>

7. Sınıf Türkçe 150-151-152-153-154-155-156-157-158-159. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 150-151-152-153-154-155-156-157-158-159. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159(“A” HARFİ) Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

150. Sayfa

Hazırlık Emekleri

“Engelli insanların engelsiz başarıları vardır.” sözü ile anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

Cevap: İnsanların bedensel engelli olmaları başarıya ulaşmış olmalarına engel değildir.Bir fazla engelli insanların fazla büyük başarıları vardır.

Aşağıdaki görsellerle ilgili düşüncelerinizi anlatınız.

Cevap: Engelli insanların değişik engelleri olmasına karşın yaşamdan kopmamalıdır.Spor yapabilir kendi kabiliyetlerine nazaran alanlara yönelebilir ve başarıya ulaşmış olabilirler.

154. Sayfa

1.Etkinlik

Aşağıda anlamları verilmiş olan kelim elerim etinden hareketle bularak bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap:

1.Etkinlik

155. Sayfa

2.Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin kahramanını özetlemek gerekirse tanıtınız.

Cevap: Kalabalık bir ailenin ortanca erkek evladıdır.Bebekken anası tarafınca bir gariplik olduğu ayrım edilen ve doktorlar tarafınca zihinsel engelli olarak tanımlanan aslen beyin felçli olan bir çocuk.

2. Christy’yi başka çocuklardan değişik kılan özellikler nedir?

Cevap: Hareket edememesi, kendi başına işlerini görememesi, konuşamaması, vücudunun ve parmaklarının eğri olması.

3. Doktorların Christy ile ilgili görüşleri nedir?

Cevap: Zihinsel engelli bulunduğunu düşünmeleri ve umutsuz olay olarak görmeleri.

4. Christy’nin annesinin hangi sonucu, onun yaşamını müspet yönde etkilemiştir?

Cevap: Onun zihinsel engelli olmadığını düşünmesi ve asla vazgeçmemesi.

5. Kendinizi Christy’nin yerine koyarak hissettiklerinizi anlatınız.

Cevap: Fazla güç bir vaziyet.Dışlanmış, hiçbir işe yaramayan başkalarının yardımı olmadan aş bile yiyemeyen biri.

6. Christy’nin ailesinden biri olsaydınız ona nasıl ne şekilde destek olurdunuz?

Cevap: Ona yardım etmeye çalışır konuşur ve onun psikolojisini müspet tutmak için savaşım ederdim.

7. Metinde yazarın okuyucuya vermek istediği bildiri nedir?

Cevap: Engelli olmak başarmak için engel değildir.

b) Okuduğunuz metinle ilgili üç sual yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
1. sual: Annesi sebep doktorların söylediğine inanmadı?
2. sual: Eğer anası ilgilenmeseydi Kris’in yaşamı nasıl ne şekilde olurdu?
3. sual: Kris’in ayakları da devinim etmeseydi nasıl ne şekilde kontakt kurardı?

3.Etkinlik

Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili yaptığınız araştırmaların neticelerini arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Toplu taşıma araçlarında yaşadıkları problemler, dışlanmışlık sorunları, iş bulma sorunları, kaldırımlara araçların park etmeleri, yeteri kadar kursların olmaması, cemiyet hayatına adapte sorunları.

156. Sayfa

4.Etkinlik

a. Aşağıda verilen “Braille Alfabesi”ni inceleyiniz

b) Braille Alfabesi ile oluşturulan aşağıdaki metinde noktaların üstüne kalınca bir kalem (tükenmez yada kurşun) ucu ile bastırınız. Daha sonrasında 155. sayfada oluşan kabartmaları gözlerinizi kapatarak parmak uçlarınızla okumaya çalışınız.

Cevap: YA LİMİT SİZSİNİZ YA DA LİMİTSİZSİNİZ.

157. Sayfa

5.Etkinlik

Aşağıdaki görseli inceleyerek belirlediğiniz bir hedefte hangi basamakta olduğunuzu nedenleriyle beraber yazınız.

Cevap: Başarabilirim basamağındayım. Zira insan ilk evvel başaracağına kendisi inanmalıdır ve bu mevzuda emek harcamayı bırakmamalıdır.

6.Etkinlik

a) Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyiniz. Fiillerin kiplerini yanlarına yazınız.

Fatih’in askerleri gemilerle Haliç’ten şehre girer. (Geniş vakit)
Çantasında kitaplarını arıyor, bulamayınca eve gidiyor. (Şimdiki vakit)
Gelecek ay istediğiniz yere tatile gideriz. (Geniş vakit)
Hemen buraya geliyorsun. (Emir Kipi)
Onu arayan Ordu’daki ablası olacak. (Gelecek vakit)

b) Yukarıdaki cümlelerde fiillere gelen kip ekleri ile cümlelerin bildirdiği vakit aynı mıdır? Neden?

Cevap: Hayır aynı değildir.Zira gelen ekler zamanları değiştirmiştir.

158. Sayfa

7.Etkinlik

Aşağıda ”A Harfi” metninin türüyle ilgili bilgiler verilmiştir. Uygun olanları işaretleyerek metnin türünü belirleyiniz.

Yaşanılanlar nesnel bir üslupla anlatılmıştır. ()
Metinde yazarın dahil hayatına yönelik mevzulara değinilmiştir. (x)
Yazar, kendisi ile beraber ailesinden ve yakın çevresinden de söz etmiştir. (x)
Olaylar kronolojik sıraya uygun şekilde üçüncü şahıs ağzıyla anlatılmıştır. ()
Metnin kahramanı doğumundan başlayarak yaşadıklarını anlatmıştır. (x)

Metnin Türü: Otobiyografi

8.Etkinlik

a) Cumhurbaşkanlığı Engelliler İçin Kamu Spotu’nu (Engel, Engel Değildir Aşıldığında) izleyiniz. İzlediğiniz videonun verdiği iletileri değerlendirerek yazınız.

Cevap: İnsanların bütün hisleri aynıdır.Aynı erek uğruna yaşarlar ve mutlu olmak isterler. Yapamadıklarımızla değil yaptıklarımızla anılmak isteriz.Hiçbir engel engel değildir aşıldığında.

b) İzlediğiniz videodaki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.

Cevap: Yüreğimizdeki ve zihnimizdeki engeli kaldırmak.
Engel, Engel Değildir Aşıldığında.

159. Sayfa

9.Etkinlik

Kendinizi tanıtan bir {yazı} yazınız.

Cevap: Ben 12 yaşlarında ortaokul öğrencisiyim.7. sınıfa gidiyorum. Spor yapmayı, kitap okumayı fazla seviyorum.Annem, babam ve ben dış iki adet daha kardeşim var.Ben en büyükleriyim.Hayalim bigün pilot olmak.

Gelecek Derse Hazırlık

“Bilgi” ve “bilginin gücü” ile ilgili sözler bulunuz.

Cevap:

Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz. (Claude Bernard)

Bazı şeyleri yarım bileceğine, bir şey bilme, daha iyi. (Nietszche)

Bilgi de tek başına bir güçtür. (Bacon)

Bilgi, bölüşüldükçe artan hazinedir. (Bhartrihari)

Bilgi, sakalla ölçülmez. (Moliere)

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 144-145-146-147-148-149. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat