilerim.” dedi. Güniz Hanım kızının ağlamasına dayanamadı ve derhal telefonu ona verdi. Gökçe, Nerede buldun telefonu anneciğim?” diye sordu. Güniz Hanım “Bugün bir çocuk telefonunu parkta bulmuş. Rehberde ‘Annem’ yazısını görünce beni aramış. Telefonu alayım diye bana okulunun adını verdi. Ben de gidip aldım.” dedi. Gökçe fazla sevindi ve düşüncelere daldı. “Yaşıtım birinin bu kadar düşünceli ve merhametli bulunduğunu bilmek ne güzel. Hem nasıl ne şekilde davranacağını da biliyormuş.” dedi. Güniz Hanım ” Üstelik teşekkür amacıyla verdiğim harçlığı da reddetti. Gerçekten fazla iyi birisi.” dedi. Bunun üstüne Gökçe iyilik üstüne düşündü.

 

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Canol, parkta bulmuş olduğu cep telefonunu sahibine ulaştıramasaydı aşağıdaki numaralardan hangisini aramalıydı? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Canol 155’i aramalıydı. Polis yitik bir telefonu sahibine ulaştırabilir. Bunun haricinde eğer şehirden uzakta, kırsal bir alanda yaşıyorsak 156 Jandarma bizlere bu mevzularda daha çok muavin olur.

B) Yukarıdaki acil vaziyet telefon numaralarını hangi durumlarda aramalıyız? Bu numaraları gereksiz meşgul etmenin yol açacağı olumsuzluklar neler olabilir? Açıklayınız.

CEVAP: 110 İtfaiye’yi herhangi bir yangın durumunda aramalıyız. 112 Ambulans’ı birisi yaralandığında, hastalandığında aramalıyız. 155 Polis ve 156 Jandarma’yı ise birisinin kabahat işlediğine şahit olduğumuzda, bir yakınımız kaybolduğunda, bir kavga durumunda yada benzeri nedenlerle aramalıyız. Bu numaraları gereksiz yere meşgul ettiğimizde bu kurumlara gereksinim duyan başka insanların onlara ulaşmasını engellemiş ve çalışanların zamanını çalmış oluruz.

 

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Canol’un okulunda okul temsilcisi seçilecektir. Aşağıda, okul temsilciliği seçiminde aday olan üç öğrencinin konuşma metinleri verilmiştir Bu adaylardan hangisini konuşmasını daha gerçekçi buluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Onur Orhan’ın konuşmasını daha gerçekçi buluyorum. Bundan dolayı yapmak istediklerini açık bir halde dile getirmiştir. Projelerinden bahsetmiştir. Projelerini gerçekleştirme mevzusunda kati sözler vermemiş, hayata geçirmeye çalışacağını dile getirmiştir. Ancak kalan iki adaydan birisi hiçbir mevzudan bahsetmemiş ve umutsuz konuşmuştur; diğeri ise yapması güç olan bir mevzu ile ilgili kati konuşmuştur.

B) Okul temsilciğine aday olduğunuzu düşünerek aşağıya bir konuşma metni yazınız. Bu metni arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza uygun bir hitap ifadesiyle başlayınız. Konuşmanızın sonunda sizi dinleyenlere teşekkür etmeyi unutmayınız.

CEVAP: Değerli öğretmenlerim, sevgili dostlarım,
Adım Tuncay Kaplan. 8/B sınıfında öğrenciyim ve okul temsilcileri adaylarından biriyim. Daha evvel pek fazla mevzuda mesuliyet aldım ve yerine getirdim. Temsilcilik mevzusunda da kendime güveniyorum. Okulumuzdaki sorunların farkındayım. Çevre temizliği, kitap okuma etkinlikleri ve geziler mevzusunda çeşitli projeler hazırladım. Bu projeleri hayata geçirebilmek için desteklerinize ihtiyacım var. Daima dinleyen bir temsilci olacağıma söz veriyorum. Sorunlarınızı idareye zamanında ileteceğim ve fazla çalışacağım. Beni daha yakından tanımak isterseniz sınıfımı ziyaret edebilirsiniz. Hepimiz kardeşiz ve okulumuzu daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

 

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Dostluk” temalı atasözleri araştırınız.

  • Dost acı söyler.
  • Dost, dostun eğerlenmiş atıdır.
  • Fakir arkadaş, acele unutulur.
  • Dostun attığı taş kafa yarmaz.
  • Dost başa, düşman ayağa bakar.
  • Dost siyah günde belli olur.
  • Dost ağlatır, düşman güldürür.
  • Dost, dostun ayıbını yüzüne söyler.
  • Dost siyah günde belli olur.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 242-243-244-245-246-247-248-249. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat