>

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 146-147. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 146-147. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 4. Tema BİREY VE TOPLUM Sayfa 146, 147 “4. Tema Sonu Değerlendirme Emekleri” Etkinlik Cevapları

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 146. Sayfa Cevapları

(İlk dört suali metne bakılırsa cevaplayınız.)

1. Yazar, güne başlarken selamlaşmanın kişiye neler kazandıracağını düşünüyor?

CEVAP: Selamlaşmanın günü aydınlatacağını söylüyor.

2. Yazarın okuyuculara önerileri nedir?

CEVAP: İnsanlarla merhabalaşmayı, insanlara iyi sabahlar demeyi, gülümsemeyi öneriyor.

3. Yazar, “Yalnızlık Mahkûmu” olanları nasıl ne şekilde betimlemiştir? Çevrenizde bu betimlemeyle nitelendirebileceğiniz kişiler var mı? Açıklayınız.

CEVAP: “Herkese dargın. Hayata dargın. İnsana dargın. Kendine dargın. Kahırla adım atar güne. Kahırla devam eder. Kahırla bitirir. Büyük olasılıkla evine de bu şekilde girer. Komşuları ile selamlaşmadan… Ailesi ile gülümseşmeden…” şekşinde betimlemiştir. Çevremde arasıra bu şekilde kişiler görüyorum.

4. Okuduğunuz metinden nasıl ne şekilde bir netice çıkarıyorsunuz?

CEVAP: İnsanlarla selamlaşmak ve gülümsemek hem onlara hem de bana iyi hissettirir.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 147. Sayfa Cevapları

5. Koyu yazılan kelime ya da kelime gruplarının cümlenin hangi ögesi bulunduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 147. Sayfa Cevapları

6. Aşağıdakilerin hangisinde yer edinen deyim kullanıldığı cümleye uygun değildir?

A) Genç gazeteci girmiş olduğu hiçbir işte dikiş tutturamadı.
B) Mahalledekiler kendi derdine fikir kimselerle ilgilenmediler.
C) İyi niyetli olduğundan burnundan kıl aldırmıyor.
D) Kaç yaşına geldi hâlâ bir baltaya sap olamadı.

CEVAP: C

7. (I) Şehrin kalesini kimin yapmış olduğu belli değildir. (II) Kalenin temelinin yalçın kaya üstüne kurulması zekice bir harekettir. (III) Şekli kareden uzuncadır. (IV) Uzuncası doğudan batıya olan yönüdür.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kişisel fikir içermektedir?

A) I      B) II      C) III      D) IV

CEVAP: B

8. Kişinin kıymetini, kadir ve kıymetini en iyi bilenler; bu işle ilgili kimseler ile kendi çevresinde bulunanlardır. Bir insanı ve onun yaptıklarını yakın çevresi takdir eder.

Yukarıdaki açıklamayı aşağıdaki atasözlerinden hangisi karşılamaktadır?

A) Keskin sirke küpüne ziyan.      B) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
C) İş insanoğlunun aynasıdır.                  D) Taş yerinde ağırdır.

CEVAP: D

9. “Kendine özgü bakışı, duruşu vardı Hasan Dayı’nın. Mimikleriyle, bakışlarıyla konuşan, suskun bir adamdı. Bilge mi desem yoksa mecnun mu bilemedim. İlginç fizyolojik görünüşü, eğik yürüyüşü, gizemli ve devamlı yalnız geçen yaşamı dikkatimi çekerdi hep. Yalnız yaşardı dağlarda. Uzun yüzünden aşağı çaprazlama inen iri burnu, keskin gözleri, her daim pis ve yırtık elbisesiyle karşımıza çıkan bu adamdan çekinir, ürkerdik.” (Dursun Ali SAZKAYA)

Yukarıdaki paragrafta hangi ifade biçimi kullanılmıştır?

A) Tartışmacı ifade      B) Öyküleyici ifade
C) Betimleyici ifade     D) Açıklayıcı ifade

CEVAP: C

10. “Dün gece apartman sakinleri sokakta buldukları köpeği doyurdular.”

Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

A) Zarf Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
B) Yer Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
C) Zarf Tamlayıcısı / Belirtili Nesne / Özne / Yüklem
D) Yer Tamlayıcısı / Belirtisiz Nesne / Özne / Yüklem

CEVAP: A


Etiket: 8 derslik Turkce kitabi sayfa 146 147

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat