>

7. Sınıf Türkçe 118-119-120-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 118-119-120-121-122-123-124-125. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 “KIZGIN BİR LİRA” Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

KIZGIN BİR LİRA

118. Sayfa

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• İyi bir insanoğlunun özellikleri neler olabilir? Anlatınız.

Cevap: Dürüst, yardımsever, çalışkan, anlayışlı, sözünün eri.

• Dürüstlük sizin için ne anlama geliyor? Anlatınız.

Cevap: Yalan söylemeyen ve verdiği sözü tutan içi dışı bir olan, kimsenin arkasından iş çevirmeyen.

121. Sayfa

1. Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki renkli harflerle yazılmış kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten denetim ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Çam ağaçlarının ördüğü korular, üzüm bağları ve sebze bahçeleri İzmir’e doğru uzanır.

Tahminim: Çalılık
Lügat Anlamı: Bakımlı minik orman
Cümlem: Korulukta oynamayı fazla severim.

İnce pardösümü almamıştım.
Tahminim: Palto
Lügat Anlamı: Serin havalarda diğer giysilerin üstüne giyilen, paltodan ince üstlük
Cümlem: Kış ayalarında ne olursa olsun pardösü giyerim.

Şeker ağdalarını tezgâhının üstünde uzatıyor, sonrasında makasla kesiyordu.
Tahminim: Masa
Lügat Anlamı: Üstünde çoğu zaman el yada minik makinelerle iş görülen yapım aracı
Cümlem: Ustam tezgaha geçince rahat ediyorum.

Bu anda, içimde korkuyla karışık bir üzünç beliriverdi.
Tahminim: Üzüntü
Lügat Anlamı: Üzüntü
Cümlem: Bazen içime bir üzünç çöküyor.

Babam, sedire atarken kendini.
Tahminim: Tahtadan divan
Lügat Anlamı: Arkalıksız, üstü minderli ve yastıklı olabilen, oturmaya yada yatmaya yarayan konut eşyası, divan
Cümlem: Annem eski sedirde oturuyordu.

Evlerin saçaklarının altına gizlendim.
Tahminim: Güneşlik
Lügat Anlamı: Bir yapının herhangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan korumak için, o bölümden dışarı taşan ve altı boşta olarak meydana getirilen bölüm
Cümlem: Çocuklar saçağın altında oynuyor.

Biraz daha yürümüştüm ki tümseğin arkasından beş altı çocuk çıktı.
Tahminim: Çıkıntı
Lügat Anlamı: Ufak tepe
Cümlem: Arabalar tümsekte fazla zorlandı.

122. Sayfa

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanı kimdir? Nasıl bir yerde yaşamaktadır?

Cevap: Hikayenin kahramanı Hasan Güleryüz’dür.İzmir ili Buca ilçesinde yatılı okulda yaşamaktadır.Ilıman bir iklime haizdir.

2. Hasan, hafta sonlarını nasıl ne şekilde değerlendiriyor? Anlatınız.

Cevap: Derslerini hazırlayarak, ödevlerini yaparak, okul bahçesinde top oynayarak, Buca’da dostlarıyla gezerek değerlendiriyor.

3. Hasan, hangi vakayla geçmişini hatırlamıştır?

Cevap: Tren rayında ısınmış parayı eline aldığında geçmişini hatırlamıştır.

4. Hasan’ın altı yaşlarındayken bir liraya erişme şeklini doğru bulup bulmadığınızı sebepleri ile anlatınız.

Cevap: Doğru değildir. Ailemiz bile olsa izinsiz onların eşyalarını paralarını almamak gerekir.

5. Hasan’a geçmişini hatırlatan vakaya benzer bir vakası yaşasaydınız nasıl ne şekilde davranırdınız?

Cevap: Kendimi suçlu ve hırsız benzer biçimde hissederdim.

6. Sizce Hasan, şekerci dükkanında değişik olarak ne/neler yaşayabilirdi?

Cevap: Şeker alabilir ve parayı harcayabilirdi.

7. Hasan’ın geçmişte yaşamış olduğu vakadan almış olduğu ders onun yaşamını nasıl ne şekilde etkilemiş olabilir?

Cevap: Hayatının sona kalanında dürüst ve güvenilir bir kimse olarak geçirmiş olabilir.

3. Etkinlik

a) Okuduğunuz metinden alınan değişik {yazı} karakterleri ile yazılmış bölümleri okuyun.

b) Okuduğunuz bölümlerde mühim noktaların nasıl ne şekilde vurgulandığını, bunların metne katkılarının neler bulunduğunu yazınız.

Cevap: Metindeki mühim noktalar italik kişiliklerle yazılmıştır.Metne odaklanmaya ve dikkat etmeye yaramıştır.

123. Sayfa

4. Etkinlik

“Kızgın Bir Lira” metnindeki problemi, probleminin nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.
Sorun: Çocuğun izinsiz babasının cebinden para alması
Sorunun Nedenleri
Evladı şeker almak istemesi sadece parasının olmaması
Çözüm Önerilerim
Küçüklere izinsiz kimsenin bir şeyini almamak icap ettiğini anlatmak, küçüklere harçlık vermek.

5. Etkinlik

Kızgın Bir Lira” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Giriş:
Hasan Güleryüz, Buca’da parasız yatılı okuyan on üç yaşlarında bir öğrencidir. Bir hafta sonu gezinti için şimendifer yoluna gitmiştir. Burada rayların üstünde bir lira görür.

Gelişme:
Görmüş olduğu bir lira onu çocukluğunda yaşamış olduğu bir vakası hatırlatır. Hasan minik bir çocukken babasından habersiz cebinden para alarak şeker almak için şekerci dükkanına gitmiştir. Şekercinin onunla ilgilenmesi beklerken elindeki para şeker tenceresine düşmüştür. Şekerci parayı çıkarıp yine Hasan’a vermiştir. Paranın sıcaklığıyla yanlış bir şey yaptığını düşünüp eve sona dönmüştür. Eve ulaştığında babasının ona şeker aldığını görmüştür. Babası elindeki parayı görünce anası evladı suçlu duruma düşürmemek için bir bahane bulmuştur.

Sonuç:
Hasan bu vakadan sonrasında haber vermeden kimseden para almamıştır. Tren rayında bulmuş olduğu parayı da oradaki küçüklere sona vermiştir.

124. Sayfa

6. Etkinlik

Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Bir arkadaşıma yalan söylemiştim ve o yalan sonucu arkadaşımla aram bozuldu ve tekrar konuşmadık.Bu nedenle tekrar ne olursa olsun yalan söylemem.

7. Etkinlik

Okuduğunuz metinden yalın ve türemiş fiillerin kullanıldığı cümleleri bularak örneklerdeki benzer biçimde aşağıya yazınız.

Cevap:

İnce pardösümü almamıştım. (yalın)
Terlemiyordum. (türemiş)
Bir kez daha baktım liraya… (yalın)
…sonrasında çevremi gözden geçirdim. (türemiş)
Tam karşısında durdum bir liranın. (yalın)
Güneş, parayı kaynatmıştı sanki. (türemiş)

8. Etkinlik

a) Erdemlerle ilgili aşağıdaki kavram haritasını doldurunuz.

Cevap:

ERDEMLER

– Yardımseverlik
– Sözünde durmak
– Dürüstlük
– Güvenilirlik
– Alçakgönüllülük
– Merhamet

125. Sayfa

b) Oluşturduğunuz kavram haritasından yararlanarak düşüncelerinizi özetleyen bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda ifade biçimlerinden yararlanınız.

Cevap: İyi insanoğlu yardımsever olanlardır.Her insanoğlunun değişik özellikleri olsa da acıma, alçak gönüllülük, dürüstlük, sözünde durmak, güvenilir olmak her insanda olması ihtiyaç duyulan insani ve etik değerlerdir.

Gelecek Derse Hazırlık

Masallarda kullanılan tekerlemeleri araştırarak bulduğunuz örnekleri defterinize not alınız.

Cevap:

Evvel vakit içinde, kalbur saman içinde, develer tellal iken, pireler berber iken… Ben bağda üzüm bekler, derede odun yükler iken, bir varmış bir yokmuş… Masalın yalanı mı olurmuş. O yalan bu yalan,
fili yuttu bir yılan… Bu da mı yalan? derken; sabahleyin erken, keçiler koyunları tıraş ederken,
tahta kurusu çalgı çalar, fare cirit atar iken, çıkmış bir kocakarı ortaya… En sonunda açmış ağzını
yummuş gözünü. Bir söz etmiş, bir söz etmiş… Bakalım ne sözler etmiş…

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 112-113-114-115-116-117. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat