şişli eskort - izmir eskort

>

7. Sınıf Türkçe 220-221-222-223-224-225. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 220-221-222-223-224-225. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 220, 221, 222, 223, 224, 225 “BROŞÜR” Metni Etkinlik Cevap Anahtarı

220. Sayfa

Sağlıklı yaşamak için neler yapıyorsunuz?

Cevap: Dengeli ve kafi besleniyorum, bolca su içiyorum, sporsal faaliyetler yapıyorum, organik beslenmeye çalışıyorum, abur cubur gıdadan ırak duruyorum. Uyku düzenime dikkat ediyorum.

Doktorların karşılaştıkları problemler neler olabilir? Anlatınız.

Cevap: Günlük baktıkları hasta sayısının çok olması, şiddete maruz kalmaları, kafi hekim olmayınca iş yüklerinin artması.

221. Sayfa

1.Etkinlik

“Broşür” adlı metni dinlerken metnin devamına ilişkin tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular sorulacaktır. Tahminlerinizi verilen boşluklara yazınız.

1. soruya verdiğim yanıt: Bence hekim Mustafa broşür dağıtmaya başlayınca kimse broşürde yazılanları dikkate almamış, ve broşürleri buruşturup çöpe atmışlardır.

2. soruya verdiğim yanıt: Ayşe Hanım bebeği ile beraber kasabaya gitmek için yola çıktığında hekim Mustafa Bey’i bulmuş ve hekim da evladı iyileştirmiştir.

2.Etkinlik

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz.

broşür: Kağıtlara basılmış reklam yazıları.
fakülte: Üniversitede
kırsal: Köy şeklinde bölgeler.
müdahale: Olaya el koma.
yetki: Yetkisi olan ilgili kişinin yapması ihtiyaç duyulan iş.
formül: Çözüm
ahali: Kalabalık insanoğlu.

b) Kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe sözlükten bularak aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu denetim ediniz.

Cevap:

Broşür: Kitapçık
Fakülte: Bir üniversitenin, tahsil alanı yada uzmanlık mevzusu bakımından ayrılmış kollarından her biri
Kırsal:Kır ile ilgili
Müdahale:Karışma, araya girme
Yetki:Bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara nazaran, belli şartlarla yürütmeyi elde eden hak,
Formül:Çıkar yol, tutulan yol, metot
Ahali:Aralarında aynı yerde bulunmaktan başka hiçbir ortak özellik bulunmayan kişilerden oluşan topluluk.

222. Sayfa

c) Kelimelerden üç tanesini seçerek kelimeleri anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.

Cevap:

– Ahali meraklı bir halde toplanmıştı.
– Ablam Eğitim Fakültesinden mezun oldu.
– Kırsal alanda meydana getirilen pikniğe ben gidemedim.

3.Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Mustafa, Anadolu’nun bir nahiyesine hekim olarak atanırken hangi his ve düşünceler içindedir?

Cevap: Bir an evvel göreve adım atmak ve insanlara yararlı olmak için fazla heyecanlı ve isteklidir.

2. Mustafa, hastanedeki ilk günlerinde neyin farkına varmıştır?

Cevap: Fazla hastanın olmadığını, gelen hastaların, bilhassa evlatların fazla geç getirildiğini, durumlarının nihayet aşama ağırbaşlı bulunduğunu ayrım etti.

3. Doktor Mustafa’yı başka doktorlardan almış olduğu hangi cevaplar üzmüştür?

Cevap: “İnsanların bir çok kırsal kesimde yaşıyor. Doktora gelmek yerine kendi tekniklerini kullanıyorlar.” cevapları üzmüştür.

4. Pazar yerinde broşür dağıtan Doktor Mustafa’ya halkın verdiği tepkiyi nasıl ne şekilde eğerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: İnsanların tepkisi duyarsızdır.

5. Doktor Mustafa’nın arkadaşlarından biri olsaydınız ona yardım etmek için neler yapardınız?

Cevap: İnsanla ile konuşur, hastalıkların önemini anlatır, broşürde yazılanlara köy yerinde, pazarda, kahvede ve camide bıkmadan anlatırdım.

6. Doktor Mustafa’nın dağıttığı broşür, Ayşe Hanım’a nasıl ne şekilde ulaşmıştır?

Cevap: Akbaş Köyü’nün muhtarı Osman Ağa, çakmak taşlarını sarmak için broşürleri kullanmıştır. Eve ulaştığında broşürleri atmıştır. Torunu Ömer broşürleri bulmuş ve onlardan tayyare yapmış olup oynamıştır. Uçan broşürlerden biri yandaki bahçeye gitmiştir. Burada Şerife Teyze broşürü alıp elindeki ipi sarmıştır. Hatice Hanım’a teslim etmiştir. Bu kez broşürü Hatice Hanım’ın torunu Saniye bulmuştur. Saniye tarlaya giderken nohutları broşüre sarmıştır. Nohutları Ayşe Hanım’a ikram etmiştir. Ayşe Hanım nohutları yedikten sonrasında broşür dikkatini çekmiştir.

7. Doktor Mustafa’nın yerinde olsaydınız halkı bilinçlendirmek için broşür dağıtmanın haricinde hangi etkinlikleri yapardınız?

Cevap: Cami imamı ile görüşüp bir cuma namazı vaazında bu mevzuyu anlatmasını arzu ederdim.

4.Etkinlik

Dinlediğiniz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap:

Yemi mezun olan hekim Mustafa bir hastanede çalışmaya adım atar. Vazife yapmış olduğu hastanede pek hastanın olmadığını far eder ve bu durumu başka doktorlara sorar. Ahalinin doktora gelmek yerine kendi şekilleri ile tedavi olmaya çalıştıklarını duyunca fazla üzülür. Halkı bilinçlendirmek için broşür bastırıp dağıtmaya karar verir. Dağıttığı broşürlere halk alaka göstermez. Dağıtılan broşürlerden biri, eşya sarmak, oyun oynamak şeklinde işler için kullanılırken elden ele dolaşır ve Ayşe Hanım’a ulaşır. Ayşe Hanım broşüre baktığında, broşürde yazılan belirtilerin kendi çocuğunda görüldüğünü ayrım edince derhal bebeğini doktora götürür. Böylece bebeğe zamanında müdahale edilerek, bebeğin yaşaması sağlanır.

223. Sayfa

5.Etkinlik

Gelecekte seçmek istediğiniz iş ve bu mesleğin çalışma koşullarıyla ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle düşüncelerinizi özetleyen bir konuşma yapınız.

Cevap: Ben polis olmak isterim.Polislik mesleği ülkemizin güvenliği ve asayişi için fazla mühim bir meslektir. Bu mesleği sevmem babamın polis olması ile ilgilidir.Bu meslekte suçlu insanları yakalamak ve adalete teslim etmek esas prensiptir. Ülkemizin sulh ve refah içinde yaşamasında bu mesleğin önemi fazla büyüktür.

6.Etkinlik

Broşür” metninin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, mevzudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: “Broşür” adlı metinde broşürün elden ele geçmesi mevzudan birazcık sapılmasına sebep olmaktadır.Konu okuyucu tarafınca dikkat dağınıklığına sebep olmaktadır.mantıksal ve duygusal çelişkiler yaşanmamıştır.

7.Etkinlik

Broşürün Ayşe Hanım’ın eline geçme süreciyle ilgili olan bölümünü arkadaşlarınızla canlandırınız.

8.Etkinlik

a) Aşağıdaki broşür örneğini inceleyiniz.

Cevap:

broşür

224. Sayfa

b) Aşağıdaki metni okuyarak bir broşürün hazırlanması için ihtiyaç duyulan iş ve işlem basamaklarını maddeler hâlinde yazınız.

Cevap:

1- İlk evvel araştırma süreci yapılmalıdır.
2- Fikirler ve çözüm önerileri harmanlanarak en doğru sonuçlara ulaşılmalıdır.
3- Kurumun amblemi, logosu, adresi, kontakt detayları vs. öğrenilmeli.
4- Broşür için kullanılacak olan metnin hazırlanmalı.
5- Broşür için kullanılacak görsellerin hazırlanması.

9.Etkinlik

Aşağıda “Broşür” metninden bir bölüm verilmiştir. Verilen bölümde yer edinen yalın zamanlı fiilleri bulup {ek} eylem yardımıyla birleşik zamanlı fiillere çevirerek birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Attı– atmıştı
Cümlem: Hasan elindeki taşı yere atmıştı.

Başladı– başlamıştı
Cümlem: Okuma yazmaya daha yeni başlamıştı.

Uçtu– uçmuştu
Cümlem: Elindeki mendil rüzgarda uçmuştu.

Aldı– Almıştı
Cümlem: Kalemi daha yeni almıştı.

225. Sayfa

10.Etkinlik

a) Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz.

Cevap:

dilekçe örneği

b) İncelediğiniz dilekçede yer edinen soruna ilişkin çözüm önerileri bularak yazınız.

Cevap:

Çözüm Önerilerim: Okul yönetimi gezici satıcıyı uyarabilir. Okul yönetimi belediye zabıtalarından yardım isteyebilir.

c) Verilen dilekçe örneğinden hareketle yaşadığınız bir soruna ilişkin dilekçe yazınız.

Cevap:

FATİH SULTAN MEHMET ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
İSTANBUL

Okulunuzun 7-B sınıfı öğrencisiyim. Okulumuzun kapalı spor salonu ambar olarak kullanıldığından yağmurlu havalarda gövde eğitimi dersi yapamıyoruz.Bu problemi çözmenizi isterim.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Adres: Esentepe mah.302.sok.No:25
Fatih/İSTANBUL
15.03.2019
Murat ŞANLI

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 214-215-216-217-218-219. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat