>

7. Sınıf Türkçe 192-193-194-195. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 192-193-194-195. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 192, 193, 194, 195 “MEVLÂN CELÂLEDDÎN-İ RÛMΔ Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

192. Sayfa

Belgeseli izlerken anlamını bilmediğiniz kelimeleri “1.Etkinlik”e not alınız.

Cevap: Seda, gökyüzü

193. Sayfa

1.Etkinlik

a) Belgeseli izlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten denetim ediniz.

Cevap:

Seda: Ses

Sema: Gök

b) Not aldığınız kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

– Ayşe’nin sedası fazla güzel.
– Türk Yıldızları semada gosteri yapmış oldu.

194. Sayfa

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları izlediğiniz belgeselden hareketle cevaplayınız.

1. Celâleddîn, nasıl ne şekilde bir günde ve nerede dünyaya gelmiştir?

Cevap: Belh şehrinde kum fırtınası olan bir günde dünyaya geldi.

2. Babası Celâleddîn’i ne vakit ve kime teslim etmiştir?

Cevap: Emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün, Burhaneddin Tirmizi’ye teslim etmiştir.

3. Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine sebep olan vakası anlatınız.

Cevap: Belh’teki bir derste felsefeci Fahrettin Razi ile üç gün üç gece devam eden bir tartışmadan galip çıkmıştır.

4. Celâleddîn’in çölde görmüş olduğu serabın hakikati nedir? Açıklayınız.

Cevap: Altı ciltlik Mesnevi’nin yazılışıdır.

5. İzlediğiniz belgeselde geçen “Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı vardı.” sözünü yorumlayınız.

Cevap: Aşkı tam manasıyla anlayabilmesi için, onu anlayabilen ve güvenilir bir dosta edinmesi gerekiyordu.

6. Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın hayatında meydana gelen değişimler nedir?

Cevap: Şems ile olan dostluğu ailesini ve çevre esnafını rahatsız etmiştir.

7. Mevlânâ’nın düşünceleriyle tüm insanlığı kucaklamasının sebepleri neler olabilir?

Cevap: Mevlana kimsenin umudunu Allah’tan kesmemesi icap ettiğini, ne olursan ol tekrar gel sözleri ile dile getirmiştir.Onun hoşgörü iklimi bütün insanları kucaklamıştır.

3.Etkinlik

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Mevlânâ Celâled- dîn-i Rûmî” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.

Cevap:

Olaylar, kronolojik sıraya uygun şekilde üçüncü şahıs ağzıyla anlatılmıştır. (X)
Günlük hayatta karşılaşamayacağınız bir ilgili kişinin hayatına yer verilmiştir. ()
Tanınmış bir ilgili kişinin yaşamı, eserleri, başarıları anlatılmıştır. (X)
Tarafsız ve gerçekçi bir şekilde nesnel ifade kullanılmıştır. (X)
Anlatılanlar ilgili kişinin kendisi tarafınca anlatılmıştır. ()
Kişinin yaşamının bir kısmı anlatılmıştır. ()

4.Etkinlik

Araştırdığınız meşhur Türk düşünür yada bilgininin insanlığa yapmış olduğu katkıları arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Yahya Kemal Beyatlı(1884-1958): Türk ozan, yazar, siyasetçi, dış ilişkiler uzmanı. Cumhuriyet süreci Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Türk edebiyatı zamanı içinde “Dört Aruzcular” dan biri olarak kabul edilir. Sağlığında Türk edebiyatının kafa oyuncuları içinde kabul edilmiş sadece asla kitap yayınlamamış bir şairdir. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde milletvekilliği ve bürokratlık şeklinde siyasal görevler üstlenmiştir. Yahya Kemal; muhteşem bir ozan, kuvvetli bir yazar, coşkulu bir hatip, gerçek bir entelektüel, başarıya ulaşmış bir dış ilişkiler uzmanı, iyi bir politika adamı idi. Fakat Yahya Kemal’in bunların haricinde, bir de düşünce adamı yönü vardır. O, hem de, Doğu ve Batı’nın varlıklı kültür mirasını, Türk tarihinin zaferlerini ve zaaflarını, almış olduğu bilimsel nitelikli eğitimin kazandırdığı formasyonla bir potada yoğuran, yorumlayan, Türk insanının tinsel dünyasını doğru tahlil eden ve Türk düşüncesine yeni bir vizyon kazandıran gerçek bir düşünce adamıydı. Kültür Bakanlığı 2008 yılını Yahya Kemal Senesi duyuru etmiştir.

5.Etkinlik

a) İzlediğiniz belgeseldeki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.

Cevap:  Celaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün babası tarafınca boynuna asılı yeşil kaplı Kur’an- Kerim ile Burhaneddin Tirmizi’ye teslim edilmesi.

b) İzlediğiniz belgesel kimler için ve hangi amaçla hazırlanmış olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Mevlanayı tanıtmak için bütün insanlara.

195. Sayfa

6.Etkinlik

“Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” belgeselinin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, mevzudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Cevap: Biyografi olarak anlatıldığı için bu tür his ve düşüncelere yer verilmemiştir.

7.Etkinlik

Fare ile Kurbağa” metninde geçen {ek} fiilleri bularak birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Kaybettiğimi sandığım yüzük meğer kuşun gagasındaymış.
Akşama kadar evde olursan beraber aş yeriz.
Size araç-gereç verirsek bizlere uçurtma yapar mısınız?

8.Etkinlik

Aşağıdaki paragraftan yola çıkarak A4 kağıdına paragrafın sizde uyandırdığı düşünceleri özetleyen bir {yazı} yazınız. Yazınızı derslik yada okul panosunda paylaşınız.

Bir şey yap… Güzel olsun. Fazla mu güç? O zaman güzel bir
şey söyle. Dilin mi dönmüyor? Güzel bir şey gör. Veya Beceremez
misin? Öyleyse güzel bir şeye başla Ama hep güzel şeyler olsun.

Şems-i Tebrizî

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 186-187-188-189-190-191. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat