şişli eskort - izmir eskort

>

7. Sınıf Türkçe 262-263. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe 262-263. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

2020-2021 Eğitim senesi 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 262, 263 “TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI” Etkinlik Cevap Anahtarı

262. Sayfa

TARİHİN KÖŞESİNDEN BİR KÖŞE: ALAY KÖŞKÜ
Alay Köşkü; padişahların resmigeçit törenlerini izlemesi, asker ve halkı selamlaması amacıyla inşa edilmiş. Bu nedenle buraya “Selam Köşkü” de deniyormuş. Şimdiki hâlini 1819 senesinde alan bu köşk, aslen Fatih Sultan Mehmet döneminden beri varmış. Ama birçok kez yıkılmış, nihayet olarak da Padişah II. Mahmud’un direktifiyle tekrardan inşa edilmiş. Osmanlı Devleti döneminde sefere çıkılmadan evvel askerler, bütün silahları ve gereçleriyle beraber bir geçit töreni düzenler, padişah da onları bu köşkten izler ve selamlarmış. Ayrıca, şehrin esnaf ve tüccarlarının gezici sayımının yapıldığı lonca alaylarını da padişah tekrar bu köşkten izlermiş. Üç kattan oluşan taş bir yapı olan Alay Köşkü’nün ahşap olan dış cephesi ise mermer ile kaplı. Gül – ev Parkı’na bakan iki kanatlı iki kapısı ile on dört tane penceresi bulunmakta. Köşkün pencere kemerleri Hattat İzzet Molla tarafınca yazılan yazılar, pencereler ise demir parmaklıklarla süslü. Yapının üstünü örten kurşun kaplı külahın altında yer edinen kubbenin içinde ve sofanın tavanında da varlıklı kalem işi süslemeler insanı kendisine fanatik bırakacak kadar güzel. Ne Demek?
Alay, “herhangi bir törende yada gösteride yer edinen ve sıralı olarak giden insan topluluğu” anlamına geliyor.
Günümüzde Alay Köşkü uzun seneler değişik amaçlarla kullanılsa da 2011 yılından başlayarak “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olarak hizmet veriyor. Yolunuz bu taraflara düşerse Gülhane Parkı’nın keyifli sesleri eşliğinde kitaplar içinde seyahat yapmak için buraya ne olursa olsun uğrayın. Kütüphane ile dahil içe olan müze kısımlarını da gezmeden geçmeyin derim.

(1, 2 ve 3. suali metinden hareketle cevaplayınız.)

1. Alay Köşkü niçin inşa edilmiştir?

Cevap: Alay Köşkü; padişahların resmigeçit törenlerini izlemesi, asker ve halkı selamlaması amacıyla inşa edilmiştir.

2. Alay Köşkü’nün süslemesinde geleneksel sanatlardan hangileri kullanılmıştır?

Cevap: Alay Köşkü’nün süslemesinde geleneksel sanatlardan hat ve kalem işi sanatları kullanılmıştır.

3. Alay Köşkü günümüzde hangi amaçla kullanılmaktadır?

Cevap: Günümüzde Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

263. Sayfa

4. “Meşhur sanatçı, 20 Ocak 1943 senesinde Üsküdar’da dünyaya gelmiştir.” cümlesindeki ifade bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) B irbiriyle çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması
B) Eş anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması
C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
D) Sözcüğün gereksiz yere kullanılması

Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisinde deyim yanlış anlamda kullanılmıştır?
A) Kardeşi doğunca gözden düşmüş.
B) Fazla sevilmiş olduğu dedesini karşısında görünce etekleri tutuştu.
C) Artık işi bırakıyormuş, her şeyden elini ayağını çekecekmiş.
D) Annen senelerdir senin için saçını süpürge ediyor.

Cevap: B

6. Çağdaşları içinde en büyük şairdi Attilâ İlhan. Kendi alanında bir virtüözdü. Ama artık yok! Şiirlerindeki serbestlik, rahatlık ve ne olursa olsun doğruluk… Bir çok şairde göremeyeceğimiz bir üslup. Lise sıralarına yazılan iki satırı, şiir diye okuyanlar için bu ne büyük acıdır(!) Allah’ın rahmeti üstüne olsun.

Yukarıdaki parçadan hangisi çıkarılabilir?
A) Ozan, Türk edebiyatının en büyük şairiydi.
B) Doğruluktan yana olan bir ozan değildir.
C) Üslubu birçok şairden farklıdır.
D) Toplumumuzda şairin kıymeti bilinmektedir.

Cevap: C

7. Aşağıdaki yay ayraçla gösterilen bölgelere ”( )” uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Ahmet Bey döndü(,) arkasındaki bekçiye(:)
(-)İşte bir hastane daha(,) dedi(.) Minik bir çam ormanının önünde ak bir binanın ne işi vardı(?) Mermerdenmiş benzer biçimde göz kamaştıracak derecede parlıyordu(.) Bahçenin demir kapısında büyük bir (“)Kiralıktır(“) yazısı asılmıştı(.)

8. Sanatçı için roman, şiir yada hikâye mevzusunda bilgiler vermek, eserini nasıl ne şekilde yazdığını, orada neler söylemek istediğini anlatmaya çalışmak; boş bir çaba ve okura saygısızlıktır. Bu şekilde bir tutum yazarın kendine itimatı olmadığını gösterir. Aslında doğrusu şöyledir: Sanatçı, eserini ortaya koyduktan sonrasında bir kenara çekilir. Artık eseri kendi kendini savunmalı, yaratıcısının koruyuculuğuna sığınmamalıdır.

Paragrafta aslolan anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sanatçının eserini açıklaması, onun anlaşılmasını kolaylaştırır.
B) Değişik türlerde yazmaya çalışmak, sanatçının başarısını zorlaştırır.
C) Sanatçı, eseriyle ilgili değerlendirme yapmaktan kaçınmalıdır.
D) Başarılı yapıt vermenin esas şartı, okura saygı duymaktır.

Cevap: C

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe 254-255-256-257-258-259-260. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat