Kişilerin ve aile üyelerinin ikamet adreslerine yakın, kolaylıkla ulaşabilecekleri yerlerde bulunan, tedavi ve rehabilite sıhhat hizmeti elde eden, kişilerin ilk başvurdukları aile hekimliği, Tıp fakültesinden mezun olduktan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü alanında uzman tabiplerdir. Aile Hekimliği, yaş, cinsiyet, hastalık ayırt etmeden devamlı ve kapsamlı sıhhat hizmeti vermekle mesuldür. Sağlık sorunlarını bedensel, ruhsal, toplumsal, kültürel yönleriyle inceler.
Sağlık hizmetlerinde toplumdaki bireylerin memnuniyeti fazla önemlidir. Bunun için meydana getirilen çalışmalarda, sıhhat hizmetlerinin kesintisiz verilen eğitimlerle güçlendirilmesi, bireylerin sıhhat gereksinimleri ve bir sevk sisteminin kurulması esas ilkelerdendir.
Bu ilkelerin hayata geçirilmesi ve ikinci basamak sıhhat hizmetlerinde yığılmayı engellemek, etkin bir şekilde hizmet vermek ve bu basamakta olan hastalara kafi zamanı ayırabilmek için aile hekimliği kurulmuştur. Bu sayede birinci basamaktaki hastalara daha basit ulaşılabilecek ikinci ve üçüncü basamaktaki hastalara kafi vakit ayırılabilecektir.
Aile Hekimi, bu uygulama ile yakınında ikamet eden aileleri tespit edip, sıhhat hizmeti verdiği toplumu her yönüyle tanır. Ailelerin hayat koşullarını ve sıhhat durumlarını öğrenmiş olur. Sağlık eğitimlerinin ve koruyucu sıhhat uygulamalarının ailelere ve bireye, en iyi nasıl ne şekilde uygulanacağını bilen kişidir.
Aile Hekimliğinin Amaçları
Temel ilkeleri olan aile hekimliği, sıhhat hizmetlerini geliştirmek için bazı amaçlar kapsamında iş yapmaktadır. Bunlar;
- Topluma süratli bir halde birinci basamak hizmeti vermek
- Görevi dahilinde toplumdaki, kronik hastaların bakımı, tedavisini sağlamak ve bu hastaları yakından kovuşturmak
- Sorumlu olduğu kişileri takip ederek devamlı münasebet halinde bulunmak
- Sağlık problemlerinde ilk değerlendirmeyi yapmak
- Erken tanı ve tedaviyi sağlayarak, doğru yönlendirmeleri yapmak
- Çevrede bulunan bireylerin hayat kalitelerini ve sıhhat düzeylerini geliştirmek ve toplumun genelinin gelişimine katkı sağlamaktır.
Aile Hekimliğinin Görevleri
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde aile hekimliği vazife ve sorumlulukları aşağıdaki benzer biçimde belirtilmiştir.
- Çalmış olduğu alanın sıhhat hizmeti planlamasında cemiyet sağlığı merkezi ile beraber çalışır.
- Toplum ve çevre sağlığı durumunu ilgilendiren mevzularla karşılaştığında cemiyet sağlığı merkezine rapor eder.
- Bireylere yönelik birinci basamak tanı, tedavi ve danışmanlık ve anne çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmeti verir.
- Kendisine bağlı kişilerin ilk kontrollerini yapmak için 6 ay içinde konut ziyaretlerinde bulunmalıdır.
- Periyodik sıhhat muayenesi yaparak, kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına bakılırsa taramalarını kaydeder.
- Kendisine kayıtlı hasta, yatalak ve özürlü kişilere evde yada yerinde sıhhat hizmetlerinin yönetimine danışmanlık yapar.
- Bakanlığın bazı dönemlerde verdiği eğitimlere katılır ve tekrar Bakanlığın ilgili mevzuatındaki görevleri yerine getirir.
- Sağlık ocağı, Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, Sağlık merkezi benzer biçimde birinci basamak kuruluşları ve remi hekimlerce düzenlene sevk raporu, sıhhat raporu ve reçeteleri düzenler.
- Tanı ve tedavisi olmayan (kanser benzer biçimde) hastaları sevk eder. Tanı, tedavi, yatış bilgilerini değerlendirip rehabilitasyon ve evde bakım hizmetlerinin düzenini sağlar.