şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 10-11-12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 10-11-12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 1. Tema DOĞA VE EVREN Sayfa 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 “Meşeler” Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 10. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. En sevdiğiniz ağaç nedir? Bu ağacı niçin seviyorsunuz?

CEVAP: En sevdiğim ağaç limon ağacıdır. Bu sebeple bu ağaç etrafa güzel kokular yayar.

2. Ağaçlar ve insanoğlu içinde duygusal bir bağ olabilir mi?

CEVAP: Olabilir. Bu sebeple ağacı yetiştiren insandır. İnsanlar duygusal canlılardır. Yani emek harcadıkları şeyleri sahiplenirler. Bu yüzden ağaçları da severler.

3. Bazı insanları tanım ederken hangi ağaç isimlerini kullanırız? Neden?
CEVAP: Uzun boylu biri için selvi boylum, ihtiyar birinden bahsederken yüce çınar, iri birinden bahsederken çam yarması deriz. Bu sebeple selvi ağaçları uzun boylu olur, çınarlar yüzyıllar süresince yaşar ve çam ağaçları fazla büyük olurlar.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 14. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarını belirleyiniz. Bunların anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu denetim etmek için Türkçe lügat, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. ni kullanınız. Tahminlerinizin nasıl ne şekilde bulunduğunu işaretleyerek gösteriniz.

CEVAP: Metindeki bazı sözcük ve sözcük gruplarının anlamları;

  • Sürgün: Filiz.
  • Endamlı: Boylu, boyu bosu yerinde.
  • Obruk: İçinde su biriken çukur yer, tabii kuyu..
  • Kağnı: İki yada dört tekerlekli, dingili tekerlekle beraber dönen öküz otomobili.
  • Palamut Meşesi: Yurdumuzun garp bölgesinde yetişen, 5-10 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını döken bir tür meşe.
  • Davar Sürüsü: Koyun yada keçi sürüsü.
  • Çaput: Eskimiş bez parçası, paçavra.
  • Harman: Biçildikten sonrasında tahıl demetlerinin üstünden tanelerin başaklarından ayrılması işi.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Metnin mevzusu ve anne fikri nedir?

CEVAP: Metnin mevzusu; meşe ağaçlarının özellikleridir. Ana düşünce; meşe ağaçlarının pek fazla özelliği vardır ve bizlere faydalıdır.

2. Yazar bu metinde meşeler ile ilgili ne tür bilgiler vermiştir?

CEVAP: Meşe ağacının kuvvetli kökleri vardır ve kurak iklimlere karşı bile dayanıklıdır. Boyu elli, beden çevresi dört metreyi geçer. Sık ve gür yapraklıdır. Heybetli bir görüntüsü vardır.

3. Yazar, meşelerle ilgili bilgilerini hangi kaynaklardan elde etmiştir?

CEVAP: Yazar pek fazla bilgiyi Hikmet Birand’ın “Anadolu Manzaraları” adlı kitabından elde etmiştir.

4. Yazar için meşe ağaçları niçin önemlidir?
CEVAP: Bu sebeple yazarın meşe ağacı ile ilgili anıları vardır. Ayrıca meşe ağacı ülkemizdeki en yaygın ağaçtır. Bu nedenle insanoğlu meşeden fazla faydalanırlar.

5. Yazarı bu metni yazmaya iten vaka ya da vaziyet nedir?

CEVAP: Köy civarlarındaki büyük meşe ağacını fazla sevmesi ve ağacın kesilmesine üzülmesi yazarı bu metni yazmaya itmiştir.

6. Yazarın yerinde olsaydınız en sevdiğiniz ağaç kesildiğinde ne yapardınız?

CEVAP: Bu duruma fazla üzülürdüm ve üzüntümü yenebilmek için yeni bir ağaç ekerdim.

7. Yazarın meşelerle ilgili verdiği bilgilerin hangileri öznel, hangileri nesneldir?
CEVAP: Meşelerin görünüşü, boyu, kullanım alanları ile ilgili verdiği bilgiler nesneldir. Meşe ağaçlarını asil bulması, bozkırda boynu bükük durduğunu söylemesi ve meşeyi övmesi özneldir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki yapraklara okuduğunuz metin için iki değişik başlık yazınız.

CEVAP: Meşeli Günler, Heybetli Meşe

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 15. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıdaki karikatürün vermek istediği bildiri nedir? Bunu karikatürün yanına yazınız.

CEVAP: Karikatürde ağaca sarılan bir çocuk görünmektedir. Ağaçlar da birer canlıdır. Bu nedenle insanların ağaçları sevmesi fazla doğaldır. Ağaçları sevmek onları korumanın en güzel yoludur. Ağaçlar biz için yaşam deposudur. Onlarla dahil içe yaşamalıyız.

b. Bu karikatürle okuduğunuz metin içinde alaka kurulabilir mi? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
CEVAP: İlgi kurulabilir. Yazar metinde meşe ağacını sevdiğinden bahsetmişti. Bu karikatürde de ağaca sarılan çocuk ona sevgisini göstermektedir.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Hazırladığınız kısa sunumu yapınız. Sunumunuz esnasında gövde dilinizi etkili kullanmak amacıyla arkadaşlarınızla göz teması kurunuz. Gereksiz el ve kol hareketleri yapmayınız. Ses tonunuzu, en arkadaki arkadaşlarınızın sizi rahatça işitebileceği şekilde ayarlayınız. Sunumunuzu 4 – 5 dakika ile sınırı olan tutunuz.

CEVAP: Nar ağacı ılıman iklimde yetişen bir ağaç türüdür. Kısa boylu bir ağaç olduğundan bakımı oldukça kolaydır. Ülkemizin her yöresinde yetişebilmektedir. Nar ağaçları başka ağaçlar benzer biçimde koku yaymaz. Nar ağacının meyvesi fazla kullanışlıdır. Taze olarak yenebilir. Bunun haricinde sirke ve nar ekşisi yapımında da kullanılabilir. Nar ağaçlarının boyu 1.5 metre civarındadır. Bu nedenle işçilik bakımından zorluğu yoktur. Nar bolluk simgesi olduğundan oldukça sevilir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 16. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıda bazı bölümleri verilmemiş hikâyeyi mantıksal bütünlük oluşturacak şekilde kendi cümlelerinizle tamamlayınız. Hikâyeyi tamamlarken imla kılavuzundan yararlanınız.
CEVAP: Ben de elime bir balta aldım ve ağaca yanaştım.

Baltamı ağaca keskin darbelerle indirdim. Her darbede içimde bir sızı hissediyordum. Yine de kuvvetsiz olmayı kendime yakıştırmadığım için işime devam ettim.

Sonra nasıl ne şekilde olduysa ağacın içinden acayip bir ses geldi… Ağaç, yürekler parçalayan, hıçkırıklarla dolu bir dahil çekişle titredi ve düştü.

Yardımcım iş bitince bana “Ağacı parçalayıp tahta yaparız. Bahçeyi de temizlerim.” dedi. Onun bu konuşmasından azca önceki feryadı duyanın yalnız ben olduğumu anladım. Bunun sebebi bilincinde olmadan ağaçla kurduğum bağ olmalıydı.

Boğazıma düğümlenen bir şey beni konuşmaktan alıkoydu ve eve varmak için aceleyle sona döndüm. Arkama bakmaya cesaret edemedim.

b. Tamamladığınız hikâyeyi okuyun. Yazdıklarınızda mana bütünlüğünü bozan ifadeler var ise bu tarz şeyleri düzeltiniz. Hikâyenizi imla ve noktalama kurallarına dikkat ederek gözden geçiriniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Çevrenin korunması ve çevre bilinci ile ilgili TV ve radyo haberlerini takip ediniz, Genel Ağ (İnternet), gazete ve mecmua yazıları okuyun, fotoğraf ve fotoğraflar getiriniz. “www.csb.gov.tr” Genel Ağ adresindeki “çevre halk spotları”nı izleyiniz.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Sosyal Bilgiler 204-205-206-207. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat