ÖĞLE'YE 13:21
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 93. Sayfa Cevapları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Sözcükler olmasaydı nasıl ne şekilde kontakt kurardınız? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
CEVAP: Sözcükler olmasaydı eski insanoğlu benzer biçimde fotoğraf yöntemiyle ve gövde dili ile kontakt kurmamız gerekirdi. Bu durumda iletişimimiz sıhhatli olmazdı. Bu sebeple fotoğraf ve gövde dili ile ifade edebileceğimiz kavramlar oldukça kısıtlıdır.
2. Görme Engelliler Kamu Spotu’nu www.eba.gov.tr adresinden izleyiniz. İzledikleriniz hakkında his ve düşüncelerinizi açıklayınız.
CEVAP: Görme duyusu sıhhatli insanoğlu kolaylıkla gezi edebilir. Ancak görme engelli kişiler için bu oldukça zor olsa gerek. Bu yüzden yollardaki sarı çizgilere gereksinim duyarlar. Bu çizgilerin üstüne park yapmak ve onların yolunu engelleyecek şekilde üstünde yürümek fazla yanlıştır. Bu sebeple bizim bir bölgelere gitmek için pek fazla alternatifimiz vardır, sadece onların tek yolu bu çizgilerdir.
3. Engelli insanların günlük yaşantıda karşılaştıkları zorlukları arkadaşlarınızla tartışınız.
CEVAP: Engelli insanoğlu cemiyet tarafınca dışlanmaktadır. Bu nedenle sosyalleşme ve iş bulma mevzularında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Çevremizdeki binalar mimari olarak engelli insanlara pek uygun olmadığı için bir çok vakit buralarda hizmet görmeleri mesele olmaktadır. Hatta arasıra bu yüzden eğitim alamadıkları da görülmüştür. İnsanlar sebebiyle günlük yaşamda zorlandıkları olmuştur. Yolda görme engelliler için meydana getirilen sarı çizgilerin üzerine arabaların park etmesi yada toplu taşıma araçlarında engelliler için ayrılmış koltuklara oturulması bunlardan bazılarıdır.
1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Metinde geçen ve aşağıda harfleri karışık olarak verilen sözcükleri belirleyip bu sözcüklerin eş anlamlılarını örnekteki benzer biçimde yazınız.
2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Metnin konusunu ve anne fikrini aşağıya yazınız.
Metnin mevzusu: Sözcüklerin tesiri
Metnin anne fikri: Aynı vaziyet değişik sözcüklerle ifade edildiğinde değişik etkisinde bırakır bırakır.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 94. Sayfa Cevapları
3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Metni özetleyip aşağıya yazınız.
CEVAP: Evsiz bir adam kaldırımda önündeki para kutusuyla oturuyor. Yanındaki bir kartonda “Körüm, teşekkürler” yazmasına karşın asla kimse durmuyor. Yabancının biri adamdan kartona bir şey yazmak için izin istiyor. Evsiz adam izin veriyor ve yabancı kartona bir şeyler yazıp gidiyor. Bundan sonrasında evsiz insanın para kutusuna atılan paraların sesi geliyor. Evsiz adam yabancının ne yazdığını merak ediyorum. Kartonda “Bahar geldi fakat ben göremiyorum.” yazıyor. Sözcükler insanlara daha evvel görmüş olduğu her şeyi hatırlatıyor.
4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Siz olsaydınız evsiz insanın kartonuna ne yazardınız? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.
CEVAP: Ben olsaydım evsiz insanın kartonuna “Gözlerimden dolayı kazanamadığım para yüzünden güçlük çekiyorum. Yine de teşekkür ederim” yazarım. Böylece insanın görme engeli sebebiyle para kazanamadığını ve evsiz kalıp kaldırımda oturduğunu açıklamış olurdum.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 95. Sayfa Cevapları
5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıdaki cümlelerde noktalı virgülün (;) hangi amaçla kullanıldığını cümlelerin altına yazınız.
Bazı sözcükler bizi bir rüyaya çağrı eder; belli kokuları, tatları, sesleri, duyguları çağrıştırır.
⇒ Ögeleri içinde virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.
Sözcükleri; sevinç ve üzüntüleri, kederleri, umutları ve düş kırıklıklarını, öfkeleri ve aldatılmışlıkları, aşkları ve arkadaşlıkları, yaraları ve acıları … insan duygularının gizemlerini anlatmak için kullanabiliriz.
⇒İçerisinde ani çok virgül kullanılmış cümlelerde öznenin kendinden derhal sonrasında gelen öğelere karışmamasını sağlamak için kullanılmıştır.
Acısı, kederi, hüznü; heyecanı, neşesi, gülümsemesi ile yaşam bir ikilemler yumağıdır.
⇒ Tümce içinde aynı değerde olup virgül ile ayrılmış türleri, grupları ayırmak için kullanılmıştır.
6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Günlük yaşantınızda aşağıdaki işaretlerle daha evvel asla karşılaştınız mı? Bu işaretlerin anlamlarını arkadaşlarınızla tartışarak belirleyiniz ve işaretlerin altına yazınız.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 96. Sayfa Cevapları
7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıdaki cümlelerde geçen çekimli fiilleri bulunuz. Bu fiillerden haber anlamı taşıyanların karşısına “H”, istek anlamı taşıyanların karşısına “D” yazınız.
8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin menfi çekimini örnekteki benzer biçimde yazınız.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 97. Sayfa Cevapları
9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
a. Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz.
b. Aşağıya, izlediğiniz Görme Engelliler Kamu Spotu ve araştırmanızdan yola çıkarak görme engelli insanların yaşamını kolaylaştırmak için yapılmasını istediğiniz çalışmalarla ilgili bir dilekçe yazınız.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 86-87-88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Orijinal Yayınları