>

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156-157. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156-157. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 5. Tema DOĞA VE EVREN Sayfa 153, 154, 155, 156, 157 “Dünya Kadar Plastik” Metni Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 153. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çevreyi korumak için neler yapılması gerektiği ile ilgili arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Çöpler, çöp poşetinin ağzı sıkıca bağlandıktan sonrasında çöp kutusuna atılmalıdır.
  • Ağaçlara ve çimlere ziyan verilmemeli, ormanlar korunmalıdır.
  • Denizlere yapınak atıkları, kimyasal maddeler ve çöpler atılmamalıdır.
  • Biten piller pil kutusuna atılmalıdır.
  • Evde tasarruflu ampuller kullanılmalıdır.
  • Plastik mahsul kullanımı azaltılmalıdır.
  • Çöpler plastik, cam, metali kağıt olarak ayrılmalıdır.
  • Toplu taşıma yaygınlaştırılmalıdır.

2. Çevre kirliliğiyle ilgili derlediğiniz gazete ve mecmua haberlerini arkadaşlarınıza okuyun.

Çevre kirliliği

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını evvel tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Tahminleriniz ile lügat anlamlarını karşılaştırıp bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.

ÜRETİM
Tahminim: Bir maddeyi başka maddelere dönüştürme işi.
Kelime Anlamı: Belirli etkinlik ve işlemler sonucu yeni bir mal yada hizmet meydana getirme.
Tümce: Günümüzde üretim tüketimden daha azdır.

AMBALAJ
Tahminim: Bir ürünü kaplamak için kull
Kelime Anlamı: Ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir.
Tümce: Bu ambalajları sağlam yapmamız gerekiyor.

ÇÖZÜNMEK
Tahminim: Maddenin fazla ufak parçalara ayrılması.
Kelime Anlamı: Bir sıvı ile karışan sert, sıvı yada gaz durumundaki bir maddenin bu sıvı içinde benzeşik bir tüm oluşturacak şekilde karışması.
Tümce: Pillerin çözünme durumu güç olduğundan doğaya bırakılmamalıdır.

ATIK
Tahminim: İşe yaramayan her türlü maddedir.
Kelime Anlamı: Kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için ziyan oluşturan her türlü maddedir.
Tümce: Atıkları sınıflandırmak ve bu şekilde değerlendirmek gerekir.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 154. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne bakılırsa yanıtlayınız.

1. İşlenmiş petrol, hangi ürünlerin üretiminde kullanılırmış?

CEVAP: Plastik şişeler, kalemler, bilgisayarlar ve daha pek fazla şeyin üretiminde kullanılıırmış.

2. Plastik sebep çevreci bir araç-gereç değilmiş?

CEVAP: Zira plastik doğada biyolojik olarak çözünmezmiş.

3. Dünya üstünde her gün çıkan plastik çöp miktarı ne kadarmış?

CEVAP: Neredeyse 8 milyon tonmuş.

4. Plastiklerin yolculuğu nerede adım atar, nasıl ne şekilde sonlanırmış?

CEVAP:Plastiklerin yolculuğu yağmur ve yel ile sürüklenerek adım atar ve uzun yollardan geçip tabağımıza sona gelir.

5. Çöp adalar nasıl ne şekilde oluşurmuş?

CEVAP: Okyanusa ulaştıklarında akıntılar ve dalgalarla birlikte sürüklenmeye devam eder ve çöplerin oluşturduğu adalarda birikir. Her gün etrafa attığımız plastik çöpler kilometrelerce yol alır ve bu çöp adalar büyümeye devam eder.

6. Plastik çöplerin, okyanusları kirletme haricinde ne şeklinde zararları varmış?

CEVAP: Bu çöpleri yiyecek zanneden deniz canlıları zaman içinde onlara ziyan veriyor. Son olarak bu zehirli parçalar içtiğimiz suya yada yediğimiz balığa karışıyor.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini aşağıya yazınız.

Metnin mevzusu: Plastiklerin zararları

Metnin anne fikri: Doğaya attığımız plastikler hem çevreye hem de canlılara ziyan verir.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle beraber aşağıya yazınız.

CEVAP: Metinde plastiği doğaya bıraktıktan sonrasında neler bulunduğunun anlatılmasını fazla sevdim. Zira insanoğlu, plastiklerin doğada çözünmemesi konusunu küçümsüyorlar. Halbuki ortada yüz yada bin değil, tonlarca plastik var. Yüzyıllar evvel atılan plastikler hala doğada bulunuyor. Bu vaziyet bizi ve bütün canlıları menfi şekilde etkilemektedir. Plastik kullanımı mevzusuna dikkat etmemiz icap ettiğini güzel açıklayan bir metindir.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 155. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki cümleleri okuyun. Cümlelerdeki geçiş ve bağlantı ifadelerinin altını örnekteki şeklinde çiziniz.

  • Plastik dayanıklı olmasının yanı sıra oldukça da ucuzdur. Hatta o denli ucuzdur ki bir çok plastik mahsul yalnızca bir kez kullanılmak suretiyle üretilir.
  • Bu kadar çeşitli kullanım alanına karşın plastik {hiç de} çevreci bir araç-gereç değildir. Neden mi? Zira plastik doğada biyolojik olarak çözünmez.
  • Attığınız çöpler kimi vakit şehirlerdeki çöp toplama alanlarına, kimi vakit sona dönüşüm fabrikalarına gider. Ne yazık ki bunların haricinde çoğunun yolculuğu devam eder.
  • Rüzgâr ve yağmur yüzünden sürüklenmiş bir çok çöp, denizlere ve okyanuslara kadar göç eder. Ancak yolculukları burada da bitmez.
  • Son olarak bu zehirli parçacıklar içtiğimiz suya ya da yediğimiz balığa geçiyor. Yani düşünmeden attığımız plastik çöpler, uzun yollardan geçip bizim tabağımıza sona geliyor.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin yapısını karşılarına yazınız.

  • Petrol pek fazla şeyin üretiminde kullanılır.Türemiş Fiil
  • Plastik ürünler yalnızca bir kez kullanılmak suretiyle üretilir.Türemiş Fiil
  • Ayrıştırıcı canlılar, plastiği tanıyamaz.Birleşik Fiil (tanıyabilir fiilinin olumsuzu)
  • Çöpe atılan plastikler acaba nereye gidiyor? → Basit Fiil
  • Hep beraber plastiğin izini sürelim.Basit Fiil
  • Bu plastik atıkları yiyecek zannediyorlar.Birleşik Fiil
  • Bir çok çöp, denizlere ve okyanusa göç eder.Basit Fiil
  • Çöp yığınlarının içinde sıkışabiliyorlar. Birleşik Fiil

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 156. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde geçen birleşik fiillerin altını çiziniz. Bu birleşik fiillerin hangi yolla oluştuğunu tablonun uygun kısmına örnekteki şeklinde yazınız.

• Her vakit bizlere yardım ettiniz siz. → İsim + Yardımcı Fiil
• İnsan isterse her şeyi başarabilir. → Fiil + Fiil
• İşlerinizi bitiriverin de dışarı çıkalım. → Fiil + Fiil
• Bir an evvel onların yanına gitmek için can atıyorum. → Deyim Hâlinde
• Çocuklar, giden arabanın peşinden bakakaldılar. → Fiil + Fiil
Sabredersen işimiz daha acele biter. İsim + Yardımcı Fiil
Burnumda tütüyor annemin güzel yiyecekleri. → Deyim Hâlinde
• O denli çalıştı fakat büyük ödülü kazanamadı. → Fiil + Fiil
• Yanımıza ne vakit geldiğini ayrım etmedim. → İsim + Yardımcı Fiil
• Çocuklar, ağız birliği etmiş şeklinde aynı şeyleri söylüyorlar. → Deyim Hâlinde
• Biraz daha çaba edersem işimi erkenden bitiririm. → İsim + Yardımcı Fiil
• Ben de sizin kadar iyi bir sanatçı olabilirim. → Fiil + Fiil
• Antrenörün gözüne girmek için daha çok çalışmalısın. → Fiil + Fiil
• Onlar hazırlıkları tamamlayıversinler de bir an evvel çıkalım. Fiil + Fiil
• Bazı insanoğlu sevdiklerini mutlu etmek için çalışır. İsim + Yardımcı Fiil

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 157. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. “Atıkların doğaya verdikleri zararlar” ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızdan edindiğiniz bilgilere bakılırsa bilgilendirici bir {yazı} yazınız. Yazınızı, oluşturacağınız {yazı} taslağına bakılırsa düzenleyiniz. Yazınızda açıklayıcı ve tartışmacı ifade biçimlerini kullanmaya, medya kaynaklarından görüşlerinizi destekleyecek kanıtlar sunmaya dikkat ediniz.

YAZI TASLAĞIM

  • Araştırmamın mevzusu: Atıkların doğaya verdikleri zararlar
  • Araştırmamın amacı: Çevre bilincinin oluşması
  • Giriş kısmı: Atıkların artması
  • Gelişme kısmı: Atıkların doğaya ve canlılara verdikleri zararlar, atık sorununa getirilebilecek çözümler
  • Sonuç kısmı: Bilinçli olmamız gerektiği
  • Kaynakça: Çevreci kuruluşlara ilişkin web siteleri

b. Oluşturduğunuz taslaktan hareketle yazınızı yazınız.

CEVAP: “Atıkların Doğaya Verdikleri Zararlar” Konulu Yazımızı Okumak İçin Tıklayın

ATIKLARIN DOĞAYA VERDİKLERİ ZARARLAR

Atıkların artması, doğada senelerce çözünmeden kalması çevre kirlenmesine ve canlıların etkilenmesine sebep olmaktadır.

Atıklar, doğaya ve suya ziyan vermektedir. En ırak ekosistemlerde bile ağlar, ipler, plastik şişeler, torbalar bütün canlıların yaşamını menfi etkiliyor. Aynı şekilde, doğaya atılan atıklar toprağı da kirleterek verimliliği azaltıyor.  Bu durumla başa çıkabilmek için; yapınak atıkları, evsel atıklar, hastane atıkları ayrıştırılıp, uygun bölgelere bırakılmalıdır. Ufaklıklara, çevrenin ne kadar mühim olduğu ve doğaya çöp atılmaması gerektiği öğretilmelidir.

Farkında olmasak bile bir yerlerde canlı hayatına nihayet veren atıkların sona dönüştürülmesi ve doğru depolanması için çalışmalıyız.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 148-149-150-151-152. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat