>

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 155-156-157. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 155-156-157. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 Eğitim ve Öğretim Senesi Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 155, 156, 157 “Ölçme ve Değerlendirme” Etkinlik Cevapları MEB Yayınları

Lila renkli yazılar cevaplardır.

6. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler 155. Sayfa Cevapları

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgelere tabloda verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız.

Cevap:

  1. Nanoteknoloji günümüzde yanmayan, buruşmayan, ıslanmayan kumaşların üretilmesinde kullanılan teknolojidir.
  2.  Bir buluşun yada uygulama alanında kullanma hakkının bir hiç kimseye ilişkin bulunduğunu gösteren belgeye patent denir.
  3.  Yeryüzünü fiziki, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilime coğrafya denir.
  4.  Bilimsel araştırmalarda kullanılan kaynaklar kaynakça belirtilmelidir.
  5.  Erzurum’da inşa edilen Doğu Anadolu Gözlemevi projesi astronomi alanında etkinlik gösterecektir.
  6.  Geçmiş toplumlara ilişkin buluntuların ortaya çıkarılmasında arkeoloji bilimi önemlidir.
  7.  Bilimsel araştırmaların nihayet aşamasında rapor yazılmaktadır.

Aşağıda numaralar ile verilen ifadeleri, harf ile verilen ifadelerle eşleştiriniz.

Cevap:

8. Problemin çözümüne yönelik doğruluğu kanıtlanmamış düşünceler (d)
9. Toplumun işleyiş ve gelişimini inceleyen ilim dalı, cemiyet bilimi (e)
10. Bilimsel araştırmanın ilk basamağı (a)
11. Güvenlik etiketi (ç)
12. Yarı iletken maddelerle tasarlanmış ince, elektronik dönem (c)

a) mevzuyu belirleme
b) telif hakkı
c) çip
ç) bandrol
d) varsayım
e) sosyoloji

6. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler 156. Sayfa Cevapları

Aşağıdaki soruların yanıtını ilgili alana yazınız.
13. Aşağıdaki boşluğa seçeceğiniz bilimsel ve teknolojik bir gelişmeyi yazarak bu gelişmenin insan hayatına müspet ve menfi etkilerini emareniz.

Cevap:

Bilimsel ve teknolojik gelişme: Akıllı telefonlar
A) Olumlu yönleri: Her yerde yazışma yapılabilir, İnternete girilebilir,müzik dinlenebilir kısacası her şey bu telefonlar ile yapılabilmektedir.
B) Olumsuz yönleri: İnsanlar arası sohbeti azaltıyor, dinlenme imkanı olmuyor, büyük bir zamanımızı alıyor.

14. Nanoteknoloji nedir? Kullanıldığı alanlara örnekler veriniz.

Cevap: Spor malzemeleri güneş pilleri, yiyecek paketleri şeklinde alanlarda kullanılmaktadır.Nanoteknoloji; atomların ve moleküllerin en minik birimlerini ifade etmek ve maddeyi atomik boyutu ile denetim etmek amacı ile kullanılmaktadır.

15. Korsan ürünlerin topluma ve devlete olan zararlarını yazınız.

Cevap:

Vergi vermedikleri için devlet para kazanamıyor.
Korsan satışlarla elde edilmiş paraların nerelere gittiği belli değil.
Eser sahiplerinin yapıt üretme şevki kırılmaktadır.
Kültürümüze ziyan vermekte.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyun ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

16. I. Konu ile ilgili kaynaklardan elde edilmiş bilgilerin sınıflandırılması
II. Konuya ilişkin varsayımların oluşturulması
III. Konu ile ilgili hazırlanan metinlerin rapor hâline getirilmesi
IV. Konunun belirlenmesi
V. Konu ile ilgili yararlanılabilecek kaynakların belirlenmesi

Yukarıda verilen bilimsel araştırma basamakları hangi seçenekte doğru olarak sıralanmıştır?
A) I-III-V-II-IV B) III-II-I-IV-V C) IV-II-V-III-I D) IV-II-V-I-III

Cevap: D

17. Bilimsel araştırmalarda kaynakçanın belirtilmesi sebep önemlidir?
A) Yazarın kitaplarının satılmasında B) Çalışmamızın beğenilmesinde
C) Yazarın alın terine saygı duyulmasında D) Kitap satılmasında

Cevap: C

6. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler 157. Sayfa Cevapları

18. Pelinay’ın sorusuna Özge, aşağıdakilerden hangisini söylerse yanlış yanıt vermiş olur?
A) Korsan yayınlara karşı etkin bir kanun yapılması
B) Korsan yayınlardan daha fazla vergi alınması
C) Korsan yayınlara karşı tüketicinin bilinçlendirilmesi
D) Korsan yayınların toplanıp imha edilmesi

Cevap: B

19. Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü civarlarında yer almıştır. İnşası MÖ 10.000 yılına uzanan Göbeklitepe, tarihte malum en eski yakarma merkezidir. Bölgede meydana getirilen araştırma kazıları sonucunda taş aletler, heykeller ve nebat kalıntıları bulunmuştur.
Metinde anlatılan Göbeklitepe hangi toplumsal ilim dalı yardımıyla aydınlatılmaktadır?
A) Arkeoloji B) Coğrafya C) Hukuk D) Sosyoloji

Cevap: A

20. Savunma sanayinde millî üretim ile SOM Füzesi, Kanatlı Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kitleri şeklinde mühim projeler hayata geçirilmiştir. TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye’nin ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine haiz silisyum temelli çip fabrikasını oluşturmak için çalışmalara başlanmıştır. Türkiye’nin daha önceki komünikasyon uydularından değişik olarak geliştirilen TÜRKSAT 6A’nın millî imkânlarla fırlatılması planlanmaktadır.
Yukarıda verilen bilgilerden yola çıkarak Türkiye’de ilim ve teknolojiye yönelik yaşanmış olan gelişmeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Millî elektronik sanayisi yeni teknolojik ürünlerin oluşmasına fırsat vermektedir.
B) Savunma sanayisiyle elde edilmiş teknolojik silahlar millî güvenliğimizi arttırmaktadır.
C) Türkiye’de ilim ve teknolojik gelişmeler yabancı kaynaklarla sağlanmaktadır.
D) Vatanımızda yazışma alanında meydana getirilen emekler millî imkânlarla yürütülmektedir.

Cevap: C

21. I. Üreticiliği ve yeniliği teşvik etmek
II. Marka, tasarım ve iyelik haklarının etkin korunmasını sağlamak
III. Fikir özgürlüğünü kanuni güvence altına almak
Yukarıdakilerden hangileri Türk Patent ve Marka Kurumunun müessese amaçları içinde yer alır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: D

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 150-151-152-153. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat