>

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 166-167-168-169. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 166-167-168-169. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 5. Birim EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT Sayfa 166, 167, 168, 169 “Meslek Edindiren Kurumlar” Metni Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 166. Sayfa Cevapları

– Size gore iş sahiplerinde olması ihtiyaç duyulan ortak özellikler nedir?

CEVAP: Meslek sahibi kendi mesleği ile ilgili uzman bilgiye haiz olmalıdır. İşinde titiz ve özenli olmalıdır. İşine duyduğu saygıyı yapmış olduğu çalışmalarla göstermelidir. Meslektaşlarına karşı saygılı ve kibar olmalıdır. Mesleğindeki ilerlemeleri takip etmeli ve bilgilerini güncellemelidir. Kendini geliştirmeye açık olmalıdır. Mesleğini yerine getirirken söz ve davranışlarının ölçülü olmasına dikkat etmelidir.

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 167. Sayfa Cevapları

– Günümüzde lonca teşkilatına benzer faaliyetler yürüten kurum ve kuruluşlar hangileridir? Bu kurum ve kuruluşlar hangi faaliyetleri yürütmektedir?

CEVAP: Günümüzde neredeyse bütün il ve ilçelerde Ticaret ve Sanayi odaları bulunmaktadır. Ticaret ve Sanayi Odası, vazife ve yetkileri kanun ile belirlenmiş, halk kurumu durumunda bir mesleki kuruluştur. Odalar; üyelerinin gereksinimlerini karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin umumi menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve itimatı sağlamak, meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumaktadır.

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 168. Sayfa Cevapları

ETKİNLİK BÖLÜMÜ ZAMANI

Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız ve derslik arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Ahilik kültürünün yaşatılması sebep önemlidir?

CEVAP: Ahilik kültürü mesleklerin yaşatılmasını ve esnaf ile halkın içinde güvenilir bir münasebet olmasını sağlamaktadır. Mesleklerin öğretilmesi, güvenilir fiyatlandırma, bütün esnafların kazanması ve iş sahiplerinin kaliteli duruşu için fazla mühim bir teşkilatlanmadır. Bu nedenle bu yapılaşmaların devamı halkın refahı için önemlidir.

2. Osmanlılar zamanında terzilik icra eden bir esnaf olsaydınız çırağınıza hangi tavsiyelerde bulunurdunuz? Neden?

CEVAP: Çırağıma müşteriyi iyi dinlemesi icap ettiğini söylerdim. Şundan dolayı, alıcı bizlere güvenilmiş olduğu için dükkanımıza gelmektedir. Bu itimatı boşa çıkarmamak için müşteriyi iyi dinlemek ve onu idrak etmek gerekir. Böylece istediği benzer biçimde bir iş ortaya çıkarabiliriz.

3. Günümüzde önemini yitirmiş yada yok olmaya yüz tutmuş meslekler nedir? Bu mesleklerin ustalarına ulaşıp ya da araştırıp mesleklerinin özellikleri ile ilgili bilgiler alınız.

Kalaycılık: Eskiyen ve yıpranan bakır kap kacağın toz nişadır yardımıyla kalay ile kaplanması işlemini icra eden zanaatkârların umumi adıdır. Kalaycılık yakın zamana kadar gezici olarak da icra edilen bir meslekti. Ancak kalaycılık çelik, alüminyum, emaye ve teflon mutfak eşyalarının kullanımının artması ile tükenme noktasına yaklaşmaktadır.

Süpürgecilik: Modern temizleme aygıtlarını ortaya çıkması ile temizlik aracı kullanım işlevi nihayet aşama daralan süpürgecilik hemen hemen yok olmaya yüz tutmasa da yok olmak suretiyle olan el sanatlarımızdan birisidir.

4. Günümüzde mühim hâle gelen meslekler nedir? Bu meslekleri yapanlar hangi eğitimden geçmişlerdir?

Aktüer: Aktüer, sigortacılık tekniğiyle buna ilişkin yatırım, finansman ve nüfus hareketleri mevzularında olasılık ve istatistik teorilerini tatbik eden, tablolar hazırlayan ve raporlar oluşturarak kati hesapları onaylayan kişidir. Aktüer, temel olarak sigorta programları hazırlar.

Yazılım Mühendisliği: Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen ilim dalıdır. Yazılım mühendisleri yazılım geliştirmenin yanı sıra onu işletmekten de mesuldür. Ayrıca geliştirilen yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak, onların gereksinimlerini çözümleme etmeleri gerekir.

Meslekî Terapist: Mesleki terapist ya da başka adı iş ve uğraşı terapisti, insanların sıhhatli bireyler olması için, hastalıklara yakalanmaması adına her türlü hastalıktan korunması, önlenmesi için çalışan, hastalarına sıhhat aktivitesi yaptırmaya çalışan, hastalarının çevresi ile uyumunu geliştirmek, çalışma verimliliğini çoğaltmak, bununla birlikte hastasının hayat standardını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen mühim bir sıhhat personelidir.

5. Günümüzde iş edindirmede öne çıkan iş odaları ve birlikleri hangileridir? Bunların iş etiği mevzusuna verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

CEVAP: Sigorta Acenteleri Derneği ‘Sigortacılık Meslek edindirme’ kursları düzenlemektedir. Bu kursları başarıyla bitiren öğrenciler haiz oldukları bitirme belgesi yardımıyla iş sahibi olabilmektedir. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi odaları tekstil, bilgisayar, otomotiv, otomasyon ve hizmet sektörlerinde eğitim vermektedir. Bu eğitim insanların iş edinmelerinde mühim bir yere haizdir.

6. Günümüzde iş edindirmede öne çıkan okullar hangileridir? Bunların iş eğitimine verdikleri önemi örneklerle açıklayınız.

CEVAP: Günümüzde sanayi, meslekî ve teknik liseler iş edindirme mevzusunda mühim bir yere haizdir. Bu oukllarda eğitim gören kişiler meslekî bilgiye haiz olup mesleğe daha basit ahenk sağlarlar. Öğretim süresi dört sene olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına haiz iş yeri açma belgesi verilmektedir.

7. İleride hangi mesleği yapmak istersiniz? Neden?

CEVAP: İleride astronot olmak isterim. Şundan dolayı, dünya haricinde bölgeler görmek, evrenin gizemini keşfetmek ve kimsenin bilmediği bilgilere haiz olmak fazla güzel olur.

8. Yapmak istediğiniz mesleğin özellikleri nedir?

CEVAP: Bu mesleği yapabilmek için fizyolojik ve duygusal olarak kuvvetli olmak gerekmektedir. Ayrıca fizik, matematik benzer biçimde bilimlerde fazla başarı göstermiş olmak ve araştırma yapmak gerekmektedir.

9. Meslek sahibi olma aşamasında nasıl ne şekilde bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekmektedir?

CEVAP: Ilk olarak mühendislik, esas bilimler ve data teknolojileri alanında minimum lisans derecesinde eğitim almış olmam gerekmektedir. Bunun haricinde dünya dışındaki hayat için birkaç ay ağırbaşlı bir eğitim görmem gerekmektedir.

10. Meslekte iyi olmak kadar iyi bir insan olmak sebep önemlidir?

CEVAP: İnsanın iyiliği bütün davranışlarına yansıdığı benzer biçimde mesleğine de yansımaktadır. İyi niyetli, güler yüzlü, kibar bir kişiyi hepimiz sever. Bu şekilde insanoğlu dünyanın daha güzel olması için çalışırlar. İyi insanoğlu yaptıkları işlerle ve güzel söz ve davranışlarıyla daima hatırlanır.

 

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 169. Sayfa Cevapları

ETKİNLİK BÖLÜMÜ ZAMANI

Aşağıda verilen kelimeleri kullanarak Ahiliği ya da Lonca Teşkilatını tanıtıcı bir {yazı} yazınız.

paylaşmak – helal – kadı – duyarlılık – anane – iş – disiplin – Ahi – yamak – ehil – kalfa – çırak

CEVAP: Ahi Teşkilatı ekonomik, toplumsal ve kültürel faaliyetler yürüten bir teşkilattır. Aynı zamanda bir eğitim kurumudur. Ahilik geleneğinde edindirme ve mesleği yaşatma bir aradadır. Ahiler yamakçırakkalfaehil-pir hiyerarşisi içinde çalışmışlardır. İş ahlakı mevzusunda büyük bir duyarlılık göstermişler, helal kazanca fazla ehemmiyet vermişlerdir. Esnaf ve halk içinde güvenilir bir münasebet olması için çalışmışlardır. Disiplini elden bırakmadan belirledikleri kurallara uymuşlardır. Toplumda paylaşmanın önemini vurgulayan davranışları öne çıkmıştır. Kazancı olan esnafın, müşteriyi kazancı olmayan esnafa yönlendirmesi bunun en güzel örneğidir.

ETKİNLİK BÖLÜMÜ ZAMANI

Aşağıdaki kavram haritasında boş bırakılan bölgeleri doldurunuz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 169. Sayfa Cevapları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 162-163-164-165. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat