>

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 70-71-72. Sayfa Cevapları

cevaplar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 70-71-72. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 2. Tema MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK Sayfa 70, 71, 72 “Tema Değerlendirme Emekleri” Etkinlik Cevapları

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 70. Sayfa Cevapları

A. Aşağıdaki metni okuyun.

B. Aşağıdaki soruları metne nazaran yanıtlayınız.

1. Metnin türü nedir? Niçin?

CEVAP: Metnin türü anıdır. Zira yazar yaşamış olduğu yada şahit olduğu bir vakası anlatmıştır.

2. Metnin mevzusu ve anne fikri nedir?

CEVAP: Metnin mevzusu Atatürk sevgisidir. Metnin anne fikri: Her sevginin bir karşılığı vardır.

3. Metne uygun başlık ne olabilir?

CEVAP: “Karşılıklı Sevgi” olabilir.

4. Metinde Atatürk’ün hangi kişilik özelliklerine değinilmiştir?

CEVAP: Atatürk’ün çocuk sevgisi, ulus sevgisi ve alçak gönüllülük özelliklerine değinilmiştir.

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 71. Sayfa Cevapları

C. Atatürk’ün aşağıdaki sözlerini ilgili olduğu mevzularla eşleştiriniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları 71. Sayfa Cevapları

Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

 ( D ) 1. Dilek kipleri eklendikleri fiillere vakit anlamı katmaz.
 ( D ) 2. Bağlaç olan ki “sanki, oysaki, mademki, bir ihtimal, hâlbuki, zira, meğerki” sözcüklerinde kalıplaşmış olduğundan bitişik yazılır.
 ( Y ) 3. Bir ilgili kişinin başından geçen ya da şahit olduğu olayların anlatıldığı {yazı} türüne hikâye (hikaye) denir.
 ( Y ) 4. “Okuduğumuz her kitap yaşamımıza ışık meblağ.” cümlesinde “ışık” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır.
 ( D )5. “1919 senesi Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.” cümlesinde altı çizili eylem haber kipiyle çekimlenmiştir.
 ( D )6. Bir cümlede özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır.

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımında yanlışlık yapılmıştır?

A) Tam oturacaktım ki kapı çaldı.
B) Her şeyi anlatsın ki ona muavin olabilelim.
C) Önümüzde ki hafta Ankara’da kitap fuarı açılacak.
D) Dilimizdeki yozlaşmanın en esas sebebi yanlış kullanımlardır.

CEVAP: C

 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 72. Sayfa Cevapları

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

A) Bayrağımız gururlu bir halde dalgalanıyor.
B) Kut’ül Amâre’de askerlerimiz aslan şeklinde savaşım etmiştir.
C) Türkiye şeklinde şanlı bir zamanı olan başka diyar yoktur.
D) Vatan toprağı dile gelse nasıl ne şekilde anlatırdı Çanakkale Zaferi’ni?

CEVAP: B

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem haber kipiyle çekimlenmemiştir?

A) Bir an olsun yanımızdan ayrılmadı.
B) Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verilecek.
C) Yaşlı adam her gün bu parka gelip kuşlara yem verir.
D) Başarılı olmak istiyorsanız tertipli çalışmalısınız.

CEVAP: D

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi amaç-sonuç anlamı taşımaktadır?

A) Aradan uzun seneler geçmiş olduğu için komşumuzu tanıyamadım.
B) Cumhuriyet Bayramı’nda konuşma yapmak için hazırlanıyor.
C) Tertipli olarak spor yaptığından sıhhat sorunları yaşamadığını söylemiş oldu.
D) Kalp çarpıntılarının sebebi kahveyi çok tüketmesiymiş.

CEVAP: B

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangisi değişik şahıs ile çekimlenmiştir?

A) Farklılıkların yaşamımıza renk kattığını öğrendik.
B) Konuklarımızı bahçe kapısının önünde karşılayalım.
C) Öğretmeninizden izin alarak konuşmaya başlamalısınız.
D) Dalgaların kıyıya hırçınca vuruşunu dinliyoruz.

CEVAP: C

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek anlamı taşıyan bir eylem kullanılmıştır?

A) Sonbaharda göçmen kuşlar başka diyarlara uçuyor.
B) Zamanın hızla geçtiğini takvim yapraklarından anlarız.
C) Ne mücadelelerle kazanıldı bu yurt toprağı.
D) Engeller karşısında umutsuzluğa kapılmadan ilerleyelim.

CEVAP: D

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

“Jean De La Fontaine (Jan Dö La Fonten)” ve “Ezop” ile ilgili araştırma yapınız. La Fontaine’in bir fablını, arkadaşlarınıza anlatmak suretiyle okuyun.

La Fontaine: Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır. Hayvanlara karakterler vererek onların şahıslarında bazı insan karakterlerine terbiye dersi vermiştir.La Fontaine, kötüyü göstererek iyinin ne işe yaradığını anlatmaya çalışmıştır.

Ezop: Fabl denen öyküleriyle ünlüdür. Anlattığı öyküler yaşama ilişkin bir nasihat ya da ders verir. Kahramanları ise hayvanlardır. Ezop’un öykülerinde hayvanlar konuşur ve tıpkı insanoğlu şeklinde davranır. Öyküden çıkarılacak ders, sonunda okura nasihat biçiminde verilir.

Aslan Ve Fare

Bir gün aslan uyurken sıçrayarak uyanmış Bakmış ki yanı başlangıcında bir sıçan var. “Nasıl beni uyandırırsın!” diye kükreyerek fareyi ağzına atacakken sıçan;
– Lütfen beni affet. Bu iyiliğini karşılıksız bırakmam, demiş.
Aslan gülerek “Peki, haydi git yoluna.” demiş.
Bir gün aslan avcılar tarafınca yakalanıp iple ağaca bağlanmış. O vakit sıçan çıkagelmiş ve ipleri kemirerek aslanı kurtarmış ve:
– İyiliğinin karşılığını öderim dediğimde benimle alay etmiştin. Unutma ki bir farenin bile bir aslandan üstün yanları vardır, demiş.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Orijinal Yayınları 65-66-67. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat