AKŞAM'A 18:18
İçerik ara!
Lila renkli yazılar cevaplardır.
Yukarıdaki metinden yola çıkarak Kök Türklerin yaşamış olduğu yerin coğrafi özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Kök Türklerin yaşamış olduğu yer etrafı dağlarla çevrilmiş geniş düzlüklerin olduğu, ormanların olduğu bir yerdir.
1. Metinde Bilge Kağan Türk milletine hangi öğütleri veriyor? Söyleyiniz.
Cevap: Törelerinden vazgeçmedikçe dağılmayacaklarını, Çin Devletinin ipeklerine ve tatlı sözlerine kanmamaları icap ettiğini, Ötüken’i terk etmemeleri gerektiğine, Ötüken her vakit onların hayat merkezi olması gerektiği, dağılmamaları için birlik ve beraberlik içinde olması gerektiği.
2. Metinden yola çıkarak Türkler hangi ekonomik faaliyetleri yapmaktadır? Söyleyiniz.
Cevap: Ticaret ve hayvancılık.
3. Orhun Yazıtlarının Türk zamanı açısından önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Türk tarihini ve kültürünü öğrenmemiz açısından önemlidir. O zamanlardaki Türklerin anane görenek, kültürü, hayat şekilleri, ekonomik faaliyetleri ile ilgili informasyon vermesi açısından önelidir.
Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
Cevap:
1. İlk Türk devletlerinde devletin iki bölüm halinde (İKİLİ SİSTEM)
2. Orhun Abideleri’nin günümüzde bulunmuş olduğu diyar (MOĞOLİSTAN)
3. II. Kök Türk Devleti’nin en mühim veziri (TONYUKUK)
4. II. Kök Türk Devleti’nin başka adı (KUTLUK)
5. Türkçenin ilk yazılı kaynakları (ORHUN ABİDELERİ)
6. Bilge Kağan ve Kültigin Abideleri’ni yazan şahıs (YOLLUĞ TİGİN)
7. Kök Türklere ilişik destan (ERGENEKON)
8. Adına yazıt dikilen Bilge Kağan’ın kardeşinin adı (KÜL TİGİN)
9. Orhun Müzesi’ni inşa ettiren müessese (TİKA)
MÖ 5. yüzyılda yaşamış olduğu tahmin edilen İskit Tigini’ne ilişik olan ve Esik kurganından çıkarılan “Altın Elbiseli Adam” ı araştırarak kazanmış olduğunuz detayları sınıfta paylaşınız.
Cevap: Kazakistan’ın Yedisu bölgesinde, 1969’daki bir inşaat emek harcaması öncesinde, arazide 6 metre uzunluğunda, 60 metre çapında bir kurgan (Orta Asya ve Doğu Avrupa’da yığma tepe ve höyük şeklinde yapılmış mezarlar) görülmesi üstüne kazı yapılarak çıkarılan ve “Altın Elbiseli Adam” olarak anılan zırhta leopar, pars, kartal koç, geyik, dağ keçisi, at ve kuş motifleri işlenmiş 3 bini aşkın altın üçgen plaka bulunuyor. Isık Kurganı olarak adlandırılan mezardan çıkarılan zırhın tarafındaki malzemeler ise Türklerin 2 bin 500 sene öncesinde büyük bir devlet ve uygarlık kurduğunu, kendi {yazı} dillerini kullandığını ortaya koyuyor.
Mezar başlarına dikilen balbalların Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanması ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Balbalların dikilmesi ölülerin tekrardan dirileceğine olan inancın bir simgesidir.Aynı zamanda geleneklere bağlı bir ulus bulunduğunu göstermektedir.
Kut anlayışının devlet yönetimine tesiri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Kut anlayışında hakanlar devleti yönetme yetkisini tanrıdan aldıklarına inanırlardı.Bu nedenle tanrı adına vazife yaptığına inanırlar ve hakanlık babadan oğula geçerdi.
1. Yukarıdaki görselde neler görüyorsunuz? Söyleyiniz.
Cevap: Hakan ve eşinin bir görüşmede olduğu ve yanında danışma meclisinin olduğu bir toplantı yapıldığı görülmektedir.
2. Hakan bir buyruk vereceği vakit “Hakan ve Hatun buyuruyor ki!” diye başlardı. Hakanın kullandığı bu ifadeden yola çıkarak Türklerde devlet yönetiminde kadının rolünü açıklayınız.
Cevap: Kadın yönetimde mühim bir yere haizdir.Hakan olmadığı vakit yönetim eşinde oluyordu.Bu da Türklerde hanıma büyük ehemmiyet verildiğini göstermektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 50-51-52-53-54. Sayfa Cevapları MEB Yayınları