şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 187-188-189-190. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 187-188-189-190. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Tema BİLİM VE TEKNOLOJİ Sayfa 187, 188, 189, 190 “Mavi Portakal” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 187. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ulaşım denince aklınıza ilk gelenler nedir?

CEVAP: Ulaşım denince aklıma siyah, hava ve deniz yolları ile şimendifer rayları geliyor. Trafik lambaları, otomobiller, trenler ve uçaklar düşünüyorum.

2. Teknolojik gelişmeler ve ulaşım içinde nasıl ne şekilde bir münasebet vardır?

CEVAP: Teknoloji ile ulaşım içinde kuvvetli bir münasebet vardır. Teknolojik gelişmeler ulaşımı direkt etkilemektedir. Burhar makinesinin icadıyla trenler daha çok kullanılmış, suyun kaldırma kuvveti ile gemiler yüzdürülmüştür. Günümüzde elektrikli otomobiller üretilmektedir. Bütün bunlar teknoloji yardımıyla olmaktadır.

3. Aşağıdaki bilmecelerin cevaplarını bulunuz.

  1. Otomobil
  2. Bisiklet
  3. Kağnı
  4.  Tren
  5. Tayyare
  6. Gemi

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 188. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları var ise bunların anlamlarını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak denetim ediniz.

KURSAK: Kuşların aş borusu üstünde bulunan, yiyeceklerin toplandığı poşet biçiminde şişkin organ.

İLİK: Kemiklerin dahil boşluklarını dolduran ve kan hücrelerinin yapımını elde eden doku.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne gore cevaplayınız.

1. Şiirin mevzusu ve anne duygusu nedir?

CEVAP: Şiirin mevzusu tayyare, anne duygusu uçmanın hissettirdiği his ve düşüncelerdir.

2. Şiirde, bir tayyare yolculuğuna çıkılmış olduğu hangi ifadelerden anlaşılmaktadır?

CEVAP: “Bir şahin uçurdum ak demirden” ve “Tâ… dünyanın diğeri ucundan/Gelmiş bizim Yeşilköy’e konmuş” dizelerinden anlaşılmaktadır.

3. “Gaga, kuyruk, kursak” kelimeleri ile tayyare içinde nasıl ne şekilde bir alaka kurulmuştur?

CEVAP: Gaga, kuyruk ve kursak organları kuşlarda bulunmaktadır. Uçaklar da uçma özelliği ve biçim olarak kuşa benzediği için bu organlar uçakta da varmış şeklinde ifade edilmiştir.

4. “İliklerine kadar yıldırım / Sapına kadar insan kesilmiş” dizeleriyle tayyare yolculuklarının hangi özelliği vurgulanmıştır?

CEVAP: Tayyare yolcuları yıldırımdan etkilenmemek için yıldırımı emen araçlara haizdir. Ayrıca içi yolcularla doludur. Bu özellikleri vurgulanmıştır.

5. Uçağın ak bir şahine benzetilmesinin sebebi ne olabilir?

CEVAP: Uçağın şekli ve uçma özelliği sebebiyle şahine benzetilmiş olabilir.

6. “Mavili turunculu portakal” ifadeleriyle ne anlatılmak istenmiştir?

CEVAP: Bu ifade ile dünya anlatılmak istenmiştir. Maviler deniz, turuncular ise karalardır. Dünya portakal şekline benzetilmiştir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiir için iki değişik başlık yazınız.

CEVAP: DEMİR KUŞ, UÇAK HİSSİ

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 189. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki tabloları ve grafiği inceleyiniz. Tablolarda ve grafikte verilenlerden yola çıkarak ülkemizin hava yolu ulaşımındaki yeri ile ilgili yorumlar yapınız.

Dünya Yolcu Sıralamaları 2016 Yorumum: Ülkemiz dünya genelinde yolcu sıralamasında on birinci sıradadır. ABD, Çin ve Hindistan şeklinde kalabalık ülkelerden sonrasında gelmiş olarak iyi bir sıralamada yer verilmiştir. Bir Avrupa ülkesi olan İtalya’dan öndedir.

Avrupa Yolcu Sıralamaları 2016 Yorumum: Ülkemiz Avrupa genelinde yolcu sıralamasında beşinci sıradadır. Avrupa ülkesi olan İtalya’dan öndedir. Ayrıca Rusya ve Norveç şeklinde ülkelerden daha çok yolcu taşıması iyi bir göstergedir.

Türkiye’nin Dünya ve Avrupa’daki Hava Yolu Yolcu Payları Yorumum: Türkiye’nin Avrupa’daki hava yolu yolcu oranı Dünya genelinden daha fazladır. 2003 yılından sonrasında hava yolundaki etkinliğinde ağırbaşlı artış görülmektedir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 190. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Hazırlığını yaptığınız sunumunuzu öğretmeninizin belirlediği süre içinde yapınız. Sunumunuzu yaparken dinleyicilerle göz teması kurunuz. Gereksiz el ve kol hareketleri yapmayınız. Sunum esnasında fazla hareketli olup dinleyicilerin dikkatini dağıtmayınız. Ses tonunuzu iyi ayarlayınız. Akıllı tahtanın ya da saydam sunumun önüne geçmeyiniz. Sunumunuzdaki yazıların okunaklı olmasına dikkat ediniz. Sunumunuzda yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.
Sunum sonrasında kendinize “Bu etkinliği daha iyi nasıl ne şekilde yapabilirdim?” sorusunu sorunuz.

CEVAP: BİSİKLET 188 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 187-188-189-190. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Bisiklet motorsuz yada elektrik motorlu, iki yada üç tekerlekli, pedallı, insan gücü yada elektrik ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Bisiklet, artık gelişen teknoloji yardımıyla büyük gelişmeler kaydetmiş fazla yönlü bir  araçtır.

Bugün bisiklet, gelişmiş ülkelerde çevreyi, insan sağlığını, ekonomiyi, atmosferi korumanın en mühim araçlarından biri haline geldi. Artık çağıl yaşamda bir kısa ara ulaşım aracı olarak kabul ediliyor. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır.

Bisikletin icadı mevzusunda tarihçiler içinde tam bir düşünce birliği yoktur ve ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir icat eden tarafınca buluş edilmemiş, tarih içindeki pek fazla değişik çabanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki şiirden hareketle siz de istediğiniz bir ulaşım aracıyla ilgili şiir yazınız.

CEVAP: TREN

Uzaklardan bir ses gelir,
Çuf çuf diye dağlardan beri,
Birbiri ardına sıralanır gelir,
Dizilir vagonlar hepsi kutu şeklinde.

Bir düdük öter, sonrasında duman tüter,
Raylar hafiften korkuyla titrer.
Hepimizi almak için şimendifer bekler,
Biz binince de yoluna devam eder.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk ya da yabancı ilim insanlarından biri ile ilgili araştırma yapınız. Bu ilim insanının hayatıyla ve bilime yapmış olduğu katkılarla ilgili kısa notlar alınız.

CEVAP: Thomas Alva Edison yaşamını icatlarıyla büyük bir halde etkileyen Amerikalı icat eden ve iş adamıdır. 1879’da Edison bir elektrik ampulü buluş etti. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başladı. Ancak 1878 senesinde bir İngiliz ilim adamı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü buluş etmiştir. Bu iki ilim adamı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdular. Daha sonrasında akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı. Bu da ampulun halk içinde yaygınlaştırılmasını sağlamış oldu.

 


Etiket: 6 derslik türkçe sayfa 182 183 184 188 189_190 191

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185-186. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat