>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 270-271-272-273. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 270-271-272-273. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 8. Tema VATANDAŞLIK Sayfa 270, 271, 272, 273 “Seyfi Dede” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 270. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. eba.gov.tr Genel Ağ adresinde sorumlulukla ilgili izlediğiniz videolarda mesuliyet terimi nasıl ne şekilde anlatılmıştır?

CEVAP: Sorumluluk insanların yerine getirmesi ihtiyaç duyulan ve yerine getirdiğinde hem onun hem de çevresindekilerin faydasına olan bir kavram olarak anlatılmıştır.

2. Sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?

CEVAP: Düşünüyorum. Evde, okulda yada başka bir yerde yapmam gerekenleri yaparım. Toplum kurallarına uygun davranırım ve bana düşen görevi yerine getiririm.

3. Sorumluluk ve işini iyi yapmak içinde nasıl ne şekilde bir münasebet vardır?

CEVAP: Sorumluluk sahibi bir fert yapması ihtiyaç duyulan işi özenle yapar. İşini iyi yapma kaygısında olur. Zira, yapmış olduğu işin kendi ruhunu yansıttığını bilir.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Seyfi Dede” metnini dikkatle dinleyiniz. Dinleme esnasında öğretmeniniz metnin iki yerinde durup metnin devamıyla ilgili tahmin soruları soracaktır. Bu soruları cevaplayınız.

CEVAP: Bu soruları öğretmeninizin soracağı sorulara bakılırsa cevaplamalısınız.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni dinlerken anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarını aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını tahmin ediniz.

Tümsek: Zeminden yüksek olan yer.

İstiklal Madalyası: Savaşta vazife yapanlara verilen madalya.

Kırçıllı Sakal: Sert ve gri sakal.

Tutkal: Bir tür yapıştırıcı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 271. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metni aşağıya özetleyiniz. Bu etkinliği grup olarak yapınız. Her bir grup üyesinin özete katkı sağlamasına dikkat ediniz.

CEVAP: Çocuk top yerine tümseğe vurunca ayakkabısının yırtılır. Babasından çekinerek eve gider. Eve gittiğinde anası bunu görür ve söylenir. Babası ayakkabının yalnız söküldüğünü görünce pabuç tamircisine gitmesini söyler. Ayakkabı tamircisi Seyfi Dede ayakkabıyı onarım eder. Ancak diktiği yerin fazla azca hatalı bulunduğunu görünce tekrardan sökmek ve dikmek ister. Çocuk ayakkabısının onarım edilmiş ve pırıl pırıl bulunduğunu görünce fazla sevinir. Seyfi Dede’ye tıpkı onun benzer biçimde işini fazla iyi meydana getiren biri olmak istediğini söyler.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini kutucuklara yazınız.

Konu: Meslek sevgisi ve mesuliyet duygusu

Ana Fikir: İnsan, işini sevgiyle ve mesuliyet duygusuyla yaptığında o iş fazla güzel sonuçlanır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metin ile ilgili neler söylersiniz? Metni beğendiniz mi? Metni okuyunca his ve fikir dünyanızda neler değişti? Aşağıya yazınız.

CEVAP: Metni fazla beğendim. Bu metni dinlediğimde insanoğlunun yaşamda ne kadar popüler bir iş yaptığının mühim olmadığını düşündüm. İnsan ne işle uğraşırsa uğraşsın en iyi sonucu almak için çalışmalıdır. Zira, her iş kıymetlidir. Her iş grubundan insana gereksinim vardır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 272. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Seyfi Dede” metniyle ilgili aşağıdaki soruları grup olarak cevaplayınız. Cevapları, grup sözcülerinin söylemesini sağlayınız.

1. Metnin kişileri kimlerdir?

CEVAP: Çocuk, çocuğun anası, babası, Seyfi Dede.

2. Metnin kişilerinin fizyolojik özellikleri nedir?

CEVAP: Seyfi Dede seksen doksan yaşlarında, yüzü çizik çizik, kırçıllı sakallı, elleri devamlı titreyen, minik camlı gözlüğü olan biridir.

3. Metnin kişilerinin karakter özellikleri nasıldır?

CEVAP: Çocuk utangaç, oyun sever; babası disiplinli; anası birazcık kızgın; Seyfi Dede mesuliyet sahibi, yurtsever ve anlayışlı biridir.

4. Çocuğun problemi nasıl ne şekilde çözülmüştür?

CEVAP: Seyfi Dede ayakkabının söküğünü dikince mesele çözülmüştür.

5. Çocuğun, pabuç tamircisinin elini öpmesinin sebebi nedir?

CEVAP: Zira, pabuç tamircisini yaşına karşın üşenmeden ayakkabıyı tekrardan onarım etmiş ve pırıl pırıl yapmıştır.

6. Günlük hayatınızda metinde anlatılanlara benzer bir vaziyet ya da vakayla karşılaştınız mı? Anlatınız.

CEVAP: Karşılaştım. Babam bir tv almıştı. Ancak televizyonda mesele vardı. Aldığımız yere gittiğimizde televizyonu değiştirdiler ve özür dilediler. Bu durumu telafi etmek için televizyonumuzu parasız monte ettiler ve bizlere bir kutu çikolata armağan ettiler.

7. Çocuk, pabuç tamircisinden ne öğrenmiştir? Siz hikâyeden nasıl ne şekilde bir ders çıkardınız?

CEVAP: Çocuk pabuç tamircisinin işini fazla iyi bir halde yapmasından mesuliyet sahibi olmanın ve bir insanoğlunun mesleğini en iyi şekilde yapmasının önemini anlamıştır. Ben de bir işi iyi yapmanın insanoğlunun karakterini yansıttığını düşünüyorum.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Seyfi Dede” metnini, metindeki olaylardan ve karşılıklı konuşmalardan yararlanarak canlandırınız. Canlandırma meydana getiren arkadaşlarınızı kendi oluşturduğunuz ölçütlere bakılırsa değerlendiriniz.

CEVAP: Bu etkinliği öğretmen rehberliğinde yapmalısınız.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Sorumluluk sahibi bir öğrencinin yapması gerekenler ile ilgili bir konuşma yapınız. Konuşmanızda aşağıdaki sözcük ve kavram havuzundan yararlanınız.

Konuşmanızı 2 – 3 dakika ile sınırlayınız. Konuşmanızda fakat, lakin, lakin, sadece, bununla beraber, buna karşın benzer biçimde geçiş ve bağlantı ifadelerini uygun halde kullanınız.

CEVAP: Sorumluluk sahibi bir öğrencinin her şeyden evvel öğrenmeyi sevmesi gerekir. Öğrenmeyi seven şahıs, sorumluluklarının neler bulunduğunu ve bu tarz şeyleri nasıl ne şekilde yerine getireceğini bilir. Bir kişinin evvel “iyi insan” olması gerekir. İyi insan, sevgi ve saygıyı devamlı yüreğinde taşıyan insandır. Bir öğrenci iyi insan olabilmek için kendisini, ailesini, öğretmenini, dostlarını, çevresini, canlı ve cansız varlıkları sevmeli ve saymalıdır. İyi insan olan öğrenci sonrasında “iyi yurttaş” olmak için çalışmalıdır. İyi yurttaş yurtsever, çalışkan, tertipli, araştırmacı, girişimci ve bilgili kişidir. Devlete ve millete karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Ancak bu şekilde sorumluluklarını bilen biri yaşamında rahat olur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 273. Sayfa Cevapları

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıya bir iş ilanı metni yazınız. İlan metninde aradığınız elemanın özellikleri yazarken mesuliyet, iş ahlakı, öz itimat vb. kavramları da kullanınız.

CEVAP: Yoda Kitabevinde Çalışmak Suretiyle,

– Bilgisayar kullanabilen,
– En azca lise mezunu,
– Hesaplama yapabilen,
– Sorumluluk sahibi,
– İş ahlakına ehemmiyet veren,
– Öz güvenli

Personel Alınacaktır!

Başvurmak isteyenler öz geçmişlerini aşağıdaki e-posta adresine gönderebilir.
E-posta: yodakitabevi@forumdirilis.net

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Seyfi Dede” metninin devamını düş gücünüzü kullanarak aşağıya yazınız. Bu etkinliği grup hâlinde yapınız. Metninizi toplumsal medyada paylaşınız.

CEVAP: Ayakkabımı alıp eve gittiğim günden sonrasında her işi titizlikle hayata geçirmeye devam ettim. Yaptığım iş önemsiz olsa bile mutlu oluyordum. Seneler geçti ve üniversiteyi bitirdim. Yaşamıma bir telefon mağazasının müdürü olarak devam ediyordum. Seyfi Dede’nin söylediklerini bir hattata yazdırmış ve çerçeveletip mağaza duvarına asmıştım. Müşterilere karşı o sözü hatırlayarak davranıyordum. Onun yardımıyla her işim fazla iyi sonuçlanıyordu. Seyfi Dede aramızda değildi, fakat öğrettikleri hep benimle geldi.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 266-267-268-269. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat