>

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 4. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 122, 123, 124, 125 “Anadolu Üzerine” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 122. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırmanızdan edindiğiniz bilgilere nazaran doğduğunuz şehrin adının nereden geldiğini arkadaşlarınıza anlatınız. Anlatılanlar arasından en fazla ilginizi çeken hangisiydi? Nedenini belirterek açıklayınız.

CEVAP: En fazla ilgimi çeken İstanbul oldu. Bundan dolayı İstanbul’un isminin meydana gelmesi fazla uzun vakit almış ve mevzuyla ilgili fazla sayıda efsaneleşmiş varmış.

2. Çevrenizdeki tarihî eserler ile ilgili arkadaşlarınıza informasyon veriniz.

CEVAP: İstanbul’un derhal her köşesi zamanı ve gezinsel özelliklere haizdir. Hepsini saymak, adeta mümkün değil gibidir. En önemlilerinden bazıları şunlardır: Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Topkapı SArayı, Süleymaniye Camii, Kapalı Çarşı, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Dolmabahçe Sarayı, Rumeli Hisarı, Kız Kulesi.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını evvel metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Daha sonrasında tahminleriniz ile lügat anlamlarını karşılaştırınız.

HÖKELEKLİ
Tahminim: Büyük, eski.
Lügat Anlamı: Çalımlı, kurumlu, heybetli.

OLUK
Tahminim: Çukur ve uzun boru.
Lügat Anlamı: Bir şeyin akmasına yarayan üst yanı açık boru.

MEDENİYET
Tahminim: Bir milletin meydana getirmiş olduğu vatan ve bu yurdun bütün özellikleri.
Lügat Anlamı: Uygarlık.

ARKEOLOG
Tahminim: Eski insanoğlu ve devletlerden kalanları araştıran şahıs.
Lügat Anlamı: Kazı bilimci.

HÖYÜK
Tahminim: Eski yerleşim yeri.
Lügat Anlamı: Tarih süresince türlü nedenlerle yıkılan yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesiyle oluşan ve bir çok kez içinde yapı kalıntılarının gömülü bulunmuş olduğu yayvan tepe.

BAKRAÇ
Tahminim: Ayran koymaya yarayan kap.
Lügat Anlamı: Çoğunlukla bakırdan meydana getirilen minik kova.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 123. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne nazaran yanıtlayınız.

1. Yazar, yurdumuzu nelere benzetmiş?

CEVAP: Hökelekli koca çınara, titen ocağa, anaya, bacıya, sevince, acıya benzetmiştir.

2. Metinde, Anadolu’da yaşamış hangi medeniyetlerden söz edilmiş?

CEVAP: Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Türkiye medeniyetlerinden söz edilmiş.

3. Türklere Anadolu’nun kapıları hangi devlet döneminde, ne vakit açılmış?

CEVAP: Selçuklu Türkleri döneminde 1071 Malazgirt Zaferi’yle açılmıştır.

4. Selçuklular zamanında Anadolu hangi mimari eserlerle süslenmiş?

CEVAP: Cami, mescit, medrese, kütüphane, han, hamam, kervansaray benzer biçimde mimari eserlerle süslenmiştir.

5. Ülkemiz, hangi kültürel özellikleriyle tekrardan keşfedilmeye hazırmış?

CEVAP: Tarihi hazineleri, eski eserleri,  folklor zenginleri, doğa güzellikleriyle tekrardan keşfedilmeye hazırdır.

6. Metne nazaran “Anadolu” adı nereden gelmiş?

CEVAP: Türk beyi ordusuyla sefer çıkar. Ağustos sıcağı herkesi susatır. Bu sırada tepelerden ak saçlı bir anne omzunda ayran bakracıyla görünür. Askerlere yaklaşır. Bakracı önündeki taş oluğa döker. Askerler bu oluktan taslarını doldurur. Yaşlı anne “Doldur oğlum.” der. Asker de “Dolu anne.” der. “Bir daha doldur.” diyince asker tekrar “Ana dolu.” der. Bu sözlerden Anadolu’nun adı gelir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıya, metne yönelik değişik başlıklar yazınız.

CEVAP: Medeniyet Beşiği Anadolu, Medeniyetlerin Güneşi, Zengin Tarihiyle Anadolu, Anadolu’nun Zenginlikleri, Anadolu’yu Keşfetmek, Anadolu Çınarı.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyun. Öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.

[ Ö ] İstanbul’u, Ankara’sı, Edirne’si, Kars’ıyla taşına toprağına vurgun olduğumuz güzel yurt…
[ Ö ] Bin yılların, beş bin yılların azca geldiği bir uygarlık beşiği Anadolu.
[ N ] İslam âleminin dört köşesinden bilginler Anadolu’ya üşüşür, sanatkârlar Anadolu’da kümeleşir.
[ N ] Tarih öncesi dediğimiz yazısız çağların peşinden, dört bin sene öncesi Hititlerin adı duyulur Anadolu’da.
[ Ö ] Açılmamış sayfaları, duyulmamış sözleri, derlenmemiş türküleri, hikâyeleri, masalları, destanları, bilinmeyen ozanları ile bitmez tükenmez bir söz yumağıdır Anadolu.
[ N ] Bu sırada, boz bulanık tepelerden, ak saçlı bir anne, omzunda ayran bakracıyla görünür.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 124. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki paragrafta, düşünceyi geliştirme yollarından hangilerinin kullanıldığını açıklayınız.

CEVAP: Düşünceyi geliştirme yollarından tanımlama, benzetme ve karşılaştırma kullanılmıştır.

  • Aralarından bir beylik, koca bir devlet olur → Karşılaştırma
  • Trakya’yı da içine alan bir Türkiye’dir Anadolu → Tanımlama
  • Kolları Viyana’ya kadar uzanır → Benzetme

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde kesme işaretinin hangi amaçla kullanıldığını ilgili cümlelerin altına yazınız.

• Sonrası, Trakya’yı da içine alan bir Türkiye’dir Anadolu.
⇒ Diyar isminde sonrasında gelen eki ayırmak için kullanılmıştır.

• Anadolu’nun kapıları 1071’de açılmıştır.
⇒ Sayıya gelen eki ayırmak için kullanılmıştır.

• Ayşe Hanım’ın Anadolu’nun kültürel miraslarıyla ilgili yapmış olduğu sunum fazla beğenildi.
⇒ {Özel} isimlere gelen ekleri ayırmak için kullanılmıştır.

• 1931 senesi TTK’nin müessese yılıdır.
⇒ Kısaltmaya getirilen ekleri ayırmak için kullanılmıştır.

• Atatürk, 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmiştir.
⇒ Belirli bir zamanı gösteren gün ve ay adından sonrasında kullanılmıştır.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 125. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerde yargı beyan eden sözcüğün ad asil olduğu cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

[ X ] Başarının ilk şartı kendine güvenmiş.
[ X ] Anadolu bir kültür coğrafyasıdır.
[  ] Sabahları aydınlık pencereme vuruyor.
[ X ] Kemal, sınıfın en çalışkan öğrencisiydi.
[  ] Tüm işleri zamanında yapmayı sever.
[ X ] Sağlık var ise rahatlık da vardır.

b. Aşağıdaki adları istenilen {ek} eylem zamanlarına nazaran çekimleyerek birer cümlede kullanınız.

• yalnız / Ek fiilin geniş zamanı
⇒ Kütüphaneye giderken çoğu zaman yalnızdır.

• güzel / Ek fiilin duyulan geçmiş zamanı
⇒ Eminim o kıyafetle de güzelsindir.

• mutlu / Ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanı
⇒ Umuyorum ki hala fazla mutlulardır.

• tatlı / Ek fiilin şartı (koşulu)
⇒ Pembe eldivenler ak olanlardan daha tatlıdır.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıya, kültürel değerlerin istikbal nesillere aktarılmasında üzerimize düşen görevlerin neler bulunduğunu belirten bir metin yazınız.

CEVAP: Kültürel değerlerimizi istikbal nesillere aktarmanın en güzel yolu onları korumak ve yaşatmaktır. Dil, tarih, sanat, anane ve görenekler kültürel değerlerimizdir. Bunları korumak için saf kalmasına itina göstermeliyiz. Türk dilini en doğru ve tabii halde kullanmalıyız. Tarihimizi çocuklarımıza, kardeşlerimize anlatmalı ve sevdirmeliyiz. Küçüklerimize sanat sevgisi aşılamalıyız. Gelenek ve göreneklerimizi yaşamaya devam etmeliyiz ki bizi misal alanlar da yaşasınlar. Kültürel değerlerimize haiz çıkmalı ve özümüzü korumalıyız.


Etiket: anadolu ustune 7 sinif sayfa122

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat