şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 266-267-268-269. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 266-267-268-269. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 8. Tema VATANDAŞLIK Sayfa 266, 267, 268, 269 “Vatan Sevgisini İçten Duyanlar” Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 266. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çalışmakla ilgili bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri söyleyiniz. Bunlar ile ilgili konuşunuz.

Atasözleri

  • İşleyen demir ışıldar.
  • Akan su yosun tutmaz.
  • Emek olmadan aş olmaz.

Özlü Sözler

  • Çalışmak, en hayırlı sermayedir. Hz. Ömer
  • Ne kadar fazla çalışırsan, o denli mutlu olursun. Charles Dickens
  • Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı, olmak şarttır. Balzac

2. Hiçbir sorumluluğun olmadığı, kimsenin çalışmadığı bir yerde hayat nasıl ne şekilde olurdu? Bu şekilde bir yerde yaşamak ister miydiniz?

CEVAP: Kimsenin çalışmadığı bir yerde insanoğlu gereksinimlerini karşılamak için üretemez ve kazanamazdı. Böylece kimsenin gereksinimleri karşılanamazdı ve yaşama devam etmek güç olurdu. Bu şekilde bir yerde yaşamak istemezdim.

3. Ülkesini seven insanların özellikleri nedir?

CEVAP: Ülkesini seven insanoğlu çalışkan, ahlaklı, erdem sahibi, sabırlı, milli (ulusal) değerlere ehemmiyet veren ve saygılı kişilerdir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 267. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki bulmacada, okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler (Kelimelerin yazımı imla kılavuzuna göredir.) gizlenmiştir. Bu saklı kelimeleri bulunuz. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Bulmacada bulduğunuz kelimeleri, bulmacanın yanına, anlamlarının başına yazınız. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kendi sözlüğünüze ekleyiniz.

bulmaca

1. Sıdk → Doğruluk, gerçeklik.
2. Saf → Dizi, sıra.
3. Nüfuz → Söz geçirme, kuvvetli olma, erk.
4. Fert → Birey.
5. Ulus → Millet.
6. Millet → Çoğunlukla aynı topraklar üstünde yaşayan, aralarında lisan, tarih, his, ideal, anane ve görenek birliği olan insan topluluğu.
7. Hak → Adalet.
8. Şehit → Kutsal bir ideal yada inanç uğrunda ölen kimse.
9. Hudut → Sınır
10. Muhakkak → Kesinlikle.
11. Mesut → Mutlu.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdakilerden hangileri okuduğunuz şiirin mevzusu ve anne duygusudur? İşaretleyiniz.

2.etkinlik

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 268. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire gore cevaplayınız.

1. Ozan, doğrulukla çalışmak ve yurt sevgisi içinde nasıl ne şekilde bir münasebet kurmuştur?

CEVAP: Vatan sevgisini samimi duyanların doğrulukla çalıştıklarını söylemiştir.

2. Ozan, “Her ferdin hakkı var bizimdir yurt” dizesinde “Her ferdin hakkı var” sözleriyle ne anlatmak istemektedir?

CEVAP: Vatanın bugünlere gelmesinde bütün vatandaşların emeği vardır. Vatan için çalışan, şehit olan, fedakarlık gösteren hepimiz bu vatanın ferdidir ve yurt hepimize aittir.

3. Şaire gore bir insanoğlunun büyük sayılması için ne yapması gerekir?

CEVAP: İnsanın büyük sayılması için aklının yurt aşkıyla emek harcaması gerekir.

4. Ozan, dünyada mutlu olmayı hangi şarta bağlamıştır?

CEVAP: Hakka ve halka yarayacak iş tutmasına bağlamıştır.

5. Şairin övünerek ve överek söylediği nedir?

CEVAP: Vatanın, bayrağın ve her vatandaşın bizlere ilişik bulunduğunu övünerek anlatmaktadır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz şiirin uyak ve rediflerini örnekteki şeklinde boyayarak gösteriniz.

duyanlamış olur
benimseyamaç
uyanlamış olur
gamaç

vatan
kan
yatan
diyamaç

kafa
safa
tarafa
sevamaç

mesut
tut
okut
gamaç

el bizim
kol bizim
mal bizim
övamaç

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Meslekler”, “Türkiye” ve “istikbal” kelimeleri çevresinde “ülkemizi modern medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak” mevzusunda neler yapabileceği mevzusunda bir beyin fırtınası yapınız. Bu beyin fırtınasında ortaya çıkan düşüncelerden hareketle “gelecekte yapmak istediğiniz iş ve bu meslekle ülkemizin kalkınması için yapabilecekleriniz” mevzusunda konuşunuz.

Konuşmanız esnasında gövde dilinizi etkili, kelimeleri anlamlarına uygun kullanınız. Ayrıca konuşmanızda yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya itina gösteriniz.

CEVAP: Günümüzde feza bilimi alanında meydana getirilen emek harcamalar artık yaşantımızın Dünya’nın dışına çıkmaya başladığını göstermektedir. Bu nedenle Uzay’ın gizemini keşfetmenin ülkemize büyük yararları olacağını düşünüyorum. Bunu yapabilmek için bu mevzuda uzman kişilere ihtiyacımız var. Ben de bu kişiler içinde yer almak ve bir astronot olmak isterim. Uzayda seyahat etmek, yeni hayat bölgeleri ve enerji kaynakları keşfetmek ülkemiz için oldukça kıymetli olacaktır. Yeni madenler ortaya çıkararak bu tarz şeyleri ülkemize kazandırmak bizlere ekonomik ve askeri bir kuvvet elde edecektir. Bütün bunlar ülkemizin gelişmesi için fazla önemlidir ve ben de buna katkıda bulunmak isterim.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 269. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki imla taslağından hareketle bilgilendirici bir metin yazınız.

CEVAP: KARAKTER ÖLÇÜSÜ

Bir insanoğlunun nasıl ne şekilde bir kişiliğe haiz bulunduğunu görebilmek için yapmış olduğu işe bakmamız yeterlidir. Zira, insan karakterini işine yansıtır ve işin sonucu bizlere o şahıs ile ilgili data verir.

Her insan çalışkanlık, özveri, bencillik, doğruluk, bağlılık, sevgi şeklinde değerleri azca fazla taşır. İnsanın bu değerlere ne aşama bağlı bulunduğunu anlayabilmek için işine gösterdiği özene dikkat etmeliyiz. Bazı kimseler yapmış olduğu işin fazla iyi neticeleri bulunduğunu, türlü başarılar elde ettiğini iddia edebilir. Ancak bu sözler insanoğlu için bir şey ifade etmez. Zira önemli olan yaptıklarının bu tarz şeyleri yansıtıp yansıtmadığıdır. Mesele; Türkçe dersini fazla sevdiğini ve bu derse fazla çalıştığını söyleyen bir öğrenci sınavdan zayıf not aldığında çevresindekiler onu “tembel” olarak vasıflandırır. Zira insanoğlu başkalarını, yaptıkları işin sonucuna gore değerlendirir.

Yaptığımız türlü işler karakterimizi ve ruhumuzu yansıtır. Bunun bilincinde olmalı ve büyük sözler etmek yerine özenle çalışmalıyız. Başarılarımızın değerlerimizi yansıttığını unutmamalıyız.

Yazınızda günlük yaşamdan örnekler veriniz. Yazınızı tamamladıktan sonrasında okuyun, mana bütünlüğünü bozan ifadeler var ise bu tarz şeyleri düzeltiniz. Yazınızı, imla ve noktalama kurallarına uygunluk açısından değerlendirmesi için sıra arkadaşınıza okutunuz. Arkadaşınızın ikazlarına gore yazınızı düzenleyiniz.

Yazınızı A4 kâğıda yazıp derslik panosunda sergileyiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

eba.gov.tr Genel Ağ adresinden sorumlulukla ilgili videolar izleyiniz.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 259-260-261-262-263-264-265. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat