>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 246-247-248. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 246-247-248. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Tema SANAT Sayfa 246, 247, 248 “Tema Değerlendirme” Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 246. Sayfa Cevapları

A) 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki metne nazaran cevaplayınız.

1. Karagöz niçin sevilmektedir?

CEVAP: Karagöz insanları güldürülmüş olduğu için sevilmektedir.

2. Karagöz’ün dünyadaki başka gösterilerden farkı nedir?

CEVAP: Yüzlerce insanı bu şekilde uzun süre doyasıya güldürebilen bir başka gösteriyi dünyada bulabilmek herhâlde mümkün değildir.

3. Karagöz oyununda insanoğlu nelere gülmektedir?

CEVAP: Eş anlamlı kelimeler, karşıt anlamlı kelimeler, benzer anlamlı kelimeler, ses benzerliği olan kelimeler, deyimler, benzetmeler, Türkçenin bozuk kullanılmasının yanı sıra güldürücü şiirler ve şarkılar; bunlara anladığı hâlde anlamamış yada anlamadığı hâlde anlamış görünmek, abartmak yada hafife almak, kandırma çabaları, bilgiçlik taslamak şeklinde davranışlar güldürücü unsurlardır.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 247. Sayfa Cevapları

4. Bu metnin başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir? İşaretleyiniz.

Karagöz Nedir?    Karagöz Tekniği    Karagöz’de Güldürücülük

B) Aşağıda numaralarla verilen atasözlerini, harflerle verilen anlamlarıyla eşleştiriniz.

1 → b

2 → a

3 → d

4 → c

5 → ç

C) Aşağıda cümlelerde boş bırakılan bölgelere doğru ifadeleri yazınız.

1. “Ben, sen, o, biz, siz, onlar” kelimeleri —————şahıs (kişi)————— zamirleridir.
2. Kişileri, nesneleri ya da varlıkları belli belirsiz ifade eden zamirlere ——————belgisiz———— zamir denir.
3. —————İlgi————— zamiri, {ek} hâlindeki bir zamirdir ve eklendiği kelimeye her vakit bitişik yazılır.
4. “Bu bana babamın hediyesidir.” cümlesindeki “bu” kelimesi bir —————işaret————— zamiridir.
5. İsimlerin yerini sual kanalıyla tutan zamirler —————sual———— zamirleridir.

Ç) Aşağıda çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Heykeltıraş olsam Sinan’ın boyunu posunu bilmiyorum fakat ellerini iri yapardım. (1)Bildiğimiz ellerin birkaç katı büyük. (2)Eti anıtlarındaki eller şeklinde küt küt, çentik çentik iri eller. (3)Geçen gün Süleymaniye’de dolaşırken bu iri elleri görür şeklinde oldum. (4)Tuttuğunu koparan, kopardığını yepyeni ve bitip tükenme bilmeyen bir ömürle yoğurup yeni baştan kuran, öpülesi, dünya durdukça nur içinde yatası emektar eller.

Yukarıdaki paragrafta mana bütünlüğünü bozan tümce hangisidir?

A) 1      B) 2      C) 3      D) 4

CEVAP: C

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 248. Sayfa Cevapları

2 ve 3. soruları aşağıdaki metne nazaran cevaplayınız.

2. Bu türküde baskın olan his aşağıdakilerden hangisidir?

A) kaygı      B) mutluluk      C) merhamet      D) hasret

CEVAP: D

3. Türkünün ilk dörtlüğüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Kafiye : “dal” —— Redif : “da”                B) Kafiye : “l” —— Redif : “larda/lerde”
C) Kafiye : “lar/ler” —— Redif : “da/de”   D) Kafiye : “da/de” —— Redif : “lar/ler”

CEVAP: B

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde karşıtlık (karşıtlık) sanatı yoktur?

A) Yazımı kışa çevirdin                            B) Bir sen yakınsın uzakta kalınca
C) İçimde kar donar, buzlar tutuşur.    D) Ulu dağlar birbirine göz eder.

CEVAP: D

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?

A) Bu soruları bazı öğrenciler evvelde görmüş.
B) Kendisini yakından tanırım arkadaşın.
C) Bazıları bu dediklerine pek inanmamış.
D) Şu elbisenin aynısından bende de var.

CEVAP: A

6. “Panayırı görmek için sizinle kasabaya gelmeyi ben de arzu ederdim fakat üzümleri ilaçlamam lazım.” cümlesinde hangi türde kelime kullanılmamıştır?

A) bağlaç      B) zamir      C ) ilgeç      D) ünlem

CEVAP: D

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamamen yalın yapılı sözcükler kullanılmıştır?

A) Ağacın dalına kuşlar kondu.          B) Kışlıkları erken çıkardık.
C) Masadaki silgileri topladın mı?     D) Bahçedeki çiçekleri suladı.

CEVAP: A

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 236-237-238-239-240. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat