şişli eskort - izmir eskort

>

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125-126-127-128-129. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 122-123-124-125-126-127-128-129. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 4. Tema BİREY VE TOPLUM Sayfa 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 “Portakal” Metni Etkinlik Cevapları

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 122. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ailenizden geçici bir süre bile olsa ayrılmak zorunda kaldınız mı? Ayrı kaldığınızda hissettiklerinizi anlatınız.

CEVAP: Bir kez yaz tatilinde köyde dedem ve anneannem ile kalmıştım. Bu süreçte annemin yiyeceklerini, babamla bisiklete binmeyi ve odamı fazla özledim.

2. En fazla hangi meyveyi seviyorsunuz? Neden?

CEVAP: En fazla çilek ve karpuzu seviyorum. Bu meyvelerin rengi ve kokusu fazla hoşuma gidiyor.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 125. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen bazı sözcüklerin ve kelime gruplarının harfleri karışık olarak verilmiştir. Bu harflerden, anlamı verilen sözcükleri oluşturup uygun cümlelerde kullanınız.

Amca. → Emmi
Cümlem: Kütüphanedeki emmi bu kitabı okumamı önerdi.

Utandnehir.  → Mahcup Etmek
Cümlem: Bu güzel sözleri beni utangaç etti.

Sürmeyi sürüp kapamak. → Sürmelemek
Cümlem: Bahçe kapısını sürmeleyip evden çıktım.

Ekmekle doymak gerektiğinde, ekmeğe katılan peynir, zeytin, helva şeklinde yiyecek. → Katık
Cümlem:
Tarlada aş için kendine bir katık hazırladı.

Sınav → İmtihan
Cümlem: Bu imtihanda başarı göstermiş olmayı fazla isterim.

Yetişme, erişme, gelişme → Yetikleşmek
Cümlem: Görmeyeli büyümüş, yetikleşmişsin.

Büyükanne, nine → Ebe
Cümlem: Köyün ebesi koşarak hamile kadının evine geldi.

İçi yumuşak bir madde ile doldurularak dikilen, oturmaya, yaslanmaya yarar şilte. → Minder
Cümlem: Sıra sıra dizilmiş minderlere oturup konuştuk.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 126. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Portakal” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazarın aile ortamı nasıldır? Kendi aile ortamınızla karşılaştırınız.

CEVAP: Yazarın aile ortamı fazla kalabalıktır. Dedesi, emmileri, gelinleri ve onları evlatları bir arada yaşamaktadır. Biz ise evde ben, annem, babam ve kız kardeşim yaşamaktayız.

2. Yazarın yatılı okula gitmesine kim karar veriyor? Niçin?

CEVAP: Yazarın yatılı okula gitmesine babası, Hasan emmisi ve büyükbabası karar veriyor. Şundan dolayı yazarda okuma potansiyeli görüyor.

3. Yazar yatılı okulda en fazla neye şaşırıyor?

CEVAP: Yazar yatılı okulda bir şahıs için verilen aş miktarına şaşırıyor. Bu miktar gözüne çok görünüyor.

4. Yazarın ilk kez yatılı okulda görmüş olduğu yiyecek hangisidir? Yazar bu yiyeceğin tadını beğeniyor mu?

CEVAP: Yazarın ilk kez görmüş olduğu yiyecek portakaldır. Bu yiyeceğin tadını fazla beğeniyor.

5. Yazar ne vakit köyüne gidiyor? Giderken annesine ve kardeşine ne götürüyor?

CEVAP: Yazar dönem bitince köyüne gidiyor. Giderken annesine ve kardeşine portakal götürüyor.

6. “Şimdi ne zaman portakal yesem elimi yıkamam, bir süre koklarım. Elif’i koklar şeklinde, anamı koklar şeklinde koklarım.” sözlerinde yazarda ağır basan his nedir?

CEVAP: Ağır basan his özlemdir. Yazar annesine ve kardeşine duyduğu özlemi portakal ile gidermektedir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Portakal” metnini özetleyiniz.

CEVAP: Yazar, köyde geniş ailesi ile beraber yaşarmış. Yiyecek şeyler kısıtlı olduğundan doymazmış. Bir gün babası, büyükbabası ve emmisi onun yatılı okula gitmesine karar vermiş. Yazar burada yemekhanede sıraya girip aş almayı ve yemeğin fazla verilmesini garip bulmuş. Bir gün tekrar aş aldığında asla görmediği bir yiyecekle karşılaşmış. Bu portakalmış. Yazar portakalı yediğinde tadını fazla sevmiş. Hatta tekrar istemiş. Dönem sonunda köye giderken annesine ve kardeşine portakal götürmüş. Onlar da fazla sevmiş olarak yemişler. Portakal kokusu yazara annesini ve kardeşini hatırlatmaya devam etmiş.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metne değişik başlıklar belirleyiniz.

CEVAP: İlk Portakal, Portakal Kokusu

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 127. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki günlükleri okuyun. Okuduğunuz günlüklere yönelik sorular oluşturup arkadaşlarınıza sorunuz.

  1. Yazarın anası Ömer’in hastalığını hangi nedene bağlamış?
  2. Ömer’in hastalığıyla ilgili şikayetleri nedir?
  3. Yazar, Ömer’in daha iyi hissetmesi için neler yapmış?
  4. Yazar, Ömer’in durumunu kime anlatmış? 
  5. Siz olsaydınız bu durumda ne yapardınız?

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 128. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Günlük yaşamınızda edindiğiniz izlenimleri, bu izlenimlerin yarattığı his ve düşüncelerinizi özetleyen bir {yazı} yazınız.

CEVAP: OKUMA SEVGİM

Bugün okuldan sonrasında Ecem ile kütüphaneye gittik. Kütüphane müdürü beni tanıyordu. Kendisi babamın arkadaşıydı. Bana hafta sonu istikbal anaokulu öğrencilerine kitap okuyup okuyamayacağımı sordu. Bunu duyunca derhal kabul ettim. Kitap okumayı fazla seviyordum. Ayrıca her insanın kitabı sevmesini istiyordum. Bana yaptıkları kitap etkinliğini söyledi. Eve gidince babama bu tarz şeyleri anlattım. Babam benimle gurur duyduğunu söylemiş oldu. Öğrencilere okumak için seçtiğim kitabı gözden geçirdim. Onlarla tanışmak için sabırsızlanıyorum.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 129. Sayfa Cevapları

b) Yazdığınız günlüğe nazaran aşağıdaki formu doldurunuz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 129. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde, koyu yazılan kelime ya da kelime gruplarının cümlenin hangi ögesi bulunduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 129. Sayfa Cevapları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 116-117-118-119-120-121. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat