şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185-186. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185-186. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Tema BİLİM VE TEKNOLOJİ Sayfa 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186 “Büyük Keşifler” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 180. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İnsanda merak duygusu olmasaydı ne olurdu?

CEVAP: İnsandaki merak duygusu insanoğlunun sorular sormasına ve bu sorulara yanıt aramasına sebep olur. Merak duygusu olmayan insan hiçbir şeyi merak etmez ve öğrenme gereği duymaz. Bu şekilde olsaydı insanoğlu hiçbir yeniliğin peşinden koşmazdı ve bilimsel, teknolojik, eğitim ve sıhhat benzer biçimde alanlarda ilerleme olmazdı.

2. Keşif ve buluş (buluş) arasındaki ayrım nedir?

CEVAP: Keşif, doğada mevcud lakin var olduğu bilinmeyen bir şeyin bilerek yada bilincinde olmadan ortaya çıkarılması durumudur. İcat ise alaka ve becerilerimizden yararlanarak, daha evvel doğada var olmayan bir şey ortaya çıkarmadır. Mesele; ateş doğada kendilinden mevcud bir şey olduğundan onu bulmak keşiftir, sadece çakmak ilim kullanılarak elde edilmiş bir alettir ve bir icattır.

3. Bir feza geminiz olsaydı nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

CEVAP: Uzay gemim olsaydı Mars’a gitmek arzu ederdim. Zira Mars’tan bahseden fazla kitap okudum ve film izledim. Bu nedenle bir de kendim orayı keşfetmek isterim.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 184. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni okurken anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları var ise bunların anlamlarını kullanıldıkları cümle gruplarından yola çıkarak tahmin ediniz. Daha sonrasında bu sözcük ve sözcük gruplarının anlamlarını Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak öğreniniz. Yeni öğrendiğiniz bu sözcük ve sözcük gruplarını kendi sözlüğünüze kaydetmeyi unutmayınız.

GEZGİN: Gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, gezgin.

KALAMAR: Bir tür mürekkep balığı .

FENİKE: Eski bir Akdeniz uygarlığı.

VİKİNG: İskandinavyalı korsan ve tüccar kavim.

KUZGUN: Ötücü kuşlar takımının kargagiller familyasından, Kuzey Amerika’nın dağlık, fundalık yerlerinde bulunan, tüyleri kara renkte olup mavi renkte parlayan bir tür kuş, karakarga.

İSKORBÜT: C vitamini eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir hastalık.

ENLEM: Yer yuvarlağı üstünde herhangi bir noktadan geçen paralel ile Ekvator arasındaki yay parçasının açısal kıymeti.

BOYLAM: Yeryüzündeki herhangi bir noktanın boylam çemberiyle başlangıç olarak alınan Greenwich gözlemevinin boylam çemberi arasındaki açı kıymeti, tul, tul derecesi, boylam.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Sizce okuduğunuz metinde sebep adlar koyu renkle yazılmıştır? İsimleri koyu renkle yazmak yerine daha başka neler yapılabilir? Yazınız.

CEVAP: İsimlerin koyu renkle yazılmasının sebebi dikkat çekici ve akılda kalıcı olmasıdır. Okur metni okumasa bile adları görebilir. Koyu renkle yazmak haricinde renkli yazılabilir yada altı çizilebilir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. Metinle ilgili soruları cevapladıktan sonrasında bu etkinlikten neler öğrendiğinizi ifade ediniz.

1. Keşifler zamanı nasıl ne şekilde adım atmıştır?

CEVAP: İnsanoğlunun nehrin öte yanını, ormanın sonunu, tepenin arkasını merak etmesi, verimli ve varlıklı toprakları, daha iyi hayat olanaklarını araması ile keşifler zamanı adım atmıştır.

2. İlk gezginler kimlerdir?

CEVAP: İlk gezginler Eski Mısırlılar, Fenikeliler ve Eski Yunanlardır.

3. Afrika ne vakit ortaya çıkarılmıştır?

CEVAP: 1300’lü yıllarda ortaya çıkarılmıştır.

4. Vikinglerin dünya bulgu tarihindeki yeri nedir?

CEVAP: İzlanda’yı ve Grönland’ı keşfettiler. Hatta Kuzey Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalılar onlar oldu.

5. İpek Yolu’na bu adın verilmesinin sebebi ne olabilir?

CEVAP: Bu yolun ipek alım ve satımında kullanılması sebebiyle İpek Yolu adı evrilmiş olabilir.

6. Dünya bulgu zamanı açısından en mühim seneler hangileridir? Bu yıllarda hangi keşifler yapılmıştır?

CEVAP: 1400-1600 yılları arası en mühim bulgu yıllarıdır. Bu yıllarda Umut Burnu, Amerika ve Hindistan ortaya çıkarılmıştır. Macellan dünyanın çevresinde bir tur atmıştır.

7. Bilimsel amaçlı keşifleri kimler, nerelere yapmıştır?

CEVAP: James Cook, Büyük Okyanus’ta pek fazla seyahat gerçekleştirmiş oldu ve deniz haritaları hazırladı. Doğa bilimci
Alexander von Humbolt, Cenup Amerika’nın kuzeybatısında kelebekler, bitkiler ve yer ilim üstüne keşifler yapmış oldu. Bu emek harcamalar, evrim kuramını ortaya koyan Charles Darwin’e esin deposu oldu.

8. Kutupların keşfi hangi yıllarda olmuştur?

CEVAP: 1900’lü yıllarda ortaya çıkarılmıştır. ABD’li seyyah Robert Peary, Kuzey Kutbu’na ilk ayak basan seyyah kabul edildi. Cenup Kutbu’nun keşfi esnasında Norveçli seyyah Roald Amundsen ve İngiliz Robert Falcon Scott içinde bir yarış oldu. Amundsen köpekli kızaklar yardımıyla bu yarışı kazanmıştır.

9. Uzayın keşfinde ilk adımı kim atmıştır?

CEVAP: 1961 senesinde Yuri Gagarin uzaya çıktı.

10. Keşifler olmasaydı ne olurdu?

CEVAP: Keşifler olmasaydı dünyamızın bizlere sunmuş olduğu pek fazla güzelliğin farkına varamazdık. Etrafımızda olan biten şeylerden habersiz bir hayat sürerdik.

11. Keşifler, dünya tarihini nasıl ne şekilde etkilemiştir?

CEVAP: Keşifler ile beraber yeni bölgeler keşfedilmiş ve bu bölgelerin zenginliklerinden faydalanılmıştır. Farklı milletler birbirini tanımış, böylece kültürel değişimler yaşanmıştır. Dünyanın şekli, maden kaynakları ve tecim yolları benzer biçimde unsurlarda farklılıklar yaşanmıştır.

12. Sizce metinde geçen en mühim bulgu nedir?

CEVAP: Bence en mühim bulgu Amerika’nın keşfidir. Zira, bu bulgu ile beraber insanoğlu için Amerika toprakları fazla kıymetli bir durum almış ve oraya göçler yaşanmıştır.

13. Keşif icra eden insanların kişilik özelliklerini birkaç sözcük ile anlatmanız gerekseydi hangi kelimeleri kullanırdınız? Niçin?

CEVAP: Bu kişiler için meraklı, yürekli ve azimli diyebilirim. Zira bir insanoğlunun bulgu yapması için evvel bir şeyi merak etmesi gerekir. Keşif evvel merak eder, sonrasında merakını gidermek için azimle çalışır. Ayrıca ilgili kişinin kimsenin yapmadığı bir işe kalkışması için oldukça yürekli olması gerekmektedir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 185. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki sözcük ve kavram havuzundan ve yaptığınız araştırmadan da yararlanarak “Metindeki kâşiflerden hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Niçin?” sorusunu cevaplayınız. Konuşmanız esnasında yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ediniz.

CEVAP: Yuri Gagarin uzaya giden ilk insan olmuştur. Onun yerinde olmak arzu ederdim. Zira, benim için uzayı keşfetmek bir denizi yada kıtayı keşfetmekten fazla daha heyecanlı olur. Her vakit uzayın sakladıklarını merak etmişimdir. Bilim insanları devamlı uzayı araştırıyor, sadece meydana getirilen bulguleri oldukça azca buluyorum. Uzayda yaşayan canlılar ve oradaki yaşam ile ilgili fazla düş kuruyorum ve bigün oraya gideceğimi ümit ediyorum. Yeni madenler bulmak ve uzaylılarla tanışmak benim yaşamak istediğim bir macera olurdu. Gerçek bir feza kaşifi olmak ve benzeri olmayan bir yolculuğa çıkmak isterim. Bunun için fazla çalışmam gerekiyor.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Uzayda bir bulgu yolculuğu yapmak için bir ekip oluşturmanız gerekmektedir. Bu ekibi toplamak için dünyanın en fazla satan gazetelerinden birine bir duyuru metni yazmaya karar verdiniz. Şimdi bu duyuru metnini aşağıya yazınız. Duyuru metninizi istediğiniz bir yabancı dille de yazınız. Bunun için okulunuzdaki arkadaşlarınızdan (yabancı lisan bilen, göçmen, sığınmacı vb.) ve yabancı lisan öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

CEVAP: UZAY KEŞFİ İÇİN EKİP ARANIYOR!

Uzayda bulgu yolculuğu yapmak için meraklı, araştırmacı, yürekli, fizyolojik ve psikolojik açıdan kuvvetli astronotlar arıyoruz. Matematik ve fizik alanlarında kafi eğitimi görmüş, makine, havacılık ve feza mevzularında bilgili ve laboratuvar ortamında çalışmaya alışkın kişilerle çalışmak istiyoruz. Başvuru yapanlar arasından seçilen kişiler ile bir ekip oluşturacak ve feza keşfine gidilecektir. Başvurularınızı {Özel} Uzay Keşfi Merkezi’ne gelmiş olarak ve biçim doldurarak yapabilirsiniz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 186. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Apollo 11’in Ay’a yolculuğunu özetleyen bir hikâye yazınız. Hikâyenizi aşağıdaki taslağa gore oluşturunuz. Hikâyenizi yazarken imla rehber kullanınız. Hikâyenizde terimler haricinde, yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız. Hikâyenizi yazmak için defterinizi kullanınız.

  • Zaman: Geçmiş vakit (20 Temmuz 1969)
  • Mekân: Ay
  • Şahıslar: Neil Armstrong
  • Özetlemek gerekirse vakalar: Neil’in bir astronot olarak başarmak istedikleri, Ay’a gidilmesine karar verilmesi ve Neil’in mürettebatta olması, Neil’in Ay’a ilk adım atan insan olması ve başarısı.
  • Hikâyemin serim bölümünde anlatacaklarım: Neil’in astronot olması ve hedefleri
  • Hikâyemin düğüm bölümünde anlatacaklarım: Ay’a gidilmesi, Neil’in Ay’a ayak basması
  • Hikâyemin çözüm bölümünde anlatacaklarım: Neil Armstrong’un başarısı

AY’A İLK ADIM

Neil, küçüklükten beri astronot olmak için çalışmış ve başarmıştı. Her vakit azimle çalışmasına karşın tam olarak hedeflerini gerçekleştirememişti. Onun isteği kimsenin keşfetmediği bir bulgu yapmaktı.

Bir gün Ay’a gidileceği haberi yayıldı. Ay’a gönderilmek suretiyle Apollo 11 adlı bir feza aracı tasarlandı. Bu vasıta için dahil kişiden oluşan tecrübeli bir mürettebat seçilecekti. Sonunda Neil’in de bu mürettebatta olmasına karar verildi. Apollo 11 feza istasyonundan yola çıktı ve 75 saatlik bir yolculuktan sonrasında Ay’a iniş yapmış oldu. Ay2a ilk adımını atacak olan Neil fazla heyecanlıydı. Ay’a inmenin sevinciyle sürekli zıplıyordı. Zira yaşamı süresince yapmak istediği keşfi gerçekleştirdiğinin farkındaydı.

İşte Ay’a ilk adım basan insan olan tarihe geçen bu başarı göstermiş astronot Neil Armstrong’tur. Onun başarısı feza mevzusunda misal alınacak bir başarı öyküsü oldu.

b. Yazdığınız hikâyeyi düzenleyiniz. Bu düzenlemede hikâyenizi tekrardan okuyun. Hikâyenizde mana bütünlüğünü bozan ifadeleri, imla ve noktalama hatalarını belirleyip düzeltiniz. Düzenlediğiniz hikâyeyi toplumsal medyada paylaşınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

En sevdiğiniz ulaşım aracıyla (bisiklet, otomobil, otobüs, şimendifer, süratli şimendifer, tayyare, vapur, balon vb.) ilgili bilgiler toplayınız. Bu araçlarla ilgili kısa sunum planlayınız. Sunumunuzda görseller kullanınız. Sunuma hazırlanırken provalar yapınız. Sunum süreniz için öğretmeninizden informasyon alınız.

CEVAP: BİSİKLET 181 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185-186. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Bisiklet motorsuz yada elektrik motorlu, iki yada üç tekerlekli, pedallı, insan gücü yada elektrik ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Bisiklet, artık gelişen teknoloji yardımıyla büyük gelişmeler kaydetmiş fazla yönlü bir  araçtır.

Bugün bisiklet, gelişmiş ülkelerde çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en mühim araçlarından biri haline geldi. Artık çağıl yaşamda bir kısa ara ulaşım aracı olarak kabul ediliyor. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır.

Bisikletin icadı mevzusunda tarihçiler içinde tam bir düşünce birliği yoktur ve ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir icat eden tarafınca buluş edilmemiş, tarih içindeki pek fazla değişik çabanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 176-177-178. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat