şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Tema ERDEMLER Sayfa 110, 111, 112, 113, 114, 115 “Sevgiyle” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 110. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Sevgi” terimi zihninizde hangi çağrışımları yapıyor?

CEVAP: Sevgi terimi bana gore birine yada bir şeye karşı hissedilen bütün güzel duyguları kapsıyor. Anneyi, kardeşi, bir kitabı yada bir müziği sevmek benzer biçimde…

2. Saygılı insan nasıl ne şekilde davranır? Örnekler veriniz.

CEVAP: Saygılı bir insan başkalarına karşı nazik ve hürmetli davranır. Büyüklerimizden evvel yemeye başlamamak, öğretmenimiz vardığında ayağa kalkmak, dedelerimizin, ninelerimizin elini öpmek saygılı davranışlardandır.

3. Sevgisiz bir dünya düşünülebilir mi? Niçin?

CEVAP: Düşünülemez. Zira sevgi insanları bir arada tutmanın ve bir işe başlamanın yoludur. Sevmediğimiz biriyle görüşemeyiz. Bir bitkiyi sevmeden ona su vermeyiz. Bu yüzden dünya düzeni sevgisiz sağlanamaz.

4. “Sevgi” ve “saygı” kavramlarıyla ilgili bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri paylaşınız.

CEVAP: Sevgi İle İlgili Atasözleri ve Özlü Sözler

  • Gönülsüz yenen yemek, ya karın ağrıtır, ya kafa.
  • Deniz dalgasız olmaz, gönül sevdasız olmaz.
  • Gülü seven dikenine katlanır.
  • İnsan sevmeye başladı mı yaşamaya da adım atar.

Saygı İle İlgili Atasözleri ve Özlü Sözler

  • Öpülecek el ısırılmaz.
  • Tuz ekmek hakkını bilmeyen kör olur.
  • Ulular köprü olsa, basıp geçme.
  • Saygı düzenin anahtarıdır.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirde anlamını bilmediğiniz kelimeler var ise bunların anlamını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlükten yararlanarak denetim ediniz.

EKİN: Tahılın tarlaya atılmış olduğu andan harman oluncaya kadar almış olduğu vaziyet.

SAZ: Türk halk müziğinde kullanılan, gövdesi ağaçtan oyularak yapılmış, telli, uzun saplı çalgı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 111. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şiirin ilk dörtlüğünde hangi nesne ve varlıklara sevgi ve saygıyla bakmamız isteniyor?

CEVAP: Dünyaya, ekmeğe, suya, eşe, çocuğa, mevzu komşuya sevgi ve saygıyla bakmamız isteniyor.

2. Yediğimiz ekmeğe saygıyla bakmak nasıl ne şekilde olur?

CEVAP: Ekmeğin soframıza nasıl ne şekilde geldiğinin bilincinde olarak, ekmeği zarar etmeden yiyerek olur.

3. İçilen suya sevgiyle bakmaktan ne anlıyorsunuz?

CEVAP: Suyun yaşam için ne kadar mühim bulunduğunu bilmek olarak anlıyorum.

4. Konu komşuya sevgi ve saygıyla nasıl ne şekilde bakılır? Günlük yaşamdan örnekler veriniz.

CEVAP: Komşularımız ve yakınlarımıza hep saygılı, nazik davranmalıyız. Onları rahatsız etmemeli ve onlara karşı anlayışlı olmalıyız. Mesele, komşumuza yaptığımız yemekten götürmek bir sevgi ve saygı göstergesidir.

5. Şiirin ikinci dörtlüğünde hangi işlerden söz ediliyor?

CEVAP: Ağaç dikme, ekin biçme, çalışma ve aş yeme işlerinden söz ediliyor.

6. Her işe saygıyla ve sevgiyle adım atmak ne anlama gelir?

CEVAP: O işe ihtiyaç duyulan özeni gösterme ve bundan mutluluk duymak anlama gelir.

7. Şiirin nihayet bölümünde “Sevgiyle dolmalı insan, saygıyla” dizesinde ozan ne anlatmak istiyor?

CEVAP: İnsanın sevgisi ve saygısı evvel kendisinde olmalıdır. Sevgi ve saygıyla dolan şahıs başkalarına ve işlerine karşı da bu tutumu sergiler.

8. Şiirin nihayet bölümünde hangi eylemler sıralanıyor?

CEVAP: Türkü söylemek, çalgı çalmak, gülmek, oynamak, çiçek koklamak, arkadaş kucaklamak eylemleri sıralanıyor.

9. Şiirin bölümlerine dikkat edildiğinde şairin şu şekilde sıralama yapmış olduğu görülüyor:
1. Sevgiyle ve saygıyla bakmalı
2. Saygıyla ve sevgiyle başlamalı
3. Sevgiyle ve saygıyla dolmalı
Bu sıralama bizlere ne konu alıyor? Ozan bu şekilde yaparak neyi vurgulamak istemiştir?

CEVAP: Bu sıralamaya gore insan bir başkasına karşı ön yargısız bir halde sevgiyle yaklaşmalıdır. Bir işe başladığında ise o işin önemini kavrayarak, itina göstererek başlamalıdır. İnsan her vakit her durumda sevgi ve saygısını yitirmemelidir.

10. Şiirin anne duygusu nedir?

CEVAP: Sevgi ve saygı yaşamın vazgeçilmezidir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiir için değişik başlıklar belirleyiniz.

  1. HER ŞEYİN BAŞI
  2. SEVGİLİ SAYGI

Belirlediğiniz başlıklar şiirin içeriğiyle hangi yönden ilişkilidir? Yazınız.

CEVAP: İlk başlığım sevgi ve saygının her işin başı bulunduğunu anlatmaktadır. İkinci başlığımda ise sevgi ve saygının önemini saygıya vurgu yaparak anlatmaktadır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 112. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Yukarıdaki özlü sözden hareketle “saygının cemiyet hayatında yeri ve önemi” ile ilgili bir konuşma yapınız. Konuşmanızda fakat, lakin, lakin, sadece, bununla beraber ve buna karşın ifadelerini kullanmaya itina gösteriniz.

CEVAP: Saygı, toplumun olmazsa olmaz unsurudur. Zira saygı, cemiyet bireylerinin birbirine karşı anlayışlı ve kibar davranmalarını sağlar. Saygının sürdüğü bir toplumda rahatlık ve mutluluk olur. Fakat saygıdan yoksun bireylerden oluşan bir cemiyet eninde sonunda parçalanır. Bu toplumlarda insanoğlu birbirlerinin huzurunu bozacak davranışları sergilemekten çekinmezler. Bununla beraber sevgi, nezaket benzer biçimde başka güzel duygular da saygı ile beraber yok olup gider. Ancak saygının varlığı insanları yardımsever, nazik ve düşünceli yapabilir. Bu nedenle saygıyı hiçbir vakit yitirmemeli, insanlara misal olmalıyız. Saygılı bir toplumun ömrünün uzun olacağınını unutmamalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 112-113-114-115. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kısa hikâyeyi okuyun. Bu metnin yazarı siz olsaydınız hikâyeyi nasıl ne şekilde yazardınız? Metni kendi cümlelerinizle tekrardan oluşturunuz.

Hikayemin Taslağı

  • Hikayemde Anlatacağım Olay: Ufak çocuğun yapmış olduğu işlerin karşılığı olarak para istemesi ve annesinin ona sadec sevgi için yaptıklarını göstermesi.
  • Hikayemin Zamanı: Geçmiş vakit
  • Hikayemin Geçtiği Yer: Ev
  • Hikayemdeki Kişiler: Ufak çocuk, anası

Hikayemin

  • Serim bölümünde anlatacaklarım: Ufak çocuğun annesinin yanına gelmiş olarak ona borçların yazdığı kağıdı vermesi.
  • Düğüm bölümünde anlatacaklarım: Annesinin minik çocuk için yaptıklarını yazması.
  • Çözüm bölümünde anlatacaklarım: Ufak çocuğun sevginin kıymetini anlayıp annesinden özür dilemesi.

İşte Hikayem

SEVGİYLE ÖDEMEK

Bir gün minik bir çocuk anası örgü örerken yanına geldi ve ona bir kağıt uzattı. Bu kağıtta şunlar yazıyordu:

  • Kardeşime baktığım için → 2 lira
  • Odamı temizlediğim için → 5 lira
  • Sofrayı topladığım için → 3 lira
  • Karnem iyi olduğundan → 5 lira
  • Marketten alışveriş yaptığım için → 3 lira
  • Çiçekleri suladığım için → 2 lira
  • Toplam borç = 20 lira

Annesi anlamamış benzer biçimde oğluna baktı. Sonra kağıdın arkasını çevirip bir şeyler yazmaya başladı. Kağıdı oğluna verdi. Kağıtta şunlar yazıyordu:

  • Sen yemeğini yiyemeyecek kadar küçükken sana aş yedirdim: Bedava
  • Senin odanı onlarca kere toplayıp temizledim: Bedava
  • Düşüp ağladığında yaralarını sardım ve seni uyuttum: Bedava
  • Seni her gün okula götürdüm ve okuldan aldım: Bedava
  • Şimdi de sana kazak örüyorum: Bedava

Bunları parasız yapıyorum. Zira bu tarz şeyleri yapmamın sebebi karşılığı olması değil, seni sevmem. Sevgi hiçbir şeyle ölçülemez oğlum.

Kağıdı okuyan çocuk duygulandı ve ağlamaya başladı. Annesine sarılıp “Özür dilerim, anneciğim. Seni seviyorum.” dedi. Kağıdı eline alıp 20 lira borcun üzerini çizdi ve yanına “Sevgiyle ödendi.” yazdı.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Yazdığınız ve düzenlediğiniz bu hikâyeyi derslik panosunda ya da toplumsal medyada paylaşınız. Hikâyenizi içeriğe uygun fotoğraf ve fotoğraflarla da süsleyebilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 115. Sayfa Cevapları

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

• Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmamayla ilgili atasözleri ve özlü sözler bulunuz.

  • Sen işten korkma, iş senden korksun.
  • Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.
  • Kuvvetli olan, yenilmeyen, yalnız azimdir.
  • Kazananlar asla hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.
  • Dünya, vazgeçenleri değil, azmedenleri anımsar.
  • Durmadan devam ettiğin sürece, ne kadar yavaş gittiğinin bir önemi yoktur. 
  • İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruşundadır.

• Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmamayla ilgili bir poster hazırlayınız.

Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmamayla ilgili bir afiş

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 106-107-108. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat