>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 32-33-34. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 32-33-34. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 1. Tema DOĞA VE EVREN Sayfa 32, 33, 34 “Deniz Hasreti” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 32. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Deniz denince aklınıza neler geliyor?

CEVAP: Deniz diyince aklıma dalgalar ve derin okyanuslardaki renkli bitkiler geliyor.
2. Denize gitmeyi sever misiniz? Niçin?

CEVAP: Severim. Zira deniz uçsuz bucaksız görünür. Denizde yüzerken kendimi tabiatın bir parçası şeklinde hissederim.

3. Denizler ile ilgili neler bildiğiniz gibi? Anlatınız.

CEVAP: Denizler tuzlu su birikintileridir. Okyanusların kollarıdır diyebiliriz. Dünyanın %70’ini kaplarlar.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinleme esnasında anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük gruplarını kendi oluşturduğunuz sözlüğe yazınız. Bunların anlamlarını gerekirse metni yine dinleyerek tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe lügat, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. kullanarak denetim ediniz.

CEVAP: Bazı kelimelerin anlamları;
Ufuk: Düz arazide yada açık denizde gökle yerin birleşir şeklinde görünmüş olduğu yer.

Çağlamak:  Su, köpürerek ve ses çıkararak coşkun bir halde akmak.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz şiirin anne duygusunu aşağıya yazınız.

CEVAP: Denizden uzakta olup onu özlememek mümkün değildir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ozan, “Gözümde bir damla su deniz olup taşıyor / Çöllerde kalmış şeklinde yanıyor, yanıyorum.” dizeleriyle ne anlatmak istiyor?
CEVAP: Denizi o denli özlemiş ki her şeyde onu gördüğünü sanıyor.

2. Ozan, gemicilerle kendisi içinde nasıl ne şekilde bir bağ kuruyor?

CEVAP: Gemiciler hep denizde olduğundan kendini onların yerine koyuyor ve gemicilerin ruhunun kendisinde yaşadığını söylüyor.

3. Ozan, denizden ırak hayata devam etmenin kendisi için fazla güç olacağını hangi dizelerle konu alıyor?

CEVAP:Nasıl yaşayacağım ey deniz senden ırak” dizeleriyle konu alıyor.

4. Ozan, denizden esmeyen, denizden geçmeyen rüzgârları niçin sevmemektedir?

CEVAP: Zira bu rüzgarlar denize asla uğramamış olur.
5. Şairin denize kavuşma ümidi var mıdır?

CEVAP: Evet, vardır. Son kıtada belirtmiştir.

6. Son dörtlükteki “Elma bahçelerinden, fındık bahçelerinden” ifadesinden şairin nereli olduğu ya da şiiri yazdığı sırada nerede yaşamış olduğu tahmin edilebilir mi?

CEVAP: Yazarın elma ve fındıktan bahsetmesi sebebiyle Uşaklı bulunduğunu düşünüyorum.

7. Dinlediğimiz şiir sizde hangi duyguları uyandırdı? Şiiri beğendiniz mi? Açıklayınız.

CEVAP: Dinlediğim şiir ile denizlerin ne kadar güzel bulunduğunu ayrım ettim. Şiiri beğendim. Fazla güzel bir anlatımı var.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 33. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki istiridye kabuklarına dinlediğiniz şiir için üç değişik başlık yazınız.

CEVAP: Denize Hasret, Deniz Sevdası, Denizlere Sevgi

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Deniz kirliliği mevzusunda yapılabileceklerin neler olduğu” konusunu derslik gündemine alınız. Bu mevzuyu güdümlü konuşma stratejisini uygulayarak konuşunuz. Bunun için öğretmeninizin yardımıyla sınıfta bir beyin fırtınası yapınız. Beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkan görüşleri ifade ediniz. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize hemen hemen yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya itina gösteriniz.
CEVAP: Atıkların denize karışması önlenmelidir. Denizlerin temizlenmesine yönelik geliştirilen projeler desteklenmelidir. Deniz kirliliği mevzusunda insanoğlu bilinçlendirilmelidir. Plastik kullanımı azaltılmalıdır. Böylece denizlere atılan plastikler azalacaktır. Denizlerin temizlenmesi mevzusunda devlet ve halk el ele çalışmalıdır.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Öğretmeninizin yardımıyla minik gruplara ayrılınız. Aşağıdaki konulardan birini seçerek grup hâlinde, istediğiniz türde (şiir, hikâye, bilgilendirici) bir metni bırakılan boşluklara yazınız (Bilgilendirici metin yazan grup üyelerinin her biri belirledikleri mevzunun değişik taraflarını ele alıp yazmalıdır. Hikâyelerde söyleyiş birliği olmalıdır. Şiir yazan gruplar şiirin anne duygusuna dikkat etmelidir.).

1. Deniz ve İnsan    2. Deniz Kirliliği    3. Gemiyle Yolculuk

CEVAP: Deniz Kirliliği Hakkında Bilgilendirici Yazı
Deniz kirliliği, denize ziyan vereni insan sağlığını bozan, deniz canlılarının hayat alanını kısıtlayan zararı dokunan madde ve atıkların denize karışmasıdır. Deniz kirliliği sanayileşme ve kentleşmenin sonucunda çeşitli atıkların denize atılmasının bir sonucudur. Deniz kirliliği direkt yada dolaylı olarak insanların meydana getirmiş olduğu bir sorundur. Bu mesele can türlerinin yok olmasına ve tabiatın dengesinin bozulmasına yol açmaktadır. Bu durumun ortadan kalkmasının yolu denizlerde atıkların temizlenmesidir. Bu nedenle gelişmiş su arıtma teknolojilerinin kullanılması, atıkların denize karıştırılmaması ve plastik kullanımının azaltılması şeklinde emekler yürütülmektedir.

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 34. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Yazdığınız metni grupça düzenleyiniz. Bunun için yazınızda mana bütünlüğünü bozan ifadelerin olmamasına dikkat ediniz. Yazınızı, imla ve noktalama açısından denetim etmek için aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Not: Tabloyu, yazdığınız metnin türüne bakılırsa doldurunuz. Yazdığınız metni okuyup derslik panosuna asınız. Dilerseniz yazınızı grup olarak toplumsal medyada paylaşabilirsiniz. Sosyal medyada en fazla zevk alan yazıyı okul panosuna asınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Millî Savaşım yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar ile ilgili araştırma yapınız.

CEVAP: Kurtuluş mücadelesinde pek fazla evladını şehit veren Maraş’ta çocuk kahramanlar mühim rol oynadı. Fındıklıoğlu İbrahim, Sait Yalçın, Kısakürekzade Şahap, Etlioğlu Ahmet Duran, Bombacı Ahmet, Şekerci Ökkeş ve Çuhadar Ali, çocuk olmalarına karşın canları pahasına milli (ulusal) savaşım yer aldı. Kimi harp esnasında şehit oldu kimi de gazilik gururunu yaşadı.

Önceki yıllarda beyazperde ve televizyonlarda gösterilen “120” adlı filmi izleyiniz.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 24-25-26-27-28-29-30-31. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat