Bakteriler, virüsler ve paratizler tarafınca vücudumuzun her bölgesinde meydana gelebilen enfeksiyon hastalıkları bulaşıcı olabilmektedir. İlerleyen enfeksiyonun tanı şekillerinin ilerlemesi ve gelişen ilaç tedavisi ile kolaylıkla teşhis ve tedavisi yapılabilmektedir. Grip ile başlamış olan hastalıklar idrar yolu enfeksiyonu, ishal, AIDS, menenjit, sarılık, tüberküloza kadar geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Klinik Mikrobiyoloji kısmı de virüs, bakteri yada parazitlerin sebep olduğu bu hastalıkları inceleyen, teşhis ve tedavisi ile ilgilen ilim dalıdır.
Enfeksiyon Hastalıkları
Mevsim geçişlerinde, bakterili ortamlardan bulaşan hastalıklarda yada virüslerin neden olduğu hastalıklarda enfeksiyon terimi oldukça sık kullanılmaktadır. Tıpta parazit ve mikropların insan vücuduna yerleşmesi ile oluşan hastalıkların umumi adı, enfeksiyon hastalıklarıdır. Birfazla adı bulunan enfeksiyon hastalıkları, insan vücuduna birçok değişik yollardan girebilmektedir.
İnsan vücuduna giren enfeksiyonun bulaşıcı ve ağır olması insan direncine nazaran değişim göstermektedir. Mikro düzeyde olan bu hastalıklar ağırbaşlı sıhhat problemlerine sebep olabilmektedir. Virüs, mantar, bakteri benzer biçimde türlerin gövde içine yerleşmesi ile oluşan bu hastalıklar hafife alınmamalı ve ilerlememesi için lüzumlu tedbir zamanında alınmalıdır. Tedbir alınmazsa fazla sıkıntılı bir tedavi süreci sizi bekliyor olacak ve çevrenizdeki insanlara hastalığınız hızla bulaşacaktır. Enfeksiyon hastalıkları bulaşıcı hastalık olarak da bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıklar vücudunuzda hızla ilerlerken çevrenizdeki insanlara hatta hayvanlara dahi bulaşacaktır. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklara da bu mevzuda dikkat edilmesi gerekmektedir. Sivrisinek sıtma hastalığını taşıması ve yayması mevzusunda insan ölümüne en fazla neden olan hayvan olması sebebi ile sivrisinek ısırıkları da hafife alınmamalıdır.
Bulunduğunuz ortam hastalığın bulaşmasında en süratli etkendir. Yani havadan bulaşan, ağızdan çıkan damlacıklar, konuşmak, hapşırmak yada öksürmek hastalığa sebep olan mikropların bulunduğunuz ortamdaki insanlara bulaşmasına sebep olmaktadır. Hava yolu ile insan vücuduna giren bakteriler, ten yolu ile de bulaşabilmektedir. Hasta olan ilgili kişinin giysilerini giymek ve yatmış olduğu yatağa yatmak da bakterinin sıhhatli insan vücuduna yerleşmesine neden olmaktadır. Hastanın kullandığı her eşya doğru sterilize edilmelidir. Hasta olan şahıs çevresindeki insanlara hastalığı bulaştırmamak için oldukça dikkatli olmalı, ten yolu ile bulaşabilecek düzey de olan hastalar ise, ne olursa olsun uzman yardımı almalıdır. Ayrıca hasta olan şahıs ile yiyecek ve içecekler paylaşılmamalı, su içtiği bardaktan su içmemelisiniz. Sağlıksız yiyecekler tifo, kolera ve dizanteri benzer biçimde tehlikeli hastalıklara sebep olabilmektedir. Ağız yolu ile hastalığın hızla bulaşabileceği unutulmamalıdır.
Klinik Mikrobiyoloji
İnsan, hayvan ve bitkilerin yoğun olduğu bölgelerde mikroorganizmalar oldukça yaygın olarak bulunurlar. Bu mikroorganizmaların özellikleri, birbirleri ve başka canlılar ile olan ilişkilerini laboratuar ortamında inceleyen Mikrobiyoloji bilimidir. Klinik Mikrobiyoloji ise, mikroorganizmaların insanlarda oluşturdukları hastalıkları inceler. Hastalığın incelenmesinde kan, idrar, dışkı yada boğazdan alınan örnekler kullanılır. Bu örnekler incelenerek mikroorganizmanın tanısı ve tedavisinin belirlenmesi üstüne çalışır. Laboratuar ortamında belirlenen bu tanı ve tedavi insanı ilgilendirdiği için süratli ve doğru bir halde yapılmalıdır. Tanı koyulurken mikroskobik incelemeler, kültürler, serolojik ve biyokimyasal araştırmalardan yararlanılır.