şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 116-117-118-119-120-121-122. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 116-117-118-119-120-121-122. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Tema ERDEMLER Sayfa 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 “Azim” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 116. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmama ile ilgili hazırladığınız afişleri sınıfınıza asınız. Bunlar ile ilgili konuşunuz.

117 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 116-117-118-119-120-121-122. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık   6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 116. Sayfa Cevapları
2. Aşağıdaki karikatürde sizce karınca, kargaya nasıl ne şekilde bir yanıt vermiştir?

CEVAP: “Olsun, en azından deniyorum.” demiş olabilir.

3. Karikatürdeki karıncanın kişilik özellikleri hangi kelimelerle ifade edilebilir?

CEVAP: Azim, kararlılık, ümit, çalışkanlık, cesaret kelimeleriyle ifade edilebilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 118. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve bunların anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin geçmiş olduğu bölgeleri metinden bulunuz. Metindeki bağlamlarını düşünerek kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı verilmemiş kelimeyi belirleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 118. Sayfa Cevapları

GAYE: Elde edilmesi ihtiyaç duyulan, ulaşılmak istenen şey, erek, maksat.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 119. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yazar hikâyeyi bizlere niçin anlatmak istemiştir?

CEVAP: Memleketimizi saran ümitsizliği görmüş olduğu için bu hikayeyi anlatmak istemiştir

2. Hikâye nerede geçmektedir?

CEVAP: Çölde geçmektedir.

3. Hikâyenin kişileri kimlerdir?

CEVAP: Anlatıcı (kafileden biri), çölde yavrusunu kaybeden adam, kaybolan çocuk.

4. Hikâyeyi özetleyen, çocuğunu kaybeden baba için ne düşünmüştür?

CEVAP: Babanın çaresizliğini ve azmini düşünmüştür. Çocuğun bulunamayacağını düşünmektedir.

5. Baba çocuğunu bulmak için neler yapmıştır?

CEVAP: Baba, asla durmadan çocuğunu aramıştır.

6. Hikâyedeki babanın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

CEVAP: Ben de çocuğumu bulana kadar arardım. Şu sebeple çocuğum benim için her şeyden kıymetli olur.

7. Yazar hikâyeden nasıl ne şekilde bir yaşam dersi çıkarıyor?

CEVAP: İnsan ümitsizliğe düşmez, azim eder ve çalışırsa Allah da ona gayesine ulaşmada yardım eder.

8. Yazarın çıkardığı yaşam dersini günlük hayatımızda nasıl ne şekilde uygulayabiliriz?

CEVAP: Bir mevzuda başarısız olduğumuzda derhal pes etmeyip elimizden geleni yapmalıyız. Mesele, bir derste başarısız olduğumuzda aslına bakarsan başarıya ulaşmış olmam der emek harcamayı bırakmamalıyız; bunun yerine çalışmaya devam etmeliyiz ki bigün amacımıza ulaşalım.

9. Siz bu hikâyeden nasıl ne şekilde bir netice çıkardınız?

CEVAP: Bir amaca ulaşmak için azim ve umut gereklidir. Ümitsizliğe kapılmadan sabırla çalışırsak istediğimize ulaşabiliriz.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kutucukları “Azim” hikâyesine gore doldurunuz.

  • Kişiler: Anlatıcı, çölde yavrusunu kaybeden adam, kaybolan çocuk.
  • Yer: Çöl
  • Zaman: Vaktin birinde
  • Anlatıcı: Yazar (kafileden biri)
  • Olay Örgüsü: Kafilenin dinlenmek için durması, bir insanın onlara doğru gelmesi ve yavrusunu kaybettiğini söylemesi, yazarın adam ile ilgili düşünmesi, insanın yavrusuyla gelip onlara bulduğunu söylemesi, yazarın ders çıkarması.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 120. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Azim” metninin konusunu ve anne fikrini yazınız.

Konu: Umut ve azim

Ana Fikir: Ümitsizliğe düşmeden azimle çalışırsak amacımıza ulaşırız.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinde yazar aşağıdaki atasözü ve deyimlerden hangilerini kullanabilirdi? Yazar bu tarz şeyleri kullansaydı metnin anlatımında ne şeklinde farklılıklar olurdu? Açıklayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 120. Sayfa Cevapları

CEVAP: Yazar bunlar kullansaydı metnin anlatımı daha güzel duyu olurdu. Ayrıca mana pekiştirilirdi. Okur bu tarz şeyleri okuduğunda durumu daha iyi kavrardı.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Zorlukları yenme isteği ve iradesi olan bir insanoğlunun yapabilecekleri” mevzusunda yaratıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanız esnasında mevzu ile ilgili bundan önceki arkadaşınızın söylediklerinden hareketle mevzuya değişik bir nazar açısı getiriniz. Ayrıca konuşmanızda “çaba” ve “azim” kelimelerini anlamlarına uygun bir halde kullanınız.

CEVAP: Hayatta her vakit kolaylıklar olmaz, zorluklar da olur. Mühim olan zorlukların kendisi değil, bu zorluklarla savaşım etmeyi istememizdir. Unutmamak gerekir ki en tatlı başarılara büyük engelleri aştığımızda ulaşırız. Bu nedenle bir mesele karşısında ümitsizliğe düşmeden çalışmamız gerekir. Sabır ve gayretle çalışan şahıs eninde sonunda hedefine ulaşır. Sonbahar ulaştığında ağaçlar yapraklarını döker. Hiçbir ağaç bu yüzden yaşama küsmez. İlkbahar ulaştığında aynı ağaç tekrar yeşile bürünür. Ağacın azmi bizlere misal olmalıdır. Fena günü aşıp iyi güne ulaşmanın yolu umut ve azimden ayrılmamaktır.

Metnin Tamamını Okumak İçin Tıklayın

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 121. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıdaki haber metnini okuyun.

b. Azmiyle her insana misal olan Erdinç Yılmaz şeklinde insanların ne tür zorluklar yaşadığını, bu zorlukların aşılmasında fert olarak bizlere hangi görevlerin düştüğünü sınıfça tartışınız. Öğretmeninizin mevzu ile ilgili verdiği bilgilerden sonrasında Erdinç Yılmaz’a neler söylemek istediğinizi düşününüz. Söylemek istediklerinizi e-posta olarak yazınız.

Yazınıza başlamadan evvel yazınızın konusunu ve anne fikrini belirleyip buna gore giriş, gelişme ve netice bölümlerinde neler yazacağınızın taslağını oluşturunuz. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade ediniz. Yazınızda derse hazırlanırken bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri de kullanmayı unutmayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 122. Sayfa Cevapları

  • Yazımın Konusu: Azim ve sabrın önemi
  • Yazımın Ana Fikri: Azim ve sabır insanı hedefe ulaştırır.
  • Giriş Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: E-postayı yazma hedefim
  • Gelişme Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Azim mevzusunda Erdinç ağabeyi misal almam
  • Sonuç Bölümünde Yazmayı Düşündüklerim: Teşekkür ve iyi dilekler

E-POSTA Sevgili Erdinç Ağabey,

Hastalığına karşın kitap yazmak için gösterdiğin çaba beni fazla etkiledi. Yaptıkların bana misal oldu. Bu nedenle sana teşekkür etmek isterim.

Bir güçlük karşısında derhal pes ediyorum. Bu nedenle hedeflerime ulaşamıyorum. Halbuki senin şeklinde azim ve sabır göstermem gerekir. “Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.” diye boşuna dememişler. Senin hakkında haber okuduktan sonrasında bunu yapmam icap ettiğini anladım. Davranışınla bana misal oldun. Artık daha sabırlı ve gayretli olacağım.

Sana insanlara misal olacak davranışın için fazla teşekkür ederim. En kısa zamanda şifa bulmanı arzuluyorum. Hoşça kal.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• İyilikle ilgili deyim ve atasözleri bulup anlamlarını öğreniniz.

İyilik eden iyilik bulur: İyilik den kimse çevresinde sevilir, sayılır, sırası ulaştığında de, kendisinden iyilik görenler ona iyilik ederler

İyilik et denize at, balık bilmezse halik bilir: İnsanlar meydana getirilen iyiliğin kıymetini bilmese bile Allah (c.c.) katında bunun kıymeti bilinir.

İyilik etmek: Başkalarına yararlı işler yapmak, yardım etmek.

• “Gençlerin İyilik Ağacı” projesi ile ilgili toplumsal medyadan ve Genel Ağ’dan bilgiler toplayınız.

CEVAP: Gençlerin İyilik Ağacı, iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması kanalıyla cemiyet bilincinin artırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla bütün gençlik merkezlerimizde uygulamaya başlanmış bir Gençlik ve Spor Bakanlığı projesidir.

Çevre, Halk sağlığı, Güvenlik, Okuma-yazma ve eğitim, Afet yardımı, Toplumun geliştirilmesi, Ufaklıklara yardım, Yaşlılara yardım, İhtiyaç sahiplerine yardım, Uluslararası faaliyetler ve Diğer emekler projenin hizmet kategorilerini oluşturmaktadır.


Etiket: 6 sinif turkce sayfa 120

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat