şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 5. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 165, 166, 167, 168, 169, 170 “Nineme Ninni”Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 165. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Aile bizim için niçin önemlidir?

CEVAP: Aile bizim en yakınımızdır. Doğumumuzdan ölümümüze kadar yanımızda olurlar. İlk bilgilerimizi öğretirler ve bizi en iyi şekilde yetiştirirler. Bu nedenle aile üyeleri birbirine koşulsuz bir halde sever.

2. Büyüklerimiz bizim için kıymetli midir? Niçin?

CEVAP: Büyüklerimiz hayatta edinmiş olduğu tecrübeler sebebiyle saygıyı ve kıymeti hak eder. Onlar öğrendiklerini bizlere öğretir ve bizlere ışık olur. Bu nedenle her vakit kıymet görmeyi, saygı ve sevgi duyulmayı hak ederler.

3. “Küçüklerimize acıma etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizlerden değildir.” hadisi şerifini açıklayınız.

CEVAP: Çocuklar yetişkinler kadar olgun değildir. Bu nedenle yaptıkları yaramazlıklara karşı kızgınlık yerine acıma duymalıyız. Bir zamanlar bizim de çocuk olduğumuzu unutmamalıyız. Aynı şekilde büyüklerimize karşı da saygı göstermeyi bilmeliyiz. İnsana sadece bu şekilde hareket etmek yakışır.

4. Büyüklere saygı gösterilmeyen bir toplumda yaşamak ister miydiniz?

CEVAP: İstemezdim. Büyüklere saygının olmadığı bir yerde hiçbir türlü saygı ve sevgi mümkün olmaz. İnsanlar kendilerini yetiştiren kimselere saygı göstermezse o kişilerde bir iyilik beklemek doğru olmaz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 166. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirdeki anlamını bilmediğiniz kelimelerle ilgili boşlukları doldurunuz. Kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi Tahminim kısmına “X” işareti koyarak belirleyiniz.

YAŞMAK
Tahminim: Eşarp benzeri bir örtü.
Lügat Anlamı: Başla beraber yüzü, ağzı kapatan örtü.

SEFERBERLİK
Tahminim: Diyar için fena dönem.
Lügat Anlamı: Bu durumun duyuru edilmiş olduğu yada savaşın sürdüğü dönem.

SUNA
Tahminim: Bir mevzuda fazla bilgili.
Lügat Anlamı: Göl ördeği.

GÖKÇEK
Tahminim: İyi ve tatlı şahıs.
Lügat Anlamı: Güzel, sempatik.

EMR K
Tahminim: Allah’ın emrettiği şey.
Lügat Anlamı: Ölüm.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirin anne duygusunu nedir? Aşağıya yazınız.

CEVAP: Fazla şey yaşamış ve görmüş büyüklerimizin saygı ve sevgiyi hak etmesidir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 167. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Başlıkları verilmemiş aşağıdaki şiirlerden hangileri “Nineme Ninni” metninin mevzusuyla benzerlik göstermektedir? İşaretleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 167. Sayfa Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 168. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ninenin başındaki yaşmak hangi yönüyle, neye benzetilmiştir?

CEVAP: Yaşmak sarmak yönüyle dolunayı saran buluta benzetilmiştir.

2. Şiirde nine anlatılırken çeşitli benzetmeler yapılmıştır. Bunlardan hangisi ya da hangileri hoşunuza gitti?

CEVAP: Ninenin kokusunun leylak şeklinde olması ve dilinin bal şeklinde olması benzetmeleri hoşuma gitti.

3. Nine hangi acıları yaşamıştır? Bu, şiirin hangi dörtlüğünde anlatılmaktadır?

CEVAP: Üç oğlunu şehit vermiş ve Yemen içim üzülmüş biridir. Bu, şiirin 3 ve 4. dörtlüklerinde anlatılmaktadır.

4. Şiirde anlatılan nine, hangi tarihî vakalara tanıklık etmiştir?

CEVAP: Kurtuluş Savaşı ve I. Dünya Savaşı’na tanıklık etmiştir. Savaşta oğullarını kaybetimş ve Yemen için üzülmüştür.

5. Şiirin yazıldığı zamanda nine hayatta mıdır? Bunu nereden anlayabiliriz?

CEVAP: Nine hayattadır. Son dizede “Su alıyor artık sandal” denmektedir. Bu ninenin yaşlanıp hastalandığını göstermektedir. Henüz ölmemiştir, sadece yakında ölecektir.

6. Şiiri yazan siz olsaydınız ninenizi nelere benzetirdiniz? Niçin?

CEVAP: Ninemi bir çınar ağacına benzetirdim. Zira çınar ağacı seneler süresince yaşar ve fazla şey görür.

7. Bu şiir için başka nasıl ne şekilde bir başlık konabilir?

CEVAP: “Canım Ninem” başlığı olabilir.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Şiirle ilgili aşağıya bir sual da siz yazınız. Sorunuzu bir arkadaşınıza sorunuz.

Sorum: Ninenin fizyolojik özellikleri nasıldır?

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 169. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. “Nineme Ninni” şiirinin biçim özellikleriyle ilgili kim yanlış bir izahat yapmıştır? Doğrusunu bırakılan boşluklara yazınız.

Yanlış izahat icra eden: Tarık’tır.

Doğrusu şudur: çiçek/gökçek/göçecek: {ek}’ler uyak’dir. Redif yoktur.

b. Aşağıdaki dörtlüklerin uyak ve rediflerini sıra arkadaşınızla beraber bulup bırakılan boşluklara yazınız.

  • Seferberliğin suna
    Solmuş saçının kına
    Ninem üç şehit anne
    Alnı kardan ak ninemin
    ⇒ na: uyak
    ⇒ sı: redif
  • Kim dayanır, o dayanmış
    Bağrına taş basıp tarafmış
    Gene Yemen’i mi anmış
    Gözleri ıslak ninemin
    ⇒ an: uyak
    ⇒ mış: redif
  • Ocakta kaynar ıhlamur
    Elleri mayalı hamur harcı
    Bir çılgın poyraz savurur
    Dökülen yaprak ninemin
    ⇒ ur: uyak
    Redif yok
  • Masal anlat bana masal
    Hey dili şeker, dili bal
    Su alıyor artık sandal
    Yolu “emrihak” ninemin
    ⇒ kırmızı: uyak
    Redif yok

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 170. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Ailenizin en yaşlısıyla yaptığınız görüşmelerden yararlanarak sınıfınızda “İnsanlar yaşlandıklarında ne isterler?” sorusuyla ilgili beyin fırtınası yaptığınızı ve beyin fırtınasının sonucunda şu cevapların ortaya çıktığını düşününüz:

• Birey olarak kendilerini hür duymak isterler.
• Olgunlaşma yolculuğuna devam etmek isterler.
• Geçmişle geleceği buluşturmak isterler.
• Sağlıklı ve mutlu günler geçirmek isterler.
• Saygınlıklarını korumak isterler.
• Sevgi ve alaka görmek isterler.

Ailenizin en yaşlısıyla yaptığınız görüşmeden yola çıkarak bu cevaplardan birini açıklayınız. Konuşmanızda “fakat, lakin, lakin, bununla beraber ve buna karşın” şeklinde his ve düşünceler içinde bağlantı ve geçiş ifadelerini kullanınız.

CEVAP: Sağlıklı ve mutlu günler geçirmek isterler.

İnsanlar yaşlandıkça ruhsal ve bedensel olarak yorulurlar. Hatta ailemizdeki yaşlıların sürekli hastalandığına ve sık sık doktora gittiğine tanık oluruz. Onlar yaşlılığın verdiği yıpranma ile sıhhat sorunları yaşarlar. Buna karşın sevdikleriyle daha fazla zaman geçirirler. Devamlı onları ziyaret etmemizi isterler. Bununla beraber kalabalık bir ortamda olmak ve söyleşi ederek vakit geçirmek en sevdikleri şeydir. Yaşlı insanların bu güç günlerini sıhhatli ve mutlu geçirmek istemeleri fazla normaldir. Biz de bu insanlara karşı anlayışlı ve ilgili olmalıyız. Zira bigün ikimiz de bu duyguyu hissedeceğiz.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Büyüklerinizden birine sevginizi ifade etmek için iki dörtlükten oluşan bir şiir yazınız.

CEVAP: DEDEM

Sabah erkenden kalkarsın,
Caminin yolunu tutarsın,
Ne sıcak kanlı bir insansın,
Benim güzel kalpli dedem.

Cebinde olur hep çikolata,
Yaptın bana tahta bir otomobil,
Elimden tutarsın sokakta,
Benim güzel kalpli dedem.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Ülkemizin tabii güzelliklerini, kültürel zenginliğini özetleyen fotoğraf ve fotoğraflar getiriniz.

Ülkemizin doğal güzellikleri

• Türkiye’mizi özetleyen şiirler bulunuz. Hoşunuza giden bir şiiri ezberleyiniz.

TÜRKİYE’MİZ

Kokar burcu burcu güller
Öter dallarda bülbüller
Açar menekşe sümbüller
Ne güzeldir Türkiye’miz

Sürüler yayılır kıra
Dağlar uzanır sıra sıra
Sular can verir çayıra
Ne güzeldir Türkiye’miz

Köyü kenti çiçeklidir
Birbirine eklidir
Çelik erlerle beklidir
Ne güzeldir Türkiye’miz

Kucağında yoktur açlar
Yeşil boz sarı yamaçlar
Meyve yüklüdür ağaçlar
Ne güzeldir Türkiye’miz

Türkiye’miz altın eli
Gönül açar bağları beli
Eser ince serin yeli
Ne güzeldir Türkiye’miz

Kekik yavşan kokar dağda
Kayısı elma üzüm bağda
Hele bugün yeni çağda
Ne güzeldir Türkiye’miz

Mehmet Necati ÖNGAY

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156-157-158-159-160-161-162-163-164. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat