şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 140-141-142. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 140-141-142. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Tema ERDEMLER Sayfa 140, 141, 142 “Tema Değerlendirme” Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 140. Sayfa Cevapları

A) 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki metne bakılırsa cevaplayınız.

1. Metnin anne fikri nedir?

CEVAP: Parayı kıymetli kılan ona haiz olmak değil, onunla güzel işler yapmaktır.

2. Metnin başlığı ne olabilir?

CEVAP: Değersiz Altın

3. Metnin hikâye unsurları nedir?

  • Kişiler: Cimri adam, işçi, komşu.
  • Zaman: Geçmiş vakit
  • Mekan: Cimri insanın altını gömdüğü yer
  • Anlatıcı: 3. tekil şahıs
  • Olay: Cimri insanın altınlarını gömmesi ve her gün altınlarla özlem gidermesi, işçinin buna sinirlenip altınları çalması, hasis insanın altınları göremeyince üzülmesi, komşunun hasis adama altınların yerine taş koymasını söylemesi.

4. Yukarıdaki metnin mevzusuyla ilgili bilgilendirici bir metin yazacak olsaydınız aşağıdaki atasözlerinden hangilerini yazınızda kullanırdınız?

( X ) Nekesle (cimriyle) cömerdin harcı birdir.
( X ) Dünya malı dünyada kalır.
(   ) Sabreyle işine, hayır gelsin başına.
(   ) Büyük lokma ye, büyük söz söyleme.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 141. Sayfa Cevapları

B) Aşağıdaki özlü sözleri inceleyiniz. Yazım kurallarının doğru uygulanmış olduğu cümlelerin başına “D”, yanlış uygulanmış olduğu cümlelerin başına ise “Y” yazınız.

1. ( D ) Bu dünya yaptıklarımızın yankılanıp tekrar bizlere döneceği bir dağdır. Mevlâna
2. ( Y ) Bir fazla arkadaşımız olabilir sadece dostlarımız azdır. Henrick Johnson (Henrik Jansın)
3. ( D ) Hoşgörü, karşımızdakileri bizim istediğimiz benzer biçimde değil, kendi istedikleri şekilde mutlu edebilmek büyüklüğüdür. Albert Robinson (Albırt Robinson)
4. ( Y ) Katlanmasını bilen için hiçbir acı mühim değildir. Chateaubriand (Şatobiryan)
5. ( D ) Adalet, Kutup Yıldızı benzer biçimde yerinde durur ve sona kalan her şey onun çevresinde döner. Konfüçyüs

C) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgelere doğru ifadeleri yazınız.

1. Birden çok ismin bir mana bütünlüğü içinde oluşturdukları söz birliklerine ———— ad———— tamlaması denir.
2. İsim tamlamaları ————tamlayan———— ve tamlanan isminde olan ögelerden oluşur.
3. Bir ödat tamlamasında —————ödat———— tamlayan, ad ise tamlanandır.
4. Ödat tamlamalarında kelimeler —————{ek}————— almadan birleşir.
5. İkiden çok ismin birbirine bağlandığı ad tamlamalarına ————zincirleme————— ad tamlaması denir.

Ç) Aşağıda çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. İnsanlar bir çok vakit kendi yaptıklarını fazla beğenir. Yaptıklarının eleştirilmesini asla istemez. Kendisininkine benzemeyen fikirlere tahammül edemez. Kendi fikirlerini onlardan üstün görür. Bunun sebebi kişilik duygusudur.

Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bu paragrafı desteklemektedir?

A) Akıl, adama sermayedir.
B) Akıl yaşta değil, baştadır.
C) Akıllı düşman, akılsız dosttan hayırlıdır.
D) Akılları pazara çıkarmışlar, hepimiz kendi aklını almış.

CEVAP: D

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 142. Sayfa Cevapları

2. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde ad tamlaması vardır?

A) Arpa unundan kadayıf olmaz.
B) Ak akçe siyah gün içindir.
C) Aç at yol olmaz, aç it av almaz.
D) Aman diyene kılıç kalkmaz.

CEVAP: A

3. I. Onun tüm yalanları ortaya çıktı.
II. Bu işin acısını kimden çıkaracağımı biliyorum.
III. Çizmeyi çamurun içinden güç çıkarttı.
IV. Tam olarak ne işe yaradığını çıkaramadım.

Yukarıdaki konuşmalarda “çıkarmak” sözcüğü kaç değişik anlamda kullanılmıştır?

A) 1      B) 2      C) 3      D) 4

CEVAP: D

4. Yalanda, aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söz söylemek vardır. (1) Burada yalan söyleyenin gerçeğin ne işe yaradığını bilmesi ve karşısındakini aldatmak amacıyla gerçeğe aykırı söz söylemesi söz mevzusudur. (2) Doğruluğun bir başka boyutu ise söz ve davranışlar içinde bir tutarlılığın olmasıdır. (3) Sözlerle yapılanlar birbirini destek sunar. (4) Doğru olan insanoğlu iddia ettiklerini ispatlar, kendileri ile ilgili olarak yaptıklarını konuşur ve konuştuklarını yaparlar.

Yukarıdaki yazıyı hangi cümleden başlayarak ikiye bölersek mana bütünlüğü olan iki ayrı paragraf oluşturmuş oluruz?

A) 1      B) 2      C) 3      D) 4

CEVAP: B

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ödat tamlaması yoktur?

A) Koca ağacı yerinden söküvermişler.
B) Tüm dünya bu haksızlığa dur demeli.
C) Kalemin ucu devamlı kırılıyordu.
D) İki gün sonrasında bu iş bitmiş olur.

CEVAP: C

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ani çok ödat tamlaması vardır?

A) Şimdiye kadar kimse bu topraklara ayak basmadı.
B) Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölüdür.
C) Ufak Prens adlı hikâye 1943’te yayımlanmıştır.
D) Özetini çıkardığım bu güzel kitap iki bölümden oluşuyor.

CEVAP: D

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 133-134-135-136-137. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat