>

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 248-249. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 248-249. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 7. Tema DOĞA VE EVREN Sayfa 248, 249 “7. Tema Sonu Değerlendirme Emekleri” Etkinlik Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 248. Sayfa Cevapları

(İlk dört suali şiire bakılırsa cevaplayınız.)

1. Ozan, baharda Anadolu’da meydana gelen hangi değişikliklerden bahsediyor?

CEVAP: Ozan; Silifke’de çiçek açmasından, Bolu’nun yeşillenmesinden, Sultandağı’nın karlı olmasından, Daday’ın çayının köpüklenmesinden vb. değişikliklerden bahsediyor.

2. “Gönül dile gelir kaval sesinde. / Boz martılar düğün yapar Mersin’de” dizelerinden ne anladığınızı açıklayınız.

CEVAP: Çobanların koyunları harekete geçirmek için kaval çalması ve martıların daha sıcak olduğundan Mersin’e göç etmeleri anlatılıyor.

3. Ozan, İstanbul’u bu mevsimde tanım ederken niçin zorlanmış olabilir? Açıklayınız.

CEVAP: Bu sebeple, İstanbul’un acele değişen bir havası vardır. Sabah güneş parlarken akşam ani yağmur başlayabilir.

4. Bu şiirin şairi siz olsaydınız ilkbaharda doğada oluşan hangi değişikliklerden bahsederdiniz?

CEVAP: Ağaçların yeşillenmesinden, çiçeklerin açmasından ve bahar yağmurlarından bahsederdim.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 249. Sayfa Cevapları

5. Aşağıdaki cümle gruplarından öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

( Ö ) Türkiye’nin güzellikleri görüldüğünde pek fazla kelime akla gelir.
( Ö ) Türkiye’deki tatil (dinlence) yalnız manzaralar değil, unutulmaz deneyimlerdir.
( N ) Türkiye dört mevsim gezim potansiyeline haiz bir ülkedir.
( N ) Türkiye gezim pazarında, gezgin sayısı bakımından ilk on diyar içerisindedir.

6. “Kış kapıya dayandı, daha kömür alamadık.” cümlesinde koyu yazılan sözle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?

A) tesiri olmak B) gelip çatmak C) yola çıkmak D) yardım beklemek

CEVAP: B

7. Kuşcenneti Millî Parkı, Marmara Bölgesi’nde Balıkesir ili sınırları içindedir. 1959 senesinde millî park duyuru edilmiştir. Anadolu’dan Avrupa’ya geçen kuş göç yolu üstünde bulunan Kuşcenneti, pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üstüne yuva yapmış olduğu büyük kuluçka kolonilerini barındırmaktadır. Kuşcenneti Millî Parkı, Avrupa Konseyi tarafınca fazla iyi korunan ve kıta ölçeğinde kıymet taşıyan tabii alanlara verilen “Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayla 1976 senesinde ödüllendirilmiştir. (Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü)

Kuşcenneti Millî Parkı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kuşcenneti Avrupa’ya geçen kuşların göç yolu üzerindedir.
B) Kuşcenneti A sınıfı diplomasıyla 1976 senesinde ödüllendirilmiştir.
C) Kuşcenneti Marmara Bölgesi’nde Bursa ili sınırları içindedir.
D) Kuşcenneti’nde binlerce kuşun yuva yapmış olduğu kuluçka kolonileri vardır.

CEVAP: C

8. “Anlatılanlara bakılırsa oğlun fazla hırslıymış.” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) eylem / kurallı / tek yüklemli / müspet
B) ad / devrik / tek yüklemli / menfi
C) eylem / devrik / fiilimsi bulunan / menfi
D) ad / kurallı / fiilimsi bulunan / müspet

CEVAP: D

9. Annemden ayrı kalamam ve devamlı ziyaret ederim.

Selim’in cümlesindeki ifade bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nesne eksikliği B) Özne eksikliği C) Yüklem eksikliği D) Çatı uyuşmazlığı

CEVAP: A

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 234-235-236-237-238-239-240-241. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat