>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 236-237-238-239-240. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 236-237-238-239-240. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Tema SANAT Sayfa 236, 237, 238, 239, 240 “Mozart’ın Müziği” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 236. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Müzik dinlemeyi sever misiniz? Niçin?

CEVAP: Müzik dinlemeyi severim. Bu sebeple müzik dinlerken hem dinlenme hem de düşünme fırsatım olur. Söz ve müzik beni başka alemlere götürür.

2. Daha evvel asla konsere gittiniz mi? Gittiyseniz orada ne tür bir müzik dinlediniz?

CEVAP: Daha evvel pop müzik dinlediğim bir konserde bulundum.

3. “Müzik ruhun gıdasıdır.” sözünü açıklayınız.

CEVAP: Beden sağlığımız için gıdaya ihtiyacımız vardır. Ruhumuzun da gıdası müziktir. İnsan ruhu güzelliklerle beslenir. Güzel bir müzik insanı yatıştırır, ona iyi hissettirir ve sanat algısını geliştirir. Müzik vazgeçilmezdir.

4. Mozart’ın “Türk Marşı”nı dinlerken ne hissetiniz?

CEVAP: Bu parçayı dinlerken müziğin bütün ritmini hissettim. Notaların ahengi beni fazla etkiledi. Bu parçayı tekrar dinlemek istedim.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Mozart’ın Müziği” metnini dinlerken sizce mühim olan detayları, tanımları, terimleri vb. ni aşağıya not ediniz.

  • Mozart, kusursuz eserlerini 20’li ve 30’lu yaşlarında yazmıştır.
  • Müziğin her biçimine yatkındı. Operalar, senfoniler, konçertolar, oda müziği, dinsel müzik hatta dans müziğini fazla iyi işlemiştir. Mozart’ın sırf para kazanmak için yazdığı eserleri de vardır.
  • Mozart’ın gözünde opera besteciliğinin önemi ayrıydı.
  • Mozart’ın 27 piyano konçertosu vardır.
  • Bay Köchel (Köşel), Mozart’ın tüm eserlerini araştıran kişidir. Mozart’ın 600’ü aşkın eserini sıralamıştır.
  • K488 sayılı eserin üç kısmı birbirinden tamamen farklıdır. 

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 237. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni dinlerken anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını tahmin ediniz. Kelimelerin anlamlarını Türkçe sözlükten bulunuz. Tahminlerinizle lügat anlamlarını karşılaştırınız.

OPERA
Tahmin: Sözleri şarkı olarak söylenen drama.
Lügat Anlamı: Sözlerinin bütünü yada bir çok şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri.

RESİTAL
Tahmin: Konser, gosteri.
Lügat Anlamı: Tek bir sanatçının tek bir çalgı ile verdiği konser.

KONÇERTO
Tahmin: Bir enstrüman ile çalınan müzik.
Lügat Anlamı: Bir çalgının teknik özelliklerini ön plana çıkarmak amacıyla yazılmış, orkestra eşliğinde seslendirilen, sonat formundaki müzik eseri.

SENFONİ
Tahmin: Müzik gösterilerinin her kısmı.
Lügat Anlamı: Orkestra için bestelenmiş, birkaç bölümden oluşan uzun müzik eseri.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları “Mozart’ın Müziği” metnine nazaran cevaplayınız. Gerekirse metni yine dinleyiniz.

1. Metinde Mozart’la kim, hangi yönden karşılaştırılmıştır?

CEVAP: Mozart, William Crotch ile insanların onları bir bölgelere sürükleyip sergilemesi ve Crotch’un Mozart kadar tanınmaması bakımından karşılaştırılmıştır.

2. Mozart’ın müzikte gelişmesi, müziğinin olgunlaşması neye bağlanmıştır?

CEVAP: Mozart’ın daha da yükseklere ulaşmasına bağlanmıştır.

3. Mozart, müziğin hangi biçimlerinde eserler vermiştir?

CEVAP: Operalar, senfoniler, konçertolar, oda müziği, dinsel müzik ve dans müziği şekilde eserler vermiştir.

4. Yazar, Mozart’ın operaları için neler söylemiştir?

CEVAP: Mozart’ın müziğinde her insana nazaran bir şey bulunduğunu, müziğinin tabiatın yarattığı şeylere benzediğini ve onun müziğinin olmadığı bir dünya düşünemediğini söylemiştir.

5. Yazara nazaran Mozart’ın operalardaki başarısının sırrı nedir?

CEVAP: Başarısının sırrı her kahramanın kendi kişilik özelliklere özgü apayrı bir müziği olmasından meydana gelmektedir.

6. Mozart’ın eserlerinde eserin mevzusu ile müziği içinde nasıl ne şekilde bir münasebet vardır?

CEVAP: Mozart, yarattığı kişileri nihayet notasına kadar anlıyor, ister iyi ister fena olsunlar onlara en güzel en akılda kalan müzikleri hediye ediyordu.

7. Metinde Mozart’ın operalarından başka hangi tür eserlerinden söz edilmektedir?

CEVAP: Mozart’ın konçertolarından, senfonilerinden ve yaylı çalgılar beşlisinden bahsedilmektedir.

8. Metni dinledikten sonrasında Mozart’ın müziklerini dinlemek için içinizde bir talep duydunuz mu? Bunun sebebi sizce nedir?

CEVAP: İstek duydum. Bu sebeple, Mozart’ın müziğe karşı duyduğu sevgiyi ben de duymak istedim. Mozart’ı idrak etmek için onun müziğini dinlemek icap ettiğini düşünüyorum.

9. Metni beğendiniz mi? Metinde birbiriyle çelişen ifadeler var mı?

CEVAP: Beğendim. Metinde birbiriyle çelişen ifadeler yoktur.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 238. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Derse hazırlanırken izlediğiniz belgesel ilginizi çekti mi? Çektiyse en fazla neresi hoşunuza gitti? Çekmediyse bunun sebebini açıklayınız. Belgeseli siz yapmış olsaydınız onu alaka çekici hâle getirmek için neler yapardınız?

CEVAP: Belgesel ilgimi çekti. En fazla etkilendiğim yer Mozart’ın 35 sene şeklinde kısa sayılan yaşamında 620’den çok yapıt meydana getirmiş olmasıdır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Mozart’ın Müziği” metninin konusunu ve anne fikrini aşağıya yazınız.

Konu: Mozart’ın müzisyen kişiliği

Ana Fikir: Mozart, değişik müzik zekası ile yüzyılları aşmış bir sanatçıdır.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metin için iki değişik başlık yazınız.

CEVAP: Müzik Ruhu, Yüzyılı Aşan Kimlik

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Müzik, insan ruhunu dalgalandıran, okşayan ve ona ince zevkler tattıran, üstün bir sanattır.

Yukarıdaki özlü sözü aşağıdaki sözcük ve kavram havuzundan yararlanarak iki üç dakikalık akıcı bir konuşmayla açıklayınız.

müzik – iyilik – yararlı – ruh – incelik – insan – üzüntü – güzellik – güzel sanatlar – mutluluk

Konuşmanızda yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

CEVAP: Müzik, ruhun bütün köşelerini saran güzel sanatlardan biridir. Ruh müzikle beraber bütün inceliklerini keşfeder. Bütün duygular müzik ile beraber ruhu tesiri altına alır. İnsan ruhu müzikten bu kadar çok etkilendiği için müziğin yararlı yanlarını bulmak, müziği insan ruhuna iyilik edecek şekilde kullanmak gerekmektedir. Doğru bir şarkı, kaliteli bir senfoni insanı mutluluk dağlarında gezintiye çıkarabilir. Aynı şekilde müzikte yanlış seçimler kişiye üzüntü verebilir. Müziğin güzelliklerini ortaya çıkarmak için onunla vakit geçirmek gerekir. Ancak bu şekilde müzikle arkadaş olabilir ve ruhumuzu onun karşısında sıhhatli kılabiliriz.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 239-240. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki metni ve yorumları okuyun. Metin için bir yorum da siz yapınız. Yorumdan sonrasında metni kendi cümlelerinizle tekrardan oluşturunuz. Metni oluştururken imla kılavuzu kullanınız. Metninizin taslağını defterinize yapınız.

Metninizi mana bütünlüğünü bozan ifadelerden arındırınız. Yazım ve noktalama kurallarına uygunluk bakımından denetim ediniz. Yeniden oluşturduğunuz bu metni blogunuzda paylaşınız.

CEVAP: Bu yazıya katılıyorum. İnsanın gövde sağlığı ve ruh sağlığı birbirini etkisinde bırakır. Müzik dinlerken ruhumuzun iyileştiğini hissederiz. Ruhumuzdaki bu iyileşme bedenimizde de kendini gösterir. Dolayısıyla müzik ile iyileşmek mümkündür. Ben de başım ağrıdığında hafifçe bir müzik açarım ve kendimi daha iyi hissederim. Müzik hayatımın olmazsa olmaz bir parçası oldu.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Özgürlük (özgürlük) kavramıyla ilgili özlü sözler bulunuz. Bu sözleri renkli kartonlara yazınız.

  • Özgürlük olmayan ülkede ölüm, yıkılış vardır. Her ilerlemenin, kurtuluşun anası özgürlüktür. Mustafa Kemal Atatürk
  • Kendine yeterliliğin en güzel meyvesi, hürriyettir. Epicuros
  • Ya özgürlük verin bana, ya ölüm. Patrick Henry
  • Özgürlük ekmekten tatlı, güneşten güzeldir. Mihayloviç Dostoyevski

• Temel hak ve özgürlükler ile ilgili informasyon toplayınız.

CEVAP: Temel hak ve özgürlükler her vatandaşın bilmesi ihtiyaç duyulan, kendisinin ve karşıdaki kişinin özgürlüğünü kısıtlamamak adına uygulaması ihtiyaç duyulan anayasaya uygun maddelerdir.

Her ilgili kişinin toplamda 8 tane esas hak ve özgürlüğü bulunmaktadır.

  • Yaşama Hakkı
  • Sağlık Hakkı
  • Eğitim Hakkı
  • Fikir Özgürlüğü
  • İnanç Özgürlüğü
  • İbadet Hakkı
  • {Özel} Yaşam Gizliliği Hakkı
  • Ekonomik Haklar

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat