şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 70-71. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 70-71. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70, 71 2. TEMA MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK “Tema Sonu Değerlendirme” Etkinlik Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME

 

MUSTAFA KEMAL’DEN KONUŞTUK

-Bir Nine Söylemiş oldu-
(…)
Anlatması güçtür oğul,
Bir siyah duman sarmıştı yurdumuzu.
Dört koldan hain düşman sürüleri,
Dört koldan vahşet, acı.
Ama yitirmedik umudumuzu,
Biliyorduk mavi gözlü kahraman
Bir gün gelecekti.
-Bir Dede Söylemiş oldu-
Gelecekti ne demek, geldi!
Bir cemre düştü yurdumuzun üzerine,
Isındı damarlarımızda kan.
Gayri Mustafa Kemal denen kahraman,
Öl dese ölecektik.
Samsun’da doğan bir nehir benzer biçimde
Köpüre köpüre Akdeniz’e dökülecektik.
(…)
-Bir Genç Söylemiş oldu-
Gerçi Ata’m biz görmedik seni,
Gerçi seninle beraber savaşamadık.
Biz ki her şeyi hazır bulduk sizden,
Bir rahat hayat yaşadık ve yaşamaktayız.
(…)

                    Özker YAŞİN

 

1-6. soruları şiire gore cevaplayınız.

1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunmuş olduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.

CEVAP: Ama yitirmedik umudumuzu

 

2. Şiirin ikinci bölümünde yer edinen “Bir cemre düştü yurdumuzun üzerine.” ifadesiyle ozan neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

CEVAP: Cemre düşmesi baharın geldiğini işaret eder. Yurdumuza cemre düşmesi ifadesi ile, Mustafa Kemal’in gelmesinin vatanımızın için güzel şeyler olacağı işaret edilmiştir.

 

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?

A) Dürüstlük B) Vefa
C) Azim D) İyilikseverlik

CEVAP: B

 

4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Şundan dolayı şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikle çıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak sebebini açıklayınız.

CEVAP: “Yurdumuzu kurtarmak için hiçbir şey yapmayacağız.” yargısı bu şiirden çıkarılamaz. Şundan dolayı şiirde  “Mustafa Kemal denen kahraman, öl dese ölecektik.” yargısı yer almıştır.

 

5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.

CEVAP: Şiire “Umut” başlığını koyardım. Şundan dolayı şiirde vatanı korumak için tükenmeyen bir umuttan bahsediliyor.

 

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği his ve düşünceleri açıklayınız.

CEVAP: Şiirde yurt sevgisi esas mevzudur. Vatanı korumak için edilen mücadelen bahsedilmiştir. Ayrıca Mustafa Kemal’e duyulan minnet ön plandadır.

 

Aşağıdaki metni okuyun. 7 ve 8. soruları metne gore cevaplayınız.

DÜZEN

Tertipli çalışmayan insanların en büyük problemi, işlerini zamanında bitirememeleridir. Devamlı vakit darlığından şikâyet eden bu insanoğlu, en minik ve yalın işlerini bile iğneyle kuyu kazmaya benzetirler. Oysa tertipli insanoğlu için vaziyet {hiç de} bu kadar güç değildir. Onlar hedeflerini belirlerler, planlarını yaparlar ve tüm işlerini zamanında bitirerek başarılarının keyfini çıkarırlar.

Remzi DEMİRKAZIK

 

7. Metinde “fazla güç bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.

CEVAP: İğneyle kuyu kazmak.

 

8. Bu metne gore, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

(…D…) Tertipli çalışmayan insanoğlu her vakit başarısız olurlar.
(…D…) Bu metinde tertipli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanoğlu karşılaştırılmıştır.
(…D…) Tertipli çalışan insanların vakit problemi yoktur.
(…Y…) Başarıya ulaşmak için plan yapmak lüzumlu değildir.
(…D…) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.
(…D…) Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ benzer biçimde çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.

CEVAP: B

 

10. (1) Sinemamız nihayet yıllarda dünya sineması ile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz bütün dünyada büyük zevk ile izleniyor. (3) Yeni beyazperde teknikleri yardımıyla bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın kabiliyetinin büyük bir oranı var kuşkusuz.

Yukarıdaki metinde numaralanmış cümle gruplarından hangisi parçanın mana bütünlüğünü bozmaktadır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

CEVAP: C

 

11. ……..… Herkes evine çekilmiş, sobalarının başlangıcında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu. Sokaktan geçen otomobiller da artık seyrekleşmişti. Akşama doğru oluşturulan hava, gecenin fazla soğuk geçeceğinin emaresiydi.

Bu metnin başındaki boşluğa, metnin mana bütünlüğüne gore aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.

CEVAP: D

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı yay parantez içindeki açıklamayla örtüşmez?

A) Konuyu açıklamak suretiyle söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Tertipli çalmış olduğu için başarıya ulaşmış oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

CEVAP: A


Etiket: bir cemre düştü yurdumuzun üzerine ne demek, 6 sinif turkce syf 70 71

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 64-65-66-67. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat