şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 171-172-173-174. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 171-172-173-174. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 5. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 171, 172, 173, 174 “Öğretmenimin Mektubu” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 171. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yurt kelimesinin anlamı nedir?

CEVAP: Bir halkın üstünde yaşamış olduğu, kültürünü oluşturduğu toprak parçası, yurt.

2. Anadolu denince aklınıza neler geliyor?

CEVAP: Anadolu denince aklıma yüzyıllardır Türkleri yurdu olan topraklar geliyor. Fazla uzun süreden beri bu topraklarda yaşıyoruz ve burayı korumak için her şeyi yapıyoruz.

3. Yurdumuzun tarihî ve tabii güzellikleri ile ilgili neler bildiğiniz gibi?

CEVAP: Yurdumuz fazla uzun seneler süresince çeşitli devletlere yurt olmuştur. Bu nedenle fazla eski ve mühim tabii ve zamanı güzelliklere haizdir. Bu güzellikler yurdumuzun zamanı ile ilgili informasyon vermektedir. Fazla çeşitli eserler sebebiyle her sene fazla sayıda gezgin ülkemize gelir.

4. Getirdiğiniz fotoğraf ve fotoğraflarla sınıfınızı süsleyiniz.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Öğretmenimizin Mektubu” nu dinlerken aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

  • Yer Adları: Anadolu, Horasan, Suphan Dağı, Porsuk Çayı, Sarı Köy, Söğüt Yaylası, Konya, İstanbul, Erzurum, Aziziye Tabyası, Akkent, Bursa, Rize, Çukurova, Gemlik, İzmir, Amasya, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Marmara, Boğaziçi
  • Kişi Adları: Yunus Emre, Osman Gazi, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun, Sütçü İmam, Nasrettin Hoca, Hz. Süleyman, Mehmet Akif Ersoy
  • Tarihler: 1071, 1453
  • Tarihî Olaylar: Türklerin Anadolu’ya gelişi, İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeler dinlediğiniz metinde hangi anlamda kullanılmıştır? İşaretleyiniz. Gerekirse metni yine dinleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 171. Sayfa Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 172. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metnin konusunu ve anne fikrini aşağıya yazınız.

Konu: Anadolu’nun zenginliği ve güzelliği

Ana Fikir: Anadolu senelerdir biriktirdiği tarih ve kültürle fazla önemlidir.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. “Biz bu topraklara sevgi çiçeklerini açtırmaya gelmişiz.” sözüyle ne anlatılmak istenmiştir?

CEVAP: Anadolu’da yaşayanlar içinde sevgi ve saygının birlik ve beraberliğin olmasını istemektedirler.

2. “Bin yetmiş bir yılından beri Anadolu’da bayram var, düğün var her gün.” cümlesiyle hangi tarihî vaka anımsatılmak istenmiştir? Bu olayın önemi nedir?

CEVAP: 1071 senesinde Büyük Selçuklular ile Doğu Roma İmparatorluğu içinde Malazgirt Savaşı yapılmıştır. Bu harp sonunda Selçuklular kazanmış ve Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Anadolu’ya gelmek Türkler için bayram gidi olmuştur.

3. Yazarın metinde Yunus Emre’den söz etmesinin sebebi ne olabilir?

CEVAP: Yunus Emre, Anadolu’nun her yerini gezmiş ve insan sevgisini aşılamaya çalışmış fazla büyük bir bilgedir. Bu nedenle ondan bahsetmiş olabilir..

4. Metinde sözü edilen başka Türk büyükleri kimlerdir? Bu kişilerin hangi özellikleri ön plana çıkarılmıştır?

CEVAP: Osman Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun, Sütçü İmam, Mehmet Akif Ersoy’dan bahsedilmiştir. Bu kişiler Anadolu’yu seven ve onu korumuş olan kişilerdir. Vatan için savaşan, canını feda eden kişilerdir.

5. Metinde hangi illerimiz ve bölgelerimiz, hangi özellikleriyle yer almıştır?

CEVAP: Bursa ırmaklarıyla, Rize yeşil olmasıyla, Çukurova ovalarıyla, Gemlik zeytinlikleriyle, İzmir portakal bahçeleriyle yer almıştır.

6. Metnin yazarı siz olsaydınız yurdumuzun hangi özelliklerinden, hangi değerlerinden söz ederdiniz? Niçin?

CEVAP: Yurdumuzun zamanı güzelliklerinden, camilerden, çeşmelerden, hamamlardan ve kervansaraylardan bahsederdim. Zira bu güzellikler yurdumuzun ne kadar güzel ve eski bir zamanı bulunduğunu göstermektedir.

7. Yazarın bayrak, yurt ve İstiklal Marşı’mızla ilgili düşünceleri nedir?

CEVAP: Yazar Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda söylediği benzer biçimde ezanın susmamasını diliyor. Bayrağın gençlerin elinde güzelleşeceğini düşünüyor.

8. Metinde bir tutarsızlık bulunduğunu düşünüyor musunuz?

CEVAP: Düşünmüyorum. Metinde her şey oldukça tutarlı ve bağlantılıdır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Yurdumuzun tabii ve tarihî güzelliklerinin korunması” mevzusunda kısa bir sunum planlayınız. Sunumunuz için çeşitli görsel materyaller hazırlayınız, prova yapınız. Sunumlarınızı öğretmeninizin belirleyeceği süre içinde tamamlayınız.

CEVAP: Ülkemizin pek fazla köşesinde büyük öneme haiz eserler bulunmaktadır. Bu güzel eserlere hiçbir şekilde ziyan vermemeli, ziyan vereni uyarmalı ve hatta yetkili kişilerden yardım istemeliyiz. Müzeleri, zamanı mekanları ve tabii güzellikleri ziyaret etmeliyiz. Onları yakından görmek ve ile ilgili informasyon sahibi olmak onları korumak için yapılacak en güzel şeydir. Bütün bu tarz şeyleri yaptığımızda yurdumuzun güzel kalmasını elde etmiş oluruz.

Metnin Tamamını Okumak İçin Tıklayın

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 173-174. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki metni dikkatle okuyun. Metin, İtalyan yazar Edmondo de Amicis’in (Edmondo de Amiçis) Çocuk Kalbi romanından alınmıştır. Bu metin, romanın kahramanı Enrico’ya (Enriko) babasının yazdığı bir mektuptur. Mektubu kendi cümlelerinizle Türkiye’mize uyarlayarak tekrardan yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanınız. Mektubunuzu e-posta olarak öğretmeninize ya da arkadaşlarınıza gönderiniz, toplumsal medyada paylaşınız.

CEVAP: Türkiye’m, canım vatanım!
Seneler süresince bayrağın altında bir arada yaşadık. Bereketli toprakların için, bağımsız ve özgür bir yurt için her gerektiğinde savaştık. Sayısız şehidin kanları toprağında kurudu. Yine gerekirse canını senin uğrunda feda edecek fazla vatandaşın var. Benim canım ülkem! Sende doğduk ve büyüdük, suyundan içtik, toprağının verdiklerini yedik. Varlığın bizlere kuvvet oldu, yuva oldu. Senin için çalışmak ve seni korumak bizim için büyük onurdur. Zira sen bir toprak değil, vatansın. Büyük lider Atatürk’ün söylediği benzer biçimde “Söz mevzusu vatansa gerisi ayrıntılardır.” İşte bu yüzden varlığın bizim değerimizdir. Bayrağımız bu topraklarda dalgalandıkça her günümüz güzeldir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Coğrafi keşifler ile ilgili informasyon toplayınız.

CEVAP: Coğrafi Keşifler, bilhassa 1400 ile 1600 yılları aralığında gerçekleşen ve deniz kanalıyla dünyanın bilinmeyen bölgelerini tanıma ve öğrenmeyi amaçlayan keşiflerdir. Bu keşiflerin en mühim sebebi, dünya ticaretinde bilhassa Uzakdoğu’ya ulaşmak açısından oldukça mühim bir yere haiz olan İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde olması ve bu durumun Avrupalıları yeni tecim yolları aramaya sevk etmesidir.

•  Ay yüzeyine meydana getirilen insanlı ilk feza uçuşu ile ilgili araştırma yapınız.

CEVAP: İlk insanlı Ay yolculuğu 16 Temmuz 1969’da fırlatılan Apollo 11 isminde araçla gerçekleşmiştir. Bu yolculuğu Neil Armstrorg, Edwin Aldrin ve Michael Collins isminde üç astronot gerçekleştirmiştir. Ay’daki ” Sessizlik Denizi” isminde olan bölgeye iniş yapmışlar ve bu inişin arkasından Neil Armstrong Ay’a ayak basak ilk insan olmuştur. 15 dakikalık yürüyüşünün arkasından Edwin Aldrin de ona katılmış ve toplam 21 saat 36 dakika ay üstünde kalmışlardır.


Etiket: 50515253545556 6 derslik türkçe

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat