şişli eskort - izmir eskort

>

7. Sınıf Türkçe 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172, 173, 174, 175, 176, 177 “YUSUFÇUK” Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

172. Sayfa

Hazırlık Emek harcamaları

Millî kültürümüzü yansıtan unsurlardan bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Dil, anane, görenek, tarih, aş, zamanı eserler.

Bildiğiniz ya da büyüklerinizden duyduğunuz bir efsaneleşmiş var ise anlatınız.

Cevap: Kız Kulesi Efsanesi

Kızkulesi Adası, Kubadabad Saltanat Kentinin haremliğiymiş. Ada da çevresi sularla çevrili bir kale ile, birbirinden güzel köşklerin ortasında yüksek bir kule varmış.

İşte bu kulede cariyeleri ile beraber Selçuklu Sultanının güzeller güzeli tek kızı yaşarmış .

Sultan, düşünde (başka bir rivayete gore falında) sevgili kızının yılan sokması sonucu öleceğini görmüş. Yaptırdığı Kalenin içindeki kuleye kızını bu yüzden kapatmış. Öyleki ki, kuleye yılan girmesin diye beton borularla Anasmaslar’dan Adaya su ve süt akıtılmış. (Anılan iki sıra beton boruların kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.)

Böylece seneler yılları kovalamış ve günlerden bigün güzel Sultan ateşlere düşüp hastalanmış. Ülkenin en meşhur hekimleri güç bulmuşlar devasını. Sevgili Sultan tekrardan sağlığına, mutluluğuna kavuşmuş. İyileşmesini kutlamak için armağanlar yağmaya başlamış kuleye. Yaşlı bir köylü hanımda bir sepet üzüm getirmiş. Meğer üzümlerin içinde bir minik yılan varmış.

Yılan o gece uykuya dalan güzel Sultanı yerleştirip öldürmüş.

175. Sayfa

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri noksan olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından hareketle bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

GÖNÇ: Zengin, zengin.
Cümlem: Köyümüzün en gönç adamı Ali Ağa’dır.

SALIK VERMEK: Tavsiye etmek, haber vermek.
Cümlem: Aradıkları işçi için benim adımı salık verdiler.

BURCU BULANMAK: Dayanma enerjisini yitirmek, ağlayacak duruma düşmek.
Cümlem: Bu köhne konut artık burcumu buladı, yeni konut aramalıyım.

AĞIL: Evcil küçükbaş hayvanların barındığı çit yada duvarla çevrili yer, arkaç.
Cümlem: Ağıldan gelen seslerle ürkmüştüm, acaba hırsız mı girdi?

GÖĞCE: Gök rengi, mavi.
Cümlem: Göğce hırkası ona fazla yakıştı.

AĞIT: Ölenin iyi niteliklerini, ölümünden duyulan acıyı dile getiren söz yada ezgi.
Cümlem: Artık ağıt yakan da kalmadı.

2.Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde anlatılan insanın özellikleri nedir?

Cevap: Yaşlıca, kendi halinde, eli hünerli, gönlü gani bir adam.

2. Metinde anlatılan evlatların özellikleri nedir?

Cevap: Emine ve Yusuf isminde iki çocuk.Emine yedi, Yusuf beş yaşlarında.

3. Ormanın hangi özellikleri evlatların hoşuna gitmiştir?

Cevap: Yelin esmesi, kuşların ötmesi, soğuk pınarları.

4. Oğlakları otlatmaya giden evlatların başına neler geldiğini anlatınız.

Cevap: Çocuklar ormanda oynarken gögce kuzunun kaybolduğunu ayrım edince fazla korkmuşlar.İkisi iki taraftan aramışlar fakat akşam olmasına karşın bulamamışlar.Hem karanlıktan hem de üvey annelerinden korkularından ağlamaya başlamışlar.Umutları kesilince Allah’a yakarış etmişler ve Allah onları kuşa çevirmiş.Böylece Yusufçuk olmuşlar.

5. Evlatların göğce oğlağı bulabilmeleri, için onlara nasıl ne şekilde bir çözüm yolu önerirdiniz?

Cevap: Zaten kuş oldukları için iyice havalanıp havadan aramaları bulmalarını kolaylaştırır.

6. Okuduğunuz efsanede anlatılan olayın gerçek olup olamayacağını nedenleriyle beraber anlatınız.

Cevap: Gerçek olması imkansız.Bu sebeple insanoğlu kuşa ya da başka bir hayvana dönüşemezler.

7. Yusufçuk kuşuyla ilgili yada buna benzer bildiğiniz başka bir efsaneleşmiş var mı? Varsa anlatınız.

Cevap: Bu etkinlik sizin bildiğinizi bir efsaneye gore cevaplandırılacak.

b) Okuduğunuz metinle ilgili iki sual yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

1- Baba sebep üvey annenin fena tutumları karşısında çocuklarını korumadı?
2- Çocuklar akşam olmasına karşın eve dönseydi neler olurdu?

176. Sayfa

3.Etkinlik

Not aldığınız anahtar kelimelerden hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap:

Zamanın birinde kendi halinde, eşi ve biri kız biri adam iki çocuğuyla yaşayan bir adam varmış. Birgün insanın eşi ölmüş. Evlatları perişan olmasın diye başka biriyle evlenmiş. Evlendiği şahıs hem adama hem de ufaklıklara fena davranıyormuş. Birgün ufaklıklara oğlakları otlamaya götürmelerini lakin hiçbirini kaybetmemelerini söylemiş. Çocuklar ormanda oğlakları otlatıp sona döneceklerken bir oğlağın kaybolduğunu görmüşler. Üvey annelerinden çekinen çocuklar korkmalarına karşın gece oğlağı aramaya koyulmuşlar. Seslerden korkan çocuklar Allah’a yakarış etmişler. İkisinin de duaları kabul edilmiş ve kuş oluvermişler. Öte öte oğlağı aramaya başlamışlar. Efsane odur ki bu çocuklardan birinin adı Yusuf’tur ve kardeşi oğlağı ararken “Yusufçuk” diye ötmektedir. Yusuf da “Yoook” diye ötmektedir. Efsaneye gore bu kuşun adı buradan gelmektedir.

4.Etkinlik

Yusufçuk” metnindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.

Cevap:

Gerçek Unsurlar: Ailenin olması, yaşamları, bahçeleri, hayvanları, eşinin ölmesi, yeni bir eş ile evlenmesi, üvey annenin tutumu.

Kurgusal Unsurlar: Evlatların kuş olması.

5.Etkinlik

Kendinizi “Yusufçuk” metnindeki kişilerden birinin yerine koyarak anlatılan vakayla ilgili his ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Emine’nin yerine kendimi koyduğum vakit hem mutlu oluyor hem de üzülüyorum.Annem yaşasaydı bu olayların hiçbiri olmazdı.Fakat kuş olduğum için özgürce uçabiliyorum.

6.Etkinlik

a) “Yusufçuk” metninden alınan aşağıdaki cümlelerde yüklem görevinde kullanılan adların altlarını örnekteki şeklinde çiziniz.

Cevap:

• Eli hünerli, gönlü gani bir adammış.

• Kız yedi yaşlarında ya var ya yok; oğlanı, Yusuf’u dersen sadece beşindeymiş.

• Adına “Gusguuk” derler köylüler ki aslolan adı Yusufçuk”tur.

• Tek gözlü toprak damının bahçesinde sebze yetiştirir, çoluğu evladı yer, mevzu komşuya
bile yetermiş.

b) Altını çizdiğiniz yüklem görevindeki adları örnekteki şeklinde birer cümlede kullanınız.

Cevap:

– Belli ki iyi bir adammış.
– Ayşe daha beşindeymiş.
– En sevdiğim hayvan Yusufçuk’tur.
– Aldığım süt her insana yetermiş.

177. Sayfa

7.Etkinlik

“Türkçem” şiirini okuyun. Okuduğunuz şiirin sizde uyandırdığı his ve düşüncelerle ilgili bir tecrübe yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: Türkçe Balkanlardan Azerbaycan’a kadar bir coğrafyada konuşulmaktadır.Türkçe dili Türk milletinin kültürüdür.Dilimizi geliştirmek ve yaşatmak bir ulusu yaşatmak anlama gelir.

Gelecek Derse Hazırlık

Aşağıda verilen konulardan birini seçiniz. Seçtiğiniz mevzuyla ilgili araştırma yapınız.

Gölge oyunundaki tipler hangileridir?

Cevap: Karagöz, Hacivat, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Kayserili, Kastamanolulu, Laz, Kürt, Acem, Arap, Arnavut, Muhacir, Yahudi, Frenk (Rum), Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Sarhoş, Zeybek, Zenneler, Çingeneler, Çengi, Cazu, Cin.


Etiket: yusufcuk etkinligin cevaplari

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 168-169. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat