şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 70-71-72. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 70-71-72. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 2. Tema MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK Sayfa 70, 71, 72 “Tema Değerlendirme” Etkinlik Cevapları

 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 70. Sayfa Cevapları
A) 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları şiire bakılırsa cevaplayınız.

1. Şiirde hangi kılıç, neyi temsil etmektedir?

CEVAP: Kılıç askeri temsil etmektedir.

2. Birinci kılıçla dövüşen yiğit ne için savaşmaktadır?

CEVAP: Yurt için savaşmaktadır.

3. Bu şiir hangi harp için söylenmiş olabilir?

CEVAP: Kurtuluş Savaşı için söylenmiş olabilir.

4. Şiirin anne duygusu nedir?

CEVAP: Vatan sevgisi. Vatan düşmanı yenersek kurtulur.

5. Şiirde uyak ve redif var mıdır? Gösteriniz.

CEVAP: Mavi olan uyak, yeşil olan rediftir.
…karşıya
…çarşıya

6. Şiirde geçen “döğüşen” kelimesinin yazımı günümüzde nasıldır?

CEVAP: Günümüzde “dövüşen” şeklindedir.

B) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Noktalama işaretlerinin doğru kullanıldığı cümlelerin başına “D”, yanlış kullanıldığı cümlelerin başına ise “Y” yazınız.

1. (..Y..) Sütünü içer içmez, uykuya daldı.
2. (..D..) At ölür, alan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
3. (..Y..) Beni gördüğüne fazla sevinmedin anlaşılan…
4. (..D..) On beş sene evvel – fazla iyi hatırlıyorum – görmüştüm onu.
5. (..D..) Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 71. Sayfa Cevapları

C) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgelere doğru ifadeleri yazınız.

1. Eklendiği isme sual anlamı katan {ek} —————sual————— ekidir.
2. Bir ismin bir yerden ayrılma anlamını —————ayrılma————— hâl eki ifade eder.
3. İsmin karşıladığı nesnenin sayısının ani fazla bulunduğunu belirten {ek} —————çoğul———— ekidir.
4. “Kitap almaya gitti.” cümlesindeki altı çizili sözcük —————sade————— hâldedir.
5. İsimlerin ————“-a, -e”—————— eki almış şekillerine yönelme hâli denir.
Ç) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. “Sınıfı bu yolda mühim başarılar gösterdi.” cümlesinde hangi kelime hâl eki almıştır?

A) mühim      B) sınıfı      C) başarılar      D) yolda

CEVAP: D

2. I. Uzak mesafelere ulaşmak, yakın mesafeleri aşmakla mümkündür.
III. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.
IV. Ayakta ölmek diz üstü yaşamaktan iyidir.

Yukarıdaki cümle gruplarından hangileri anlamca birbirine yakındır?

A) I – II      B) II – III      C) I – III      D) II – IV

CEVAP: A
3. I. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım.
II. Ben 1919 senesi Mayıs ayı içinde Samsun’a çıktığım gün, elimde maddi hiçbir güç yoktu.
III. Yalnız büyük Türk milletinin soyluluğundan gelen ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve tinsel bir güç vardı.

Yukarıdaki cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulursa sıralama nasıl ne şekilde olur?

A) I – II – II      B) III – II – I      C) II – I – III      D) II – III – I

CEVAP: D

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 72. Sayfa Cevapları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bulunma hâl eki öbürlerinden değişik bir mana bildirir?

A) Saat yedide oraya gelirim.
B) Arkadaşlarla meydanda buluşacağız.
C) Ali ve Ayşe sokakta oynuyorlar.
D) Orada Mustafa Efendi’yi buldum.

CEVAP: A

5. Ankara’da yeni meclisin açılmasının heyecanı, Sevr ile gölgelenmiş olsa da Türk milletinin bağımsızlığa olan inancı tüm sorunları aşacak güçteydi. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının çevresinde birleşen Türk milleti, düşmanı yurttan atmak için her şeyini ortaya koymaktan çekinmeyecekti. …………
Yukarıdaki paragrafta noktalı bölgelere aşağıdaki cümle gruplarından hangisi getirilmelidir?

A) Türk milleti liderini bulduktan sonrasında bu erek çevresinde toplanmakta asla zaman kaybetmeyecek.
B) Zaten Kurtuluş Savaşı destanı bu özveriyle ve milletin tümünün kaynaşmasıyla mümkün oldu.
C) Gelinen bu nihayet aşamada milletin derhal derhal elinde ne var ise alınmış gözüküyordu.
D) Türklerin asla vazgeçemeyeceği şey binlerce senedir özümseyerek yaşatma azminde bulundukları özgürlük ve bağımsızlık aşkıdır.

CEVAP: B

6. Etrafındakiler yeni doğan bebek için sırayla şunları dilemişler: yüz güzelliği, uzun hayat, selvi boy ve zenginlik. Bunları duyan bilge şahıs ise “Ben onun için iyilik temenni ediyorum. Bundan dolayı sizin söylediğiniz güzellikler bir çiçek benzer biçimde solabilir, geçicidir; iyilik ise tükenmez bir hazinedir.” demiş.

Bu metinde aslolan anlatılmak istenen nedir?
A) Yüz güzelliğinin zenginlikten üstün olduğu
B) İnsanlarla çiçeklerin benzer özellikleri olduğu
C) İyiliğin geçici güzelliklerden üstün olduğu
D) Bilgelerin sözüne her vakit kıymet verildiği

CEVAP: C

7. Aşağıdakilerden hangisi kurgusal bir ifadedir?

A) Kar taneleri kol kola girip indi yeryüzüne.
B) Kar sabaha kadar aralıksız yağdı.
C) Önceleri sulu suluydu yağan kar.
D) Karın örttüğü tepeler ıpıssızdı şimdi.

CEVAP: A

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 57-58-59-60-61-62-63. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat