Gastroenteroloji Nedir?
Tıp okuyan her öğrenci ileriki zamanlarda kendine en yakın hissettiği ve sevilmiş olduğu dalı tercih etmektedir. Gastroenteroloji de bu dallardan bir tanesidir. Bu dal sindirim sistemi organları, safra kesesi, pankreas, karaciğer şeklinde organların sıhhat durumunu inceleyen bir tıp dalıdır. Hayati ehemmiyet taşıyan bu organlarla ilgilenmek asla basit değildir. Yanlış küçük müdahaleler bile hastayı yaşamı süresince etkileyebilir.
Bu alanda çalışan doktorlara gastroenterolog denir. Gastroenterolog olmak için 6 senelik tıp eğitiminde sonrasında 5 senelik bir dahiliye uzmanlık eğitimi almalısınız. Bu eğitim bittikten sonrasında ise ortalama 3 sene süresince sindirim sistemi ile ilgili eğitim alıp alanınızda uzmanlaşmalısınız. Bu hastalıkları tanı, tedavi ve ameliyat süreçlerinde bulunmak için yüksek lisans eğitimi almanız gerekmektedir. Bu eğitim süreci tanımlandığında artık olmak istediğiniz dalda tüm tedavileri gerçekleştirebilirsiniz.
Gastroenteroloji Kısmı Hangi Hastalıklara Bakar?
Bağırsak, mide, safra kesesi, pankreas, böbrekler, aş borusu, kolon ve beslenme sorunları şeklinde birçok organı incelemesi altında meblağ. Bu organlarda meydana gelebilecek herhangi bir sorunda müdahale edebilirler. Bunlara {ek} olarak aşırı kiloluluk şeklinde yeme bozukluğu hastalıklarında da yardımcıdırlar.
- Hazımsızlık
- Kabızlık
- İshal
- Bulantı
- Kusma
- Reflü, Gastrit, Mide Ülseri
- On iki Parmak Bağırsağı Ülserleri
- Mide kanamaları
- Divertiküller
- ÜlseratifKolit
- CrohnHastalığı
- Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları
- Basur (Hemoroidler)
- Sarılık
- Safra Kesesindeki Taşlar
- Safra Taşına Bağlı Pankreas Sorunları
- Çölyak, Besin alerjileri
- Pankreas İltihabı
- Bağırsak Kanserleri ve Yeme Bozuklukları, Obezite
Gastroenteroloji Emek verme Alanları Nelerdir?
Her tıp bölümünde olduğu gastroenteroloji bu bölümde de çalışma alanı oldukça geniştir. Genel olarak iki bölüme ayırdığımızda, ilk olarak makat(anüs), mide, kalınca bağırsaklar(kolonlar), ince bağırsaklar ve aş borusu hastalıklarıyla ilgilenirler. İkinci bölümde ise safra yolları (kese, pankreas şeklinde) ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır.
Bağırsak kanseri, pankreas kanseri ve safra kesesinde taş oluşumu şeklinde acil müdahale gerektiren hastalıklarla daha fazla ilgilenilir. Bir çok vakit alaka bu alanlara kayar. Obezite de bu alanlardan biridir. Günümüzde değişen teknolojinin ve masa başı işlerin çoğalmasıyla genç nüfus da iç olmak suretiyle insanoğlu da obezlik fazla rastlanır hale geldi. Gastroenteroloji bu rahatsızlıkla da ilgilenir.
Gastroenteroloji Alanında Yeni Uygulamalar
Devletimizde Gastroenteroloji oldukça gelişmiş ve üstüne düşülmüş bir bölümdür. Doktorlarımız bu alanda emekler yaparak yeniliklere devamlı açık olmayı hedeflerler. 2017 senesinde Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt doktorumuz Dünya Gastroenteroloji Kongresine çağrı edilip dünyanın hiçbir yerinde daha evvel kullanılmayan üç yöntemi sunması için çağrı edilmişti.
Neydi bu üç metot;
- Birincisi, dünya üstünde ilk kez kolonoskopik (anüs yolundan hortum salınımı) yöntemle antibiyotik uygulanarak hastanın kısa sürede iyileşmesi hedeflenmiş.
- İkincisi, Türk ilaç yapımcıları tarafınca bulunan kanamayı kısa sürede durdurmayı başaran bir ilaçla endoskopik (yutak borusundan hortum salınımı) yöntemle aş borusu kanamasının durdurulması.
- Üçüncü olarak da tekrar aynı ilacın on iki parmak bağırsağında ki ülsere endoskopik uygulama yardımıyla kanama durdurucu ilacın kullanılması.