şişli eskort - izmir eskort

>

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 123-124-125. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 123-124-125. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 3. Birim ÜLKEMİZDE NÜFUS Sayfa 123, 124, 125 “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 123. Sayfa Cevapları

A. Cümlelerde belirtilen yargıların doğru mu yoksa yanlış mı bulunduğunu cümlelerin başındaki kutulara “D” ya da “Y” yazarak emareniz. Yanlış bulunduğunu düşündüğünüz yargıların doğrularını cümlelerin altlarındaki boşluklara yazınız.

( Y ) 1. İnsanların sivil cemiyet kurumlarında çalışma özgürlüğünün olması yerleşmeyi etkileyen etmenlerden
biridir.
⇒ Sivil cemiyet kurumlarında çalışma gönüllülük esasına bakılırsa olduğundan yerleşime tesir etmez.

( D ) 2. Doğum oranlarının ölüm oranlarından çok olması nüfusu artıran bir etkendir.

( D ) 3. Ülkemizin doğusundaki ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği batısına bakılırsa daha azca olduğundan buradaki nüfus
daha azdır.

( Y ) 4. Göç herhangi bir niçin olmaksızın uzun süre başka bir yerde yaşamak için meydana getirilen yer değişiklik yapma durumudur.
⇒ Her göçün bir sebebi vardır. Bu nedenlerden bazıları ekonomik, terör, sıhhat şeklinde nedenlerdir.

( Y ) 5. Anayasa’ya bakılırsa yerleşme hürriyeti hiçbir şekilde kısıtlanamaz.
⇒ Anayasanın 23. maddesine bakılırsa sıhhat, güvenlik şeklinde nedenlerle yerleşme hürriyeti kısıtlanabilir.

B. Aşağıdaki cümleleri kutucukta verilenleri kullanarak doğru olarak tamamlayınız.

tecim yolları, yerleşim, şehir, harita, geçişlik, tecim, mübadele

6. Nehir kenarları ve deniz kıyıları —————yerleşim———— için tercih edilen yerlerdendir.
7. Türkiye nüfus haritasını inceleyen biri ———tecim————— bölgelerinin nerelerde yoğun olduğu bilgisine
ulaşabilir.
8. İstanbul’un nüfusunun yoğun olma sebeplerinden biri de —————tecim yolları————— üstünde bulunmasıdır.
9. 1980’li yıllardan başlayarak ————şehir———— nüfusu kır nüfusuna bakılırsa daha çok olmaya adım atmıştır.
10. Savaş ya da başka nedenlerle ülkeler arası meydana getirilen nüfus değişimine —————mübadele———— denir.
11. Yurt dışına çıkmak için ————geçişlik————— gereklidir.

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 124. Sayfa Cevapları

C. Aşağıdaki I. grubu II. grup ile örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

( a ) ırmak kenarı
( b ) nüfus
( c ) gezi
( ç ) sığınmacı

1. ( a ) Yerleşmeyi müspet etkileyen bir nedendir.
2. ( c ) Eğlenme ve dinlenme amacıyla kısa süreli yer değişiklik yapma durumudur.
3. (   ) Eğitim amaçlı göç eden kişiye denir.
4. ( ç )Yaşadığı ülkeyi terk edip başka bir ülkeye sığınan insanlardır.
5. ( b ) Bir yerde yaşayanların toplam sayısıdır.

Ç. Doğru cevabın bulunmuş olduğu seçeneği işaretleyiniz.

13. “Daha siz küçükken kömür madeninde çalışmak için buraya gittim. Bir süre çalışıp bir miktar para kazanınca sona döndüm. Ancak bu bu şekilde sürüp gidemezdi. En iyisi şimdi yaşadığımız Zonguldak’a göçmek ve ailece burada yaşamaktı.”

Yukarıdaki açıklamaya bakılırsa Zonguldak ilimizin yerleşim yeri olarak tercih edilmesinin sebebi hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) Doğal güzellikleri    B) İklimi    C) Yer altı kaynakları    D) Yoğun nüfusu

CEVAP: C

14. Grafiğe bakılırsa aşağıdaki seçeneklerden hangisine ulaşılamaz?

A) Hangi seneler arasındaki artışın diğerlerine bakılırsa çok olduğuna
B) 1990-2000 yılları aralığında ülkemizin dışarıdan göç aldığına
C) Yakın geleceğe dair nüfus artışı ile ilgili tahmin halletmeye
D) Nüfusun minimum ve en çok olduğu yılları tespit etmeye

CEVAP: B

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 125. Sayfa Cevapları

15. Üniversiteleriyle tanınan bir kent için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Barınma imkânlarından yoksundur.    B) Fazla sayıda öğrencisi olan bir şehirdir.
C) Eğitim oranı yüksektir.    D) Kültürel faaliyetler yaygındır.

CEVAP: A

16. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde göç ile ilgili neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Savaş-İnsan hakları ihlali
B) Tarımda makineleşmenin artması-Kır-kent nüfus oranının değişmesi
C) Doğal afet yaşanması-Arama kurtarma
D) Doğum oranının ölüm oranından yüksek olması-Nüfusun artması

CEVAP: B

17. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi vatandaşın yerleşme ve gezi özgürlüğünün haksız yere kısıtlanmasına bir örnektir?

A) Hakkında vatan dışına çıkış yasağı sonucu olmak
B) Salgın hastalık sebebiyle bulunmuş olduğu kasabadan çıkamamak
C) İşlediği bir suçtan dolayı tutuklanmak
D) Terör baskısı sebebiyle yaylaya gidememek

CEVAP: D

D. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

18. Nüfus sayımları niçin önemlidir? Açıklayınız.

CEVAP: Nüfus sayımı ile beraber ülkenin umumi nüfusu, hanım ve adam nüfus oranı, okuryazar oranı belirlenir. Böylece eğitim, sıhhat, ulaşım şeklinde alt yapıların nüfus için kafi olup olmadığı anlaşılır. Ülkenin kalkınması için ihtiyaç duyulan yatırımlar nüfusa bakılırsa yapılandırılır.

19. İnsanlar geçmiş dönemlerde yerleşim yeri olarak nereleri tercih etmişlerdir? Açıklayınız.

CEVAP: İnsanlar geçmiş dönemde geçimlerini sağlayabilmek için tarıma elverişli verimli toprakların ve su kaynaklarının bulunmuş olduğu, hayvancılığın yapılabileceği güzel meraları yerleşim yeri olarak tercih etmişlerdir.

20. Ülkemiz nüfusunu artıran sebepler nedir?

CEVAP: Ülkemizin nüfusu tabii yollar ve göç ile artmaktadır. Ülkemiz, eğitim imkanları, sıhhat olanakları, gezim ve mecburi göç için tercih edilen bir ülkedir.

21. Büyük şehirlerin yoğun göç alıyor almasının sebepleri nedir?

CEVAP: Büyük şehirlerde iş imkanları ufak şehirlere bakılırsa daha fazladır. Ayrıca ulaşım, eğitim, sıhhat ve gezim gelişmiştir. Bu nedenle büyük şehirler yoğun göç almaktadır.

E. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. Bireylerin yada toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işi, taşınma.
2. Konya’nın Çumra ilçesindeki en eski yerleşim yerlerinden biri.
3. Sığınmacı, harp ya da başka nedenlerle başka bir ülkeye sığınanlar.
4. İnsanların gereksinimlerini karşılamak için yaptıkları faaliyetlerin tümü.
5. Yurt dışına çıkışta lüzumlu olan vesika.
6. Yeryüzünde, sınırları belli geniş ya da ufak bir bölgedeki insanların toplam sayısı.
7. Bir yerden bir yere kısa süreliğine gitme.
8. Göç sebeplerinden biri.
9. Japonya’nın ve dünyanın en kalabalık şehri.
10. Devletimizde, nüfus miktarı şeklinde resmî istatistikleri hazırlayan kurumun kısa adı.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 125. Sayfa Cevapları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 118-119-120-121. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat