şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 214-215-216-217-218. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 214-215-216-217-218. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Tema SANAT Sayfa 214, 215, 216, 217, 218 “Çocuk ve Resim” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 214. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yapıp getirdiğiniz resimleri derslik panosuna asınız ya da derslik tahtasına yapıştırınız. Birbirinizin resimleri ile ilgili “iyi”, “fena”, “olmamış” vb. şeklinde ifadeler kullanmadan yorumlar yapınız. Resimlerin siz de uyandırdığı duyguları ifade ediniz. Aynı fotoğraf ile ilgili değişik yorumlar olup olmadığına dikkat ediniz.

CEVAP: Bu etkinliği öğretmen rehberliğinde yapmalısınız.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 215. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını karşılarına yazınız. Anlamlarını bilmediklerinizin anlamlarını tahmin ediniz, Türkçe sözlükten anlamlarını bulunuz.

SERPİLMEK
Tahminim:Büyümek.
Lügat Anlamı: Gelişmek, büyümek.

UFUK
Tahminim: Güneş doğarken görünen aydınlık.
Lügat Anlamı: Düz arazide yada açık denizde gökle yerin birleşir şeklinde görünmüş olduğu yer, çevren.

DİRLİK
Tahminim: Sağlıklı olmak.
Lügat Anlamı: Yaşayış, yaşam, sıhhat, varlık, geçim.

BİTİŞİK
Tahminim: Birleşk, taraf yana.
Lügat Anlamı: Yan yana olan.

GÖKÇEK
Tahminim: Aydınlık, ferah.
Lügat Anlamı: Güzel, sempatik (kimse).

LİBAS
Tahminim: Kabuk.
Lügat Anlamı: Giysi.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Çocuğun yapmış olduğu resimde neler vardır?

CEVAP: Resimde ebemkuşağı, mor dağlar, güneş, mavi gökler, kuşlar, ak papatyalar, dere, çimenler ve ağaçlar vardır.

2. Şiirde hangi renkler, hangi kavramlarla özdeşleştirilmiştir?

CEVAP: Şiirde mor dağlar, alev saçlı güneş, mavi sema, ak papatyalar yer almıştır.

3. Şiirde anlatılan fotoğraf sizde nasıl ne şekilde bir his uyandırdı?

CEVAP: Bu resimde baharın gelişini düşündüm. Bir çocuğun gerçek tabiat ile düş gücündeki doğayı birleştirmesinin anlatıldığını düşünüyorum.

4. Şiirin hangi bölümünde fotoğraf meydana getiren çocuğa seslenilmektedir?

CEVAP: Şiirin nihayet bölümünde çocuğa seslenilmektedir. “Ah çocuk, canım çocuk” denmektedir.

5. Şiirde hangi nesne ve kavramlar neye benzetilmiştir?

CEVAP: Güneş gülmesiyle insana, rengiyle aleve benzetilmiştir. Çimenler boy atması ile insana benzetilmiştir. İki ağaç gökleri seyretmesiyle insana benzetilmiştir.

6. Şiirde uyak ve redif kullanılmış mıdır? Gösteriniz.

Ve o soylu beyazlığa eğmiş başını,
Kalemleri, yeşil, mavi, sarı
(ı: yarım uyak)

Barışın gökçek maviliğinden kuşlar geçiyor,
Yamaçlarda ak papatyalar açıyor
(-yor: redif)

İki ağaç başbaşa seyrediyor gökleri,
Eli açık bir yağmur şeklinde suluyor çiçekleri
(-leri: redif, -k: yarım uyak)

7. Çocuktan istenilen nedir? Niçin bu tarz bir olay istenmiştir?

CEVAP: Çocuktan dünyanın pis giysisinin soyulması istenmektedir. Bundan dolayı, çocuğun çizdiği fotoğraf fazla güzeldir ve ozan bu resmin içinde olmak istemektedir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 216. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirin konusunu ve anne duygusunu aşağıya yazınız.

Konu: Çocuk ve fotoğraf

Ana Duygu: Çocuğun düşlerindeki dünyanın güzel olmasıdır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıya şiirin içeriğine uygun iki değişik başlık yazınız.

CEVAP: Düşlerdeki Dünya, Başka Renkler

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirdeki yalın, türemiş ve birleşik kelimeleri kutucuklara yazınız.

Basit Kelimeler: çocuk, kalem, masal, şehir, refah, ufuk, alev, sulh, kuş, kalp, toprak

Birleşik Kelimeler: ebemkuşağı

Türemiş Kelimeler: beyazlık, mavilik, sonsuzluk, sulamak, hünerli

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki resimlerin sizde hangi duyguları uyandırdığını ifade ediniz. Konuşmanızda fotoğraf sanatıyla ilgili topladığınız bilgilerden hareketle fotoğraf terimlerini anlamlarına uygun şekilde kullanmaya itina gösteriniz.

CEVAP: Bu resimler doğadan birer kesit sunmaktadır. Resimlere baktığımda en fazla hissettiğim duygunun refah bulunduğunu söyleyebilirim. Manzaralar oldukça aydınlık bir görüntü sunmaktadır. İki resimde de insan yapımı binalar görünmektedir. İlk resimde deniz, ikinci resimde ağaç ön plandadır. Yani insan yapılarına karşın tabii unsurlar dikkat çekmektedir. Bu resimlerde tabiat ananın güzelliği beni fazla etkiledi.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 217. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda meşhur ressamlarımızdan Turgut Zaim’in “Yaylada Yörükler” adlı tablosu yer almıştır. Bu tabloda anlatılanlardan hareketle hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslağa nazaran oluşturunuz. Metninizde anlattıklarınızla resmin uyumlu olmasına dikkat ediniz. Metninizi yazarken imla kılavuzu kullanınız.

Metnimin Taslağı

Konusu: Yaylada vakit geçiren bir aile

Kişileri: Ayşe, Zeynep, beş çocuk, keçiler

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 218. Sayfa Cevapları

Olayların geçmiş olduğu yer ve vakit: Yaz mevsimi, yayla

Anlatacağım vakalar (özetlemek gerekirse): Ayşe ve Zeynep’in yaylada geçirdiği günler

Serim bölümünde anlatacaklarım: Ayşe ve Zeynep’in aileleriyle beraber yaz ulaşınca yaylaya gitmeleri

Düğüm bölümünde anlatacaklarım: Ayşe ve Zeynep’in keçileri otlatırken bir keçinin boynuzunun dala takılması ve Ayşe’nin onu kurtarması

Çözüm bölümünde anlatacaklarım: Yaylada geçirdikleri günlerin özeti

Metninizi defterinize yazınız. Yazdığınız metni okuyup metninizde mana bütünlüğünü bozan ifade olup olmadığını denetim ediniz. Yazınızı imla kılavuzu kullanarak imla ve noktalama açısından gözden geçiriniz. Yanlış yazımları ve noktalama hatalarını düzeltiniz.

YAYLADA GÜNLER

Havaların ısınmasıyla beraber Yörük Hasan Amca’nın kızları Ayşe ve Zeynep çocuklarıyla beraber yaylaya gitmişti. Kış gelene kadar aileleri ile beraber burada yaşayacaklardı. Burada hayvancılık yaparak günlerini geçiriyorlardı.

Bir gün tekrar keçileri otlatmak için Ayşe üç, Zeynep de iki çocuğuyla bir tepeye gittiler. Keçiler otlarken onlar oturmuş, dinleniyorlardı. Çocuklar elma, mısır ve ekmek yiyerek karınlarını doyuruyor, bir kediyle oynuyorlardı. O sırada keçilerden birinin sesi duyuldu. Ayşe küçük bebeğini Zeynep’e emanet ederek ağlamaklı sese yöneldi. Keçiyi gördüğünde boynuzunun bir ağacın dalına takıldığını ayrım etti. Meğer keçinin canı yanıyor ve hiçbir yere gidemiyormuş. Bunun üstüne Ayşe keçiyi okşadı ve boynuzunu daldan ayırdı. Keçi sevinçle koşarak otlamaya devam etti. Ayşe döndü ve olanları Zeynep’e anlatarak onu rahatlattı.

Güneş batarken hayvanları önlerine ekleyip evlerine doğru yola çıktılar. Bir yaz bu şekilde geçti. Gündüzleri hayvanlarla, akşamları da çocuklarıyla ilgilenerek güzel günler geçirdiler.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Sinema zamanı ile ilgili kısa bir araştırma yapınız. Elde ettiğiniz detayları not ediniz.

CEVAP: Ses ve görüntü kaydı üstüne çalışan Edison, Kineteskop adını verdiği cihazında bobin filmi kullandı ve ilk kez beyaz perde bugünküne yakın şeklini aldı. Ancak Kineteskop tek şahıs tarafınca izlenebildiği için beyaz perdenin başlangıcı olarak kabul edilmedi. Sinemanın mucidi olarak Louise ve Aguste Lumiere kardeşleri, ilk beyaz perde makinesi olarak da Sinematograf’ı kabul ediyoruz. Bundan dolayı pek fazla kuramcıya nazaran izlenen şeyin ‘beyaz perde’ olabilmesi için gösterimin bir topluluğa yapılması gerekiyor.  Dünyanın çeşitli bölgelerine kameramanlar yollayarak çekimler yaptırdılar. İlk şov Paris Grand Cafe’de 22.12.1895 günü yapılmış oldu.

• İlginizi çeken yabancı bir filmi beyaz perdede izleyiniz. İzlediğiniz filmin yapımcısını, oyuncularını, konusunu, türünü vb. ni yazınız. Seyrettiğiniz film ile ilgili beyaz perde eleştirmenlerinin yorumlarını okuyun.

Film: Harry Potter ve Melez Prens
Yönetmen: David Yates
Yapımcılar: David Heyman, David Barron
Oyuncular: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Tom Felton, Bonnie Wright, Michael Gambon, Alan Rickman
Tür: Fantastik
Konu: Harry Voldemort’un ruhunu yedi bölüme bölerek her parçasını bir nesneye yerleştirdiğini öğrenir. Bu nesneleri yok edebilmek için Dumbledore ile beraber anılara seyahat eder. Bir taraftan da Melez Prens adlı birine ilişik olan iksir kitabındaki tarifleri derslerde denemekten mutluluk duymaktadır.
Medyadaki Görüşler: Usa Today 2008’in en beklenen filmleri listesine nazaran film beşinci sıraya yerleşmiştir.

 

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 210-211-212. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat