>

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 201-202-203. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

cevaplar

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 201-202-203. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

2019-2020 Öğretim Senesi 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Birim YAŞAYAN DEMOKRASİ Sayfa 201, 202, 203 “Öğrendiklerimi Değerlendiriyorum” Etkinlik Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 201. Sayfa Cevapları

ÖĞRENDİKLERİMİ DEĞERLENDİRİYORUM

A. Cümlelerde belirtilen yargıların doğru mu yoksa yanlış mı bulunduğunu cümlelerin başındaki kutulara “D” ya da “Y” yazarak emareniz. Yanlış bulunduğunu düşündüğünüz yargıların doğrularını cümlelerin altlarındaki boşluklara yazınız.

( D ) 1. Kurultay, Türk tarihindeki demokratik uygulamalara misal verilebilecek bir kurumdur.

( Y ) 2. Türk tarihindeki ilk anayasa Türkiye Cumhuriyeti Devleti zamanında hazırlanmış ve uygulanmıştır.
⇒ İlk anayasa Kanun-i Esasi’dir.

( D ) 3. Atatürk, fazla partili yaşamı demokrasinin bir parçası olarak görmekteydi.

( D ) 4. Yardıma gereksinim duyan vatandaşlara devletin yardım etmesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin esas nitelikleri ile örtüşmektedir.

(Y ) 5. Sınıf başkanının öğretmen tarafınca seçilmesi demokratik bir uygulamadır.
⇒ Sınıf başkanı öğrencilerin rey vermesiyle seçilir.

B. Aşağıdaki cümleleri kutucukta verilenleri kullanarak doğru olarak tamamlayınız.

Serbest Cumhuriyet Fırkası, çoğulculuk, antidemokratik, medya, Atina, toplumsal devlet

6. Tarihte malum ilk demokratik yönetim ———————Atina—————— kent devletinde görülmüştür.
7. —————Çoğulculuk————— demokrasinin esas ilkelerindendir.
8. Mustafa Kemal, fazla partili hayata geçilmesi için ——————Serbest Cumhuriyet Fırkası————— isminde bir partinin kurulmasını desteklemiştir.
9. Devletimizin kimsesizlere, yaşlılara, fakirlere destek olması —————toplumsal devlet—————— anlayışına bir örnektir.
10. Demokratik değerlere ve demokrasinin ilkelerine uymayan —————antidemokratik—————— uygulamalar insan haklarının ihlaline de sebep olur.

C. Aşağıdaki I. grubu II. grup ile örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

201. sayfa

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 202. Sayfa Cevapları

Ç. Doğru cevabın bulunmuş olduğu seçeneği işaretleyiniz.

12. • Müslüman ve Yahudi topluluklar sulh içinde yaşayacaklardır.
• Şehrin dışından gelen saldırılarda birlik olunacak ve kent savunması beraber yapılacaktır.
• Yahudiler dinlerinde özgür olacaktır.
• Her topluluk kendine ilişik bölgeden görevli olacaktır.

Medine Sözleşmesinin maddelerine bakılırsa Hz. Muhammed’in yönetim anlayışı ile ilgili hangisi doğrudur?

A) Tek başına karar alıp uygulamıştır.
B) Yalnızca Müslümanların çıkarlarını korumuştur.
C) İnsan haklarına kıymet vermiştir.
D) Başkalarının sorumluluğunu üstüne almıştır.

CEVAP: C

13. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Türk tarihindeki demokratik gelişmelerden birine yer verilmiştir?

A) İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi
B) Tanzimat Fermanı
C) Magna Carta Libertatum
D) Hammurabi Kanunları

CEVAP: B

14. Mustafa Kemal Atatürk: “Memlekette muhalif bir fırka teşkil etmek lazımdır. Bu şekilde bir fırka vücuda gelirse Mecliste münakaşa daha özgür olur.” Osman Okyar, Mehmet Seyitdanlıoğlu, Fethi Okyar’ın Anıları, s. 96 (Düzenlenmiştir.)

Atatürk’ün sözüne bakılırsa hangi seçenekte verilen informasyon doğrudur?

A) Atatürk, fazla partili hayata geçilmesini istek etmektedir.
B) Atatürk, iktidar partisinin daha da etkili olmasını istemektedir.
C) Atatürk, yeni bir parti oluşturmak ve partinin başkanı olmak istemektedir.
D) Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisini kapatmak istemektedir.

CEVAP: A

15. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal devletin amaçlarından biri değildir?

A) Adil olma
B) Ekonomik koşulları iyileştirme
C) Huzur ve güvenliği sağlama
D) Ücretli sıhhat hizmeti verme

CEVAP: D

16. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde antidemokratik uygulama söz mevzusudur?

A) Ailem benimle ilgili almış olduğu kararlarda görüşümü alır.
B) Kardeşime karşı anlayışlı olurum.
C) Sınıftaki ön sıraya oturma hakkı bir tek benimdir.
D) Okul başkanlığını rey kullanarak belirleriz.

CEVAP: C

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 203. Sayfa Cevapları

D. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

17. Antidemokratik uygulama ne anlamına gelir? Örneklerle açıklayınız.

CEVAP: Demokrasi ile uyuşmayan uygulamalara antidemokratik uygulama denir. Mesele, bir ailenin çocuğunun gideceği üniversiteye ona sormadan karar vermesi antidemokratik bir uygulamadır. Şundan dolayı, demokrasiye bakılırsa her insanoğlunun düşünce özgürlüğü vardır.

18. TBMM ile demokratik ilkeler arasındaki ilişkiyi örneklerle açıklayınız.

CEVAP: TBMM demokrasinin en mühim unsuru olan milli (ulusal) egemenlik ilkesinin gerçekleştirilmesini sağlar. Milletvekillini seçeriz ve seçtiğimiz vekiller TBMM’de bizlerin fikirlerini temsil eder. Böylece devletin alacağı kararlara katılma şansımız olur.

19. Atatürk’ün yönetim anlayışı demokratik midir? Neden?

CEVAP: Atatürk’ün demokratik bir yönetim anlayışı vardır. Demokratik değerlere uygun bir devletin ilk adımlarını atmıştır. Egemenliğin millete ilişik olması icap ettiğini düşündüğü için TBMM’nin kurulmasını ve Cumhuriyet’in ilanını elde etmiştir. Bunlar haricinde hanımefendilere seçme ve seçilme hakkı vermesi şeklinde uygulamaları da demokratik yönetim anlayışını desteklemektedir.

20. Devletimizin kimsesiz küçüklere haiz çıkması onun hangi hususi durumunun bir sonucudur? Neden?

CEVAP: Bu vaziyet devletimizin toplumsal bir devlet olmasının bir sonucudur. Sosyal devletler insan hak ve özgürlüklerine saygılı olur, insanoğlunun doğuştan haiz olduğu imkânları geliştirir ve onları korur.

E. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. İlk Türk devletlerindeki demokratik kalite taşıyan meclis.
2. Demokrasinin ilk uygulanmış olduğu kent.
3. Demokrasinin esas ilkelerinden biri.
4. Ülkemizin yönetim biçimi.
5. İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin ortaya çıkmış olduğu diyar.
6. Demokrasiye aykırı olan.
7. Atatürk’ün fazla partili hayata geçiş için açılmasını istediği siyasal kuruluşlar.
8. Devletimizde kanun çıkarılan yerin kısa adı.
9. Osmanlı Devleti’nde devleti yönetenlerin karar almış olduğu yer.
10. İlk Türk anayasası.

bulmaca

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 196-197-198-199. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat