>

7. Sınıf Türkçe 112-113-114-115-116-117. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 112-113-114-115-116-117. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112, 113, 114, 115, 116, 117 “KAPLUMBAĞAYLA İKİ ÖRDEK” Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

KAPLUMBAĞAYLA İKİ ÖRDEK

112. Sayfa

Hazırlık Emekleri

• Hata yapmayan insan olabilir mi? Açıklayınız.

Cevap: Olamaz. Zira her insan kesinlikle hata yapar.

• Hayallerinizi gerçekleştirmek için neler yaparsınız? Anlatınız.

Cevap: Hayallerimin gerçekleşecek düzeyde olmasını yeğlerim.Hangi mevzuda düş kurarsam o mevzuda emek harcamalar yapar sınırları zorlarım.

114. Sayfa

1.Etkinlik

a) Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen deyimleri bularak altlarını çiziniz.

• Uzun uzun konuşmuşlar, tartışmışlar tasarıyı, sonunda da anlaşmaya varmışlar.

Cevap: anlaşmaya varmışlar

• Demesine demiş fakat hiçbir şey söylemeden geçip gitse fazla daha iyi edermiş.

Cevap: geçip gitse

• O şekilde ya konuşmak için dişlerini aralayıp da sopayı bırakınca pat diye yere düşmüş ister istemez.

Cevap: pat diye

• Kendisine hayranlıkla bakan insanların ayakları dibinde can vermiş.

Cevap: can vermiş

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyiniz.

Cevap: Metni daha güzel ve etkisinde bırakan hale getirmiş.

2. Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kaplumbağa neler yapmak istiyormuş?

Cevap: Ülkeyi gezip görmek, dünyayı ve içindekileri daha iyi tanımak istiyormuş.

2. İki yaban ördeğinin özellikleri nedir?

Cevap: İyiliksever, güzel.

3. İki yaban ördeği, kaplumbağaya düşlerini gerçekleştirmesi için nasıl ne şekilde bir öneride bulunmuştur?

Cevap: Biz seni bu yoldan ta Amerika’ya kadar taşırız. Nice cumhuriyetler, nice krallıklar, nice halklar görürsün; fazla değişik törelere şahit olursun; fazla bölgeler görürsün, demişler.

4. Kaplumbağanın havada uçtuğunu görenler nasıl ne şekilde bir tepki vermiştir?

Cevap: Fazla şaşırmışlar, mucize bulunduğunu söylemişler, kimi güzel sözler söylemiş.

5. Yazarın okuyucuya vermek istediği ileti nedir?

Cevap: Gevezelik yapmak insanlara pahalıya mal olabilir.

6. Kaplumbağanın iki yaban ördeğinin önerisini beğenmesinin sebepleri neler olabilir?

Cevap: Yaban ördeklerinin iyi niyetli ve yardımsever olması, Amerika’ya gidecek olması,maceracı olması.

7. Hayal kurmanın sınırları var mıdır? Neden?

Cevap: Yoktur, şu sebeple insan her şeyi düş edebilir.Bunda bir sınırlama olması imkansız.

8. Kaplumbağanın yerinde olsaydınız hayalinizi gerçekleştirmek için neler yapardınız?

Cevap: Sopayı ısırmaya devam eder başkalarının güzel övgüleri karşısında onlara yanıt vermezdim.

b) Okuduğunuz metinle ilgili iki sual yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

1- Kaplumbağa sebep sıkılmıştır?
2- Yaban ördekleri sebep kaplumbağanın düşü için yardım etmek istediler?

115. Sayfa

3.Etkinlik

Okuduğunuz metindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.

Gerçek Unsurlar: İnsanların ayaklarının altına düşmesi.
Kurgusal Unsurlar: Yaban ördekleri ve kaplumbağaların hitabı, düş kurmaları, sıkılmaları, plan yapmaları.

4. Etkinlik

Aşağıda verilen söz sanatlarına “Kaplumbağayla İki Ördek” metninden örnekler bularak yazınız.

Konuşturma: Şu uçsuz bucaksız yolu görüyor musun?”

Kişileştirme: Yaşadığı inden bıkmış, neredeyse tiksinmeye başlamış.

5. Etkinlik

“Kaplumbağayla İki Ördek” metninden hareketle aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Olay: Kaplumbağanın yaşamış olduğu yerden sıkılması ve düşünün gerçekleşmesi için yaban ördeklerinin yardım etmesi.
Mekân: Orman ya da kırsal alan.(belirtilmemiş)
Kişi ve Varlık Kadrosu: Yaban ördekleri, kaplumbağa, insanoğlu
Zaman: Belli değil.

116. Sayfa

6.Etkinlik

“Önlemsizlik, gevezelik, övüngenlik, yararsız merak birbirlerine yakın akrabadır.” sözüyle ilgili his ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: İnsanlar kendilerine bir yarar vermeyecek yararsız merak içinde olmamalıdır.Boş işler ile uğraşmak, gevezelik yapmak, kendini övmek ve meydana getirilen işlerde tedbir almamak sadece düşüncesiz insanların işidir.Bu durumlar insanların başlarını kesinlikle belaya sokan durumlardır.

7.Etkinlik

Okuduğunuz metinden yalın, türemiş ve birleşik fiillere örnekler (minimum ikişer adet) bularak uygun kutulara yazınız.

Basit Fiiller: varmış, tutmuş.
Türemiş Fiiller: görürsün, görmüştür.
Birleşik Fiiller: havalanıvermişler, istiyormuş.

8.Etkinlik

Kitap kapağınızı tasarlarken defterinize aldığınız notlardan hareketle hangi iş ve işlem basamaklarını takip ettiğinizi özetleyen bir metin yazınız.

Cevap: Evvel kitaba uygun fotoğraf çizimleri ve sonrasında uygun resmin yapılması.

117. Sayfa

9. Etkinlik

“Dostluk” temalı bir fabl yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

Zamanın birinde ormanda yaşayan iki çekirge varmış.Bu çekirgeler bir vakit sonrasında küsmüşler.Çekirgeleri barıştırmak isteyen iyiliksever bir sıçan bir plan yapmış.Bu plana bakılırsa çekirgelerin birinin hasta bulunduğunu başka çekirgeye haber verecek ve böylece dayanamayıp istikbal olan çekirge üzülüp barışacakmış.Bu plan başarı göstermiş olmuş ve iki arkadaş çekirge tekrar asla ayrılmamak suretiyle dost ve sodt kalmışlar.

Gelecek Derse Hazırlık

Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı yazınız.

Cevap: Ablamın hastalanması üstüne annem, ben ve ablam hastaneye gitmiştik.Doktor ablamı muayene ettikten sonrasında tırnaklarının fazla uzun bulunduğunu ve tırnakların arasına bakterilerin girdiğini söylemiş oldu.Bu bakteriler ise yemekle birlikte midemize gidip bizi hastalandırdığını söylemiş oldu.O günden beri tırnaklarımı hep keserim asla uzatmam.


Etiket: 7 derslik türkçe kitabı sayfa 114 115 116 117 cevabı

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 104-105-106-107-108-109-110-111. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat