şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 56-57-58-59-60-61-62-63. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 56-57-58-59-60-61-62-63. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 2. TEMA MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK “15 Temmuz” Etkinlik Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. 15 Temmuz şehitlerinden biriyle ilgili araştırdığınız hayat öyküsünü arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir, çocukluğunu Bor, Niğde’nin Çukurkuyu beldesinde geçirdi. Çukurkuyu’da okul sonralarında çobanlık yapmış oldu.Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki evladı dünyaya geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Türkiye sınırları içinde ve haricinde çeşitli görevlerde yer aldı. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in aktardığı bilgiye gore, 2016 Türkiye askerî vuruş girişimi esnasında öldürmüş olduğu komutan Semih Terzi ile beraber daha öncesinden Afganistan’da vazife yapmıştı.

16 Temmuz 2016’da vuruş girişimi esnasında {Özel} Kuvvetler Komutanlığı’na girmeye çalışan {Özel} Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi’yi, {Özel} Kuvvetler komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’dan almış olduğu buyruk üstüne göğsünden vurarak öldürdü. Bunun üstüne Semih Terzi’nin korumalarından Binbaşı Fatih Şahin ve Üsteğmen Mihrali Atmaca da otuz kurşunla Halisdemir’in hayatına nihayet verdi. Daha sonrasında ise vuruş yanlısı astsubaylar Nedim Şahin ve Gökmen Ata ölü yakalanmış; otuz altısı ise teslim alınarak Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanmıştır.

2. Mehmet Âkif Ersoy’un “Sahipsiz olan memleketin batması haktır. / Sen haiz olursan bu yurt batmayacaktır.” dizelerinin sizde uyandırdığı his ve düşünceleri anlatınız.

CEVAP: Vatan sadece milletin mücadelesi ile bağımsız olur. Ülkemizi bölmek isteyenler daima olacaktır. Ancak biz birlik ve beraberlik içinde olursak o vakit ülkemiz bölünmez. Vatana haiz çıkmazsak onun sahibi olamayız.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Lügat’ten bulunuz.

takdir:  Beğenme, beğenip belirtme, kıymet verme.
ifa etmek: Bir işi yapma, yerine getirme.
çağdaş: Modern.
onur: Değer, saygınlık, saygınlık.
meşum: Uğursuz.
minnet: Yapılan bir iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, gönül borcu.

B) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimeleri kullanacağınız bir konuşma yapınız. Konuşmanıza uygun bir hitap ifadesiyle başlayınız.

CEVAP: Geçmişten bugüne vatanımıza pek fazla meşum hücum yapılmıştır. Her seferinde de Türk milleti yurt için savaşım etmiş ve bu saldırılardan kendini korumuştur. Bu basit bir iş değildir. Ülkemizin çağdaş kalması için can veren pek fazla insanımız olmuştur. Bu insanlara karşı duyduğumuz minnetin bir sınırı olmamalıdır. Şundan dolayı onlar kendilerinden vazgeçerek vatanı düşünmüşlerdir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Türk milleti, tüm dünyaya nasıl ne şekilde misal olmuştur?

CEVAP: Türk milleti darbenin karşısında durmuş ve kanlı vuruş girişimini engellemiştir.

2. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin temsilcisi olarak kuruluşundan günümüze hangi mücadeleleri vermiştir?

CEVAP: TBMM Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş, Türkiye’nin demokrasiye geçişini gerçekleştirmiş, demokratik parlamenter sistemi seneler içinde geliştirmiş, bir milleti yokluk ve yoksulluktan alıp çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmanın mücadelesini vermiştir.

3. TBMM’ye “Gazi Meclis” adının verilmesinin sebebi ne olabilir? Anlatınız.

CEVAP: Savaştan yaralanan, sakatlanan insanlara gazi denir. TBMM de savaşın içinden çıkmış bir meclis olduğundan bu şekilde denmiş olabilir.

4. Millî birlik ve beraberlik bir millete neler kazandırır? Düşüncelerinizi anlatınız.

CEVAP: Milli birlik ve beraberlik vatanın tehlikede olduğu zamanlarda onu korumamızı sağlar. Milletçe birlikte olmak toplumları sağlamlaştırır.

5. 15 Temmuz’da milletimiz nasıl ne şekilde bir çekince atlatmıştır? Milletimiz bu tehlikenin üstesinden nasıl ne şekilde gelmiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: 15 Temmuz’da milletimiz vatanın bölünmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu durumla bir olarak savaşım etmişlerdir. Vatanı korumak adına canlarından vazgeçmişlerdir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerle ilgili detayları okuyun.

15 temmuz şehitler abidesi     anıtlar

Beştepe 15 Temmuz Şehitler Abidesi

15 Temmuz 2016’daki vuruş girişimi esnasında darbecilere karşı savaşım ederken yaralanan ve şehit olan yurttaşlarımızın anısını yaşatmak için bu abide inşa edilmiştir. Ülkemizi bölmek ve parçalamak isteyen terör örgütlerine ve onların iş birlikçilerine karşı ülkemizin birlik ve beraberliğini pekiştirmeyi amaçlayan bir halde tasarlanmıştır.

Anıt yüksekliği 31,4 metredir. Anıtın toplam alanı 2500 metrekaredir. Anıt üstünde 81 ili temsil eden insan silüetleri bulunmaktadır. Anıt alanında 250 şehidin adları ve taş baskı resimleri yer almıştır. Anıtın en üstündeki ay yıldızı taşıyan yedi insan figürü ülkemizin yedi bölgesini temsil etmektedir.

B) Yukarıdaki görsellerden ve görsellerle ilgili verilen bilgilerden hareketle 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri ile ilgili his ve düşüncelerinizi sınıfınızda öğretmeniniz ve arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: 15 Temmuz’da şehit olanlara minnet doluyuz. Onlar vatanımızı korumak adına kendi canlarını feda etmiş güzel insanlardır. Bir insanoğlunun vatani değerler uğruda şehit olması fazla kutsaldır. 15 Temmuz gecesi bunu yapanları daima hatırlamamız gerekmektedir. Onları unutmamak adına anıtlar yapılmıştır. Bu anıtlarda onların adları vardır. Böylece her 15 Temmuz’da onları anarız. Vatanı koruyanlar unutulmaz.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki havuzda yer edinen sözcük ve sözcük gruplarını uygun bölgelere örnekteki şeklinde yerleştiriniz. İstediğiniz sözcük ve sözcük grubunu ani çok kullanabilirsiniz.

4.etkinlik cevapları

demokrasi

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıda “birlik ve beraberlik” temalı bir özdeyiş ve atasözü yer almıştır. Siz de “birlik ve beraberlik” temalı özdeyiş ve atasözleri bularak ilgili bölgelere yazınız.

Özdeyişler Atasözleri

“Türk milleti, millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir.” (Mustafa Kemal Atatürk)

Bir olalım, iri olalım, canlı olalım. (Haci Bektaş Veli)

Atasözleri

Birlikten güç doğar.

Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

B) Yukarıdaki atasözleri ve özdeyişlerden seçtiklerinizi kullanarak “birlik ve beraberlik” temalı bilgilendirici bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

CEVAP: VATAN İÇİN BİRLİK

Bir toprak parçası sadece onu koruyanlar olduğu vakit yurt kavramıyla yoğrulur. Başka türlü o bir tek bir toprak parçasıdır. Bir toprak parçasında arasıra birkaç milletin gözü olabilir. O halde orada yaşayan ulus o toprak parçasını korumalıdır. Ancak bu şekilde oranın sahibi olur. Milletlerin yaşadıkları toprağı koruma içgüdüsü yurt sevgisidir. İnsan doğduğu, yaşamış olduğu bölgeleri sever. Onu korumak da insanoğlunun görevidir. Bu durumda vatanı korumak için savaşım etmek gerekir. Ancak kimse bu mücadeleyi tek başına veremez. Herkes bir başkasının desteğine gereksinim duyar. İnsanlar bir araya gelir ve ulus duygusu açığa çıkar. Aynı toprağı korumak için savaşım ederler. Birbirlerine destek olurlar. Birbirlerinin eksiğini giderirler. Böylece vatanlarını koruyabilirler.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki şiiri mısra sonlarındaki ses benzerliklerine dikkat ederek okuyun.

ŞU SONSUZ KOŞU

Samsun’a ayak basmış kahraman bugün,
Melis, çimen yeşermiş zafer yolunda.
Davul zurna sesinde şahlanır düğün,
Gönlüm coşup öter bir bahar branşında.
(…)
Nasıl çıkmış bir sabah Samsun’dan yola
Dağlardan dağlara o zafer türküsü,
Şahlanıp bayrak çekmiş her eski kola,
Taze bir bahar açmış yurdun gözünü.
(…)
Ceyhun Atuf KANSU

B) Yukarıdaki şiirde mısra sonlarındaki ses benzerliklerini bulunuz. Bu benzerliklerin şiire olan katkısını açıklayınız.

CEVAP: bugün-düğün, yolunda-dalında, yola-kola, türküsü-gözünü. Bu benzerlikler şiiri okurken güzel duyu haz almamızı sağlar.

C) Dize sonlarında ses benzerliği olacak şekilde “Atatürk, yurt, birlik ve beraberlik” mevzularından biriyle ilgili minimum iki dörtlükten oluşan bir şiir yazınız. Yazdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız. Şiirinize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

ATATÜRK

Atatürk onun adı

Vatansever bir önder

Gelişi korkutuyor kimi

O fazla yürekli bir lider.

 

Miras bıraktı bizlere

Dedi ki “İşte bir yurt size”

Bundan sonrasında koruyun,

Düşman gelirse kovun.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görsellerin çağrıştırdığı his ve düşüncelerinizi anlatacağınız hikâye edici bir metin yazınız.

7.etkinlik cevapları

CEVAP: Ali’nin babası Ali’yi bilgisayar başlangıcında 15 Temmuz belgeseli izlerken görmüş oldu. Ali mutsuz görünüyordu. Ali’ye sordu: “Ali, ne yapıyorsun bakalım?” Ali de “15 Temmuz belgeseli izliyorum babacığım.” dedi. Babası Ali’nin yatağına oturmuş etrafa bakarken Ali ani, “Babacığım, anlamıyorum. 15 Temmuz’da hepimiz sokağa çıkmış. Hatta hanımefendiler bile! Bunu nasıl ne şekilde yapmış olabilirler? Aklım almıyor.” dedi. Babası Ali’nin bilgisayarından Türk hanım kahramanları özetleyen başka bir belgesel açtı. Biraz izledikten sonrasında Ali’ye açıklamaya başladı: “Bak Ali, seneler süresince Türk milleti türlü zorluklarla savaşım etmek zorunda kalmıştır. Bu zorluklarla savaşım etmek de basit olmamıştır. Vatan demek insanoğlunun yuvası anlama gelir. Yuvanı başkası elinden almaya çalışsa ne yaparsın? Elbette ki ona engel olursun. Vatanı korumak da bu şekilde bir şeydir. Sana ilişkin olan, üstünde yaşadığın, uğrunda çalıştığın bu ülkeyi korumak her insanoğlunun görevidir. Herkes bunu düşünmeden, vatana olan sevgisiyle yapar. Şundan dolayı bilir ki eğer yurt elden giderse tekrar aska güneş doğmayacak. Bazen insanoğlu evlatları bağımsız, ferah bir ülkede yaşasın diye canını feda etmek zorunda bırakılırlar. Bu fedakarlığı hanım, adam demeden hepimiz yapar. Şundan dolayı bunu yapmazsa hayata devam etmenin anlamı olmaz. İşte bu yüzden her insan yurt sevgisiyle doludur ve vatanı korumak uğruna kendinden vazgeçer. Kurtuluş Savaşı’nda da 15 Temmuz gecesinde de insanoğlu bunun için savaşım ettiler. Bir araya geldiler, birbirlerine destek oldular ve vatanı kurtardılar. Şimdi anlıyor musun oğlum?” Ali fazla duygulanmıştı. Gülümseyerek babasına baktı ve “Anladım babacığım. Ben de vatanımı fazla seviyorum!” dedi.


Etiket: 6 derslik ingilizce 56 58 59 60 61 cevapları, 6 derslik türkçe ders kitabı cevaplarısayfa 58, TBMM Turk milletinin temsilcisi olarak kuruluşundan gunumuze hangi mucadeleleri vermistir

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 50-51-52-53-54-55. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat