şişli eskort - izmir eskort

>

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 109-110-111-112-113-114-115-116. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 109-110-111-112-113-114-115-116. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

2019-2020 Öğretim Senesi 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 4. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 “Büyük Mimar Koca Sinan” Metni Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 109. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Mimar Sinan’ın yaşamı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırmanızdan edindiğiniz detayları arkadaşlarınıza anlatınız.

Hayatı: 1489 senesinde Kayseri’nin Ağırnas doğan, dünyanın en büyük sanatçılarından önde gelen Mimar Sinan, 17 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini kapadı. Mimar Sinan Osmanlı’nın en kuvvetli dönemlerinde yaşamış ve Kanuni Sultan Süleyman, II.Murad, II.Selim dönemlerince mimarbaşılılık pozisyonundaydı.

Eserleri: Mimar Sinan 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak suretiyle 365 yapıt vermiştir. Bu eserler için de Şehzade Cami çıraklık eseri, Süleymaniye Cami kalfalık eseri, Selimiye Cami ise ustalık eseri olarak bilinir.

Kişilik Özellikleri: Mimar Sinan’ın matematik ve geometri bilgisi fazla yüksekti. Geniş bir nazar açısına haiz olması ve yaratıcı kişiliği onun mimarlıkta daha evvel görülmemiş yöntemler kullanmasını sağlamış oldu. Mükemmeli hayata geçirmeye çalışırdı. Oldukça çalışkan ve alçak gönüllüydü.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 113. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamlarının başına yazınız.

…….GURBET……: Doğup yaşanılmış olan yerden ırak yer.

……..KÜNK.……..: Pişmiş toprak ve betondan yapılmış kalınca su borusu.

…..MEDRESE….: İslam devletlerinde, çoğu zaman İslam dini kurallarına uygun bilimlerin okutulmuş olduğu yer.

…….DÜLGER…..: Yapıların kaba ağaç işlerini meydana getiren şahıs.

……….BENT……..: Su biriktirmek için akan suyun önüne meydana getirilen set.

………SEFER…….: Genellikle diyar dışına meydana getirilen askerî harekât.

……..ÇIRAK……..: Zanaat öğrenmek için bir ustanın yanında çalışan kimse.

……FERMAN…..: Osmanlı Devleti’nde padişahın verdiği, uyulması lüzumlu hükümleri taşıyan yazılı emir.

…….HEYBET…..: Büyüklük, ululuk; gösteriş, görkem.

………IRGAT…….: Yapı işçisi.

……..KERVAN….: Uzak bölgelere yolcu ve tecim eşyası taşıyan yük hayvanı katarı.

……MAHZEN……: Yapılarda yer altı deposu.

……YENİÇERİ…..: Osmanlılarda, devletten ödenek alan, devamlı vazife meydana getiren askerlerden oluşan kapı kulu teşkilatının yaya olarak savaşan asker sınıfı.

…..SADRAZAM…: Osmanlılarda devletin bakanlık, valilik şeklinde yüksek görevlerinde bulunan ve paşa unvanını taşıyan şahıs.

…………VEZİR…….: Osmanlı Devleti’nde başbakan, veziriazam.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 114. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne nazaran yanıtlayınız.

1. Sinan, ne vakit ve nerede doğan?

CEVAP: 1490 senesinde Kayseri‘nin Ağırnas köyünde doğan.

2. Sinan, büyükbabası öldükten sonrasında ne yapmış?

CEVAP: İstanbul’a giden bir kervanın peşine takılıp günlerce atlar ve katırlar içinde yürüyerek İstanbul’a gelmiş. Üsküdar’da bir hana yerleşmiş.

3. Sinan, hangi alanlarda yetenekliymiş?

CEVAP: Sinan, dülgerlikte ve yapı işlerinde yetenekliymiş.

4. Sinan’ın mimarbaşı olmasını elde eden kimmiş?

CEVAP: Lütfi Paşa isminde bir vezirmiş.

5. Sinan, mimarbaşı olduktan sonrasında ilk iş olarak ne yapmış?

CEVAP: ilk iş kente su sağlamak için bentler yapmış, sonrasında suyu künklerle İstanbul’a getirmiş. Böylece şehri bolca suya kavuşturmuş.

6. Sinan’ın, dönemin padişahı adına yapmış olduğu caminin adı neymiş? Bu caminin yapımı kaç sene sürmüş?

CEVAP: Adı Süleymaniye Camisi’dir. Yapımı tam yedi sene sürmüştür.

7. Sinan, ne vakit ve nerede ölmüş?

CEVAP: Sinan, 9 Nisan 1588’de doksan sekiz yaşlarındayken İstanbul’da ölmüştür.

8. Mimar Sinan hangi türlerde mimari eserler yapmış?

CEVAP: Cami, medrese, türbe, köprü, kervansaray, saray, hamam, mahzen, su yolu ve kemer türlerinde mimari eserler yapmıştır.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metne nazaran Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri nedir? Aşağıya yazınız.

CEVAP: İstekli, azimli, çalışkan, yetenekli, bilgili, yaratıcı, mükemmeliyetçi, yürekli ve yenilikçi birisidir.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki eserlerden Mimar Sinan’a ilişkin olanların kutucuklarını işaretleyiniz.

Mimar Sinan’a ait olan eserler

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 115. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki açıklamalardan metnin türüyle ilgili olanı işaretleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları 115. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümle gruplarından öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

[ Ö ] Selçuklulardan kalma bu güzel yapıt, Kayseri yöresindeydi.
[ N ] Sinan, 1490 senesinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi.
[ Ö ] İnsan aklının, insan gücünün yapamayacağı şey yoktur.
[ N ] Sinan, şehre su sağlamak için bentler yapmıştır.
[ N ] Cami yapımında yüzlerce rençber çalışmış.
[ Ö ] Süleymaniye, görkemli görüntüsüyle herkesi selamlamaktadır.
[ Ö ] Mimar Sinan; Türk yapıcılık, çinicilik ve oymacılık sanatlarının en güzel örneklerini vermiştir.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerde vakit eklerinin altını çiziniz. Bu eklerin hangi zamanı ifade ettiğini örnekteki şeklinde ilgili cümlelerin karşısına yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları 115. Sayfa Cevapları

b. Yukarıdaki cümlelerde yer edinen fiillerde vakit ekleri kendi anlamlarıyla kullanılmış mıdır? Açıklayınız.

CEVAP: Hayır, kullanılmamıştır. Geniş vakit ve şimdiki vakit ekleri kullanılmasına karşın cümleler geçmiş zamanı ifade etmektedir. Bu vaziyet anlatımın akıcı olması açısında metinlerde kullanılmaktadır.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 116. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerin fiillerinde vakit ve mana kayması olup olmadığını belirleyiniz. Zaman ve mana kayması olan cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz. İşaretlediğiniz cümleleri, vakit ve mana kaymasını gidererek yazınız.

[ X ] Gelecek hafta Ankara’da kitap fuarı düzenleniyor.
Gelecek hafta Ankara’da kitap fuarı düzenlenecek.

[ X ] Babam, küçükken iki kez kolunu kırar.
Babam, küçükken iki kez kolunu kırmış.

[  ] Her akşam tertipli olarak kitap okurum.

[ X ] İşe gitmek için sabahları erkenden kalkıyorum.
İşe gitmek için sabahları erkenden kalkarım.

[ X ] Sizi, yarın tekrar aynı saatte burada beklerim.
Sizi, yarın tekrar aynı saatte burada bekleyeceğim.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Gezip gördüğünüz bir yeri özetleyen kısa bir {yazı} yazınız.

CEVAP: Geçen yaz ailemle beraber Gaziantep’e gitmiştik. Burada Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi içeriyor. Burayı dolaşmak fazla güzeldi. Hayatımda asla göremeyeceğim hayvanları burada gördüm. Gaziantep’in ünlü kebabını ve katmerini yedik. Ayrıca Mozaik Müzesini ve Botanik Bahçesini ziyaret etme fırsatımız oldu. Bol bolca fotoğraf çektim. Umarım oraya tekrar gitme şansım olur.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Kitabımızın sonraki metni olan “Yurt Türküsü” şiirini ezberleyiniz.

2. Türkiye’nin tarihî ve tabii güzelliklerini tanıtan bir broşür hazırlayınız.

CEVAP: Türkiye tarihî ve tabii güzellikler bakımından fazla varlıklı bir ülkedir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, kendiliğinden oluşan mağaralar, şelaleler ve dağlar ülkemizin tabii güzelliklerinden pek azıdır. Ülkemizin güzellikleri bütün dünyanın ilgisini çekmektedir.

Türkiye’nin tarihî ve doğal güzelliklerini tanıtan bir broşür

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 104-105-106-107-108. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat