şişli eskort - izmir eskort

>

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 28-29-30-31-32-33. Sayfa Cevapları

cevaplar

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 28-29-30-31-32-33. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 1. Tema ERDEMLER Sayfa 28, 29, 30, 31, 32, 33 “İnsanla Güzel” Metni Etkinlik Cevapları

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 28. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karşımızdaki kişilerle mesele yaşamamak için nasıl ne şekilde davranmalıyız?

CEVAP: Karşımızdaki kişilere karşı her vakit saygılı ve ölçülü davranmalıyız. İnsanlarla yazışma kurarken nazik olmalıyız. Onlarla empati yaparak anlaşmalıyız

2. “Doğa, insan için yaratılmıştır. Doğa insanoğlunun varlığıyla güzelleşir, canlanır, mana kazanır.” görüşüne katılıyor musunuz? Anlatınız.

CEVAP: Bu söze katılmıyorum. Bundan dolayı tabiat ananın insana ihtiyacı yoktur, fakat insanoğlunun doğaya ihtiyacı vardır. İnsan olmadan tabiat güzel olmaya devam edebilir. İnsana gereksinim duyan tabiat değildir, insan doğaya muhtaçtır.

CEVAP 2: Bu söze katılıyorum. İnsanlar doğayı güzelleştirmek için çalmış olduğu sürece tabiat güzel kalmaya devam eder.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 29. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz sözcükleri yazınız. Bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin lügat anlamı ile karşılaştırınız.

Gerinmek: Kolları açarak gövdeyi gerilmiş bir duruma sokmak.

Gövermek: Yeşermek.

Boy Vermek: Büyümek.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“İnsanla Güzel” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Şaire bakılırsa doğadaki her şeyi güzel kılan nedir?

CEVAP: Her şeyi güzel kılan insandır.

2. Şaire bakılırsa insan eğer olmazsa dal uçlarında göveren bahar, tarlalardaki başak neye benzer?

CEVAP: Sevimsiz bir resme benzer.

3. Ozan üçüncü kıtada insanlara sunulan hangi nimetlerden söz ediyor?

CEVAP: Daldaki yemiş ve verimli yağmurlardan söz ediyor.

4. “Sabahlar sizinle aydınlık…” sözünden ne anlıyorsunuz?

CEVAP: İnsanlar güneşin doğmasıyla güne adım atar. Eğer insan eğer olmazsa aydınlık olmasının bir anlamı olmaz. Bundan dolayı günün aydınlığını onunla vardır.

5. Ozan, nihayet kıtada nelerden yakınıyor?

CEVAP: İnsanların harp, kin ve hiddet içinde yaşamasından yakınıyor.

6. Bu güzel dünyayı, dostlukları ve sevgileri yaşayabilmek için insanoğlu nasıl ne şekilde davranmalıdır?

CEVAP: İnsanlar doğaya karşı sevecek olmalı, doğayı korumalıdır. Birbirlerine karşı nazik ve dostça davranmalıdır. Böylece hepimiz sevgi içinde yaşar.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 30. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“İnsanla Güzel” şiirinin konusunu ve anne duygusunu yazınız.

Konu: İnsan Sevgisi

Ana Duygu: Doğadaki her şey insanoğlunun varlığıyla mana kazanır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Şiirde geçen söz sanatlarını ve söz sanatlarının geçmiş olduğu dizeleri bularak noktalı bölgelere yazınız.

Söz Sanatı: Kişileştirme
Bulunduğu Dize: “Sizinle bölüşür luğu kuşlar.”

Söz Sanatı: Kişileştirme
Bulunduğu Dize: “Mavi rüzgârların koştuğu sokak”

Söz Sanatı: Benzetme
Bulunduğu Dize: “İnsansız olursa antipatik fotoğraf benzer biçimde
Dal uçlarında göveren bahar,
Tarlada boy veren o altın başak.”

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 31. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dizelerdeki söz sanatlarını karşılarına yazınız.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 31. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki metinde geçen sıfat-fiilleri (ortaçları) bulunuz. Ödat-fiilin almış olduğu eki örnekteki benzer biçimde gösteriniz.

Zülal’in bakmış olduğu resimler unutulmaz güzel günlerden hatıraydı. —————————————————> -tığı, -maz

Tozlanmış rafların içindeki albümü, fazla özlemiş olduğu arkadaşları Sena ve Elif armağan etmişti. ———————> -mış, -dik

O, resimlerdeki benzer biçimde değildi artık; ağarmış saçları, buruşmuş yüzü, akıp giden zamanı ona hissettirmişti. -> -mış -muş, -en

Değişmeyen bir tek şey vardı: O da güler yüzü. ——————————————————————————-> -en

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 32. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Kurabiye Hırsızı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. “Kurabiye Hırsızı” metninde yaşanmış olan mesele nedir? Yazınız.

CEVAP: Kadının, insanın kendi kurabiyelerini yediğini sanması.

2. Siz olsaydınız bu soruna nasıl ne şekilde bir çözüm yolu bulurdunuz? Yazınız.

CEVAP: Ben olsaydım bir başkası kurabiyelerimi yediğinde durumu anlamasın diye ona bakmaz ve çantamla ilgilenirdim. Böylece çantamdaki kurabiyeleri ayrım ederdim. Meseleyi anlayınca hiçbir şey olmamış benzer biçimde oradan kalkıp başka yerde kurabiyelerimi yerdim.

 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 33. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki dörtlükten hareketle bilgilendirici bir metin yazınız.

Sımsıcak dostluklar sevgiler varken
Savaşlar kinler öfkeler sebep
Bırakıp gideceğiz bigün
Dünya bu kadar güzelken

CEVAP: BARIŞ 

Her insan dünyada sonsuza kadar var olamayacağını bilir. Yine de kimse buraya sığmaz. Bunun sebebi insanı menfi olarak etkileyen kin, hiddet benzer biçimde duygulardır. Halbuki dostluk ve sevgi içinde yaşamak yaşamı ne kadar güzelleştirir. Atatürk de “Yurtta sulh, dünyada sulh.” diyerek barışın güzelliğini ve önemi ifade etmiştir. Dünya sadece insanların güzelliğiyle güzelleşir. Bu güzellik iyilik, dostluk, sevgi benzer biçimde duyguların paylaşımı ile mümkündür. Dünyadan gideceksek ardımızda güzel his ve düşünceler bırakarak gitmeliyiz. İnsana yakışan budur.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Fabl örnekleri araştırınız. Beğendiniz fabl örneklerini sınıfa getiriniz.

CEVAP: Bir gün uyuyan bir aslan sıçrayarak uyanmış. Etrafına bakmış ve onu uyandıran fareyi görmüş. Bu duruma sinirlenerek “Sen beni ne halka uyandırırsın?” demiş ve fareyi ağzına atmaya hazırlanmış. Fare de “Lütfen beni bağışla. Bu iyiliğin karşılıksız kalmaz.” demiş. Aslan buna fazla gülmüş, alay etmiş ve “Peki o vakit, seni affediyorum. Haydi git.” demiş. Bir gün aslan avcılar tarafınca yakalanıp ağaca bağlanmış. O sırada sıçan çıkagelmiş ve aslanın bağlı olduğu ipleri kemirerek onu kurtarmış. Giderken demiş ki: “İyiliğinin karşılığını öderim dediğimde benimle alay etmiştin. Ama unutma ki arasıra bir sıçan bile aslandan daha kuvvetli olabilir.”

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 20-21-22-23-24-25-26-27. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat