2 3
Duyuru İçeriği
Her disiplinin yada mesleğin toplumsal yapıda değişik açılardan ehemmiyet taşıyan ve değişen rolleri bulunur. Kültürel bir üretim alanı olarak mimarlık da en temel bireysel gereksinimlerden toplumsal pratiklere kadar uzanan geniş bir yelpazede, mekansal ve altyapısal düzenleri fiziki olarak tanımlar. Mimarlığın, bireysel ve toplumsal sorunları çözüme kavuşturma gücü kadar, yeni problemler üretme potansiyeli de söz mevzusudur.
Yapmış olduğu üstüne düşünmek, sorgulamak yada gündelik endişelerden bağımsız eleştirellik, günümüz toplumsal yapısında bireye dair eksikliğini gözlemlediğimiz fiil olanakları içinde ön sıralarda yer alır. Toplumsal, kültürel ve ekonomik koşullara bağlı olarak şekillenen ortama ek olarak, şüphesiz kitlesel eğitim pratiklerinin de söz mevzusu eksiklikte oranı bulunur.
Vatanımızda verilen mimarlık eğitimine katkıda bulunmak hedefiyle, sıkıntılı bir süreci deneyimleyen mimarlık öğrencilerinin gözlem yeteneklerinin gelişmesi, değişik kültürleri, coğrafyaları tanımaları, sivil ve mahalli mimarlık eserlerini araştırma imkanı bulmalarına destek olabilmek için bir yada daha çok mimar adayına gezi bursu imkanı yaratılması amaçlanmıştır.
Verilecek gezi bursları ile öğrencilerin değişik coğrafi ve kültürel bağlamlarda, nitelikli mimari eserleri, kentsel dokuları içinde, yerinde görmeleri mümkün olacaktır. Amaçlanan hem öğrencilerin bireysel mesleki gelişimine hem de toplumsal kültürel ortama katkı sağlamaktır.
Bu yarışmanın bir öteki amacı ise, diplomalarını alarak mesleğe adımlarını atacak olan genç mimar adaylarının, başka bir arayış içinde olmaksızın, mezuniyet belgesi projelerinden önceki son projelerini değişik bir şuur, çaba ve anlayışla hazırlayarak, mezuniyet belgesi projeleri sonrasında da mimarlık mesleğine yaklaşımlarını bir üst seviyeye taşımaktır.
Her eğitim senesinde, öğrenciler tarafınca seyahat süresince üretilecek dokümanlardan (seyahat notları, analizler, fotoğraflar, vb.) oluşan bir kitapçık hazırlanacaktır. Kitapçıkların yeni mimar adaylarını özendiren, gelecek dönemlere örnek teşkil edecek ve mimarlık ortamına da zenginlik getirecek mütevazı kaynaklar olacağı düşünülmektedir.
Yarışma, Gerflor Türkiye tarafınca, 2022 Sonbahar periyodu için Türkiye ve KKTC’de bulunan tüm üniversitelerin mimarlık bölümlerinde lisans öğrenimi gören öğrencilere açıktır.
Yarışmaya katılacak olan proje, mimarlık mezuniyet belgesi projesinin bundan önceki döneminde teslim edilen, geçer not almış proje olmalıdır. Finale kalan projeler, öğrencilerin kayıtlı olduğu üniversite ile görüşülerek proje yürütücüleri tarafınca teyit edilecektir.
Mimarlık lisans eğitimlerinin son senesinde bulunan öğrenciler, mezuniyet projesi öncesinde hazırladıkları son mimari proje çalışmasını yarışmanın internet sayfasında ve duyurularında yer edinen formatta teslim ederek yarışmaya başvurabileceklerdir.
Projeler A1 boyutunda (594 x 841 mm), en fazlaca 3 pafta (hepsi dikey yada hepsi yatay) halinde PDF ve JPEG formatlarında (300 dpi çözünürlükte), öğrencinin tercih edeceği ölçek ve sunum tekniği kullanılarak hazırlanmış olur. Paftalara ek olarak, animasyon yada kısa bir film (max. 60 sn.) de teslim edilebilir.
Her proje 5 rakamdan oluşan bir rumuzla tanımlanır. Paftaların sağ üst köşesinde 5 rakamlı rumuz bulunmalıdır. Ek olarak teslim edilen belgelerde, bir tek söz mevzusu rumuz kullanılır, bunun haricinde proje sahiplerinin kimliğini ve bağlı bulunmuş olduğu üniversiteyi belli eden herhangi bir işaret bulunmaz. Paftalarda yer alabilecek QR kodlar vb. ile oluşturulan bağlantılarda (Youtube kanalı vb.), proje sahibinin kimlik bilgilerinin açığa çıkmaması için anonim hesapların kullanılması önerilir. Aksi takdirde proje, yarışma dışı bırakılır.
Talebe, dijital olarak hazırladığı proje pafta ve belgelerini ‘soft copy’ en fazlaca 3 pafta (hepsi dikey yada hepsi yatay) halinde PDF ve JPEG formatlarında (300 dpi çözünürlükte), www.geleceginezeminyarat.com internet sayfasında ilgili bölüme, son teslim zamanı olan
06.03.2023, saat 23:59’a kadar yüklemek zorundadır. Hemen sonra meydana getirilen yüklemeler, sistem izin verse dahi, değerlendirme haricinde kalacaktır.
Projenin yüklenmesi, aşağıdaki aşamalar halinde ve her aşama belgeleri için dosya adı rumuz sayılarından oluşan birer dosya içinde dijital olarak gerçekleştirilmelidir. Proje yüklemesi, belgelerin tümü üstünde bir tek rumuz yazılarak PDF ya da JPEG formatında yapılmalıdır. Maksimum yükleme boyutu, videolar için 60 saniye süre ve 50 MB, video harici paftaların her biri için 10 MB ile sınırlıdır. Tüm dosyaların şartlara uygun olacak şekilde bir WeTransfer linki ile iletilmesi rica olunur.
Proje son teslim tarihinden sonrasında sistem veri yüklemesine kapatılacaktır. Son gün yükleme mevzusunda yoğunluk yaşanabileceği göz önüne alınarak, projelerin yüklenememe riskine karşı öncesinden yüklenmesi önerilir.
Öğrencinin kimlik detayları tek bir dosya halinde yarışma raportörlüğüne aşağıdaki belgeleri içerecek şekilde (taranarak) seda.tuzcu@dezinti.com adresine teslim edilmelidir.
Yarışma jürisinin tamamı yarışmalar mevzusunda deneyimli mimarlardan kurulmuştur. Jüri üyelerinin birinci aşama yakınları yarışmaya proje teslim edemezler.
Jüri Üyeleri
Yarışma jürisinin değerlendirmesinden ilkin Dezinti Tasarım Danışmanlık tarafınca projelerin şartnameye ve katılım koşullarına uygunluğu değerlendirilecektir. Uygun olmayan projeler bu aşamada elenecektir.
Yarışma jürisi, ilk değerlendirmeleri yaptıktan sonrasında, finale kalan 4 proje sahibi mimar adayına elektronik posta kanalıyla finalist olduklarını duyuracaktır. Finale kalan adaylar, ikinci jüri tarihinde AURA Mimarlık ve Şehircilik Akademisi’nde (http://aura-istanbul.com) 15’er dakikayı geçmeyecek şekilde projelerini jüri üyelerine sunacaklardır. İnteraktif bir halde geçecek ikinci jüri toplantısı sonrasında kazanan aday ya da adaylara ödül sertifikaları verilecektir.
Yarışmacılar; yarışmaya sundukları projelerin gösterim ve sergileme haklarını yarışmayı düzenleyen Gerflor Türkiye ile paylaştıklarını kabul ederler. Yarışma için sunulan, fakat telif hakkı üçüncü şahıslara ilişkin olan fotoğraf ve benzeri malzemelerin gösterim, kullanım ve sergileme imtiyazlarının alınmasından bu materyali sunan yarışmacılar mesuldür.
Gerflor Türkiye, yarışma ile ilgili görsel, işitsel ve tüm dijital mecralarda duyuru yapma hakkına haizdir.
Yarışmaya katılan öğrenciler, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.
Sponsor: Gerflor Türkiye
Adres: Çilekli Cad. No:12 Levent /İSTANBUL
E-posta:gerflor@gerflor.com
Raportör: Seda Tuzcu
Tel: 0534 915 86 05
E-posta: seda.tuzcu@dezinti.com
Birincilik Ödülü: Mimar Serter Karataban İle Beraber Oluşturacakları Bir Avrupa Seyahat Rotası Gezi Bursu
Finale Kalan 3 Yarışmacıya: Lyon ve Gerflor Yapınak Gezisi
Yarışmaya katılım hakkı kazanmış projelerin değerlendirilmesi sonucunda; 1. seçilen projenin sahibi, jüri üyelerinden Mimar Serter Karataban İle Beraber Oluşturacakları Bir Seyahat Rotası Gezi Bursu, finale kalan öteki 3 projenin sahipleri ise Lyon Ve Gerflor Yapınak Gezisi ile ödüllendirilecektir.
Gezi bursu kazanan öğrencinin gezisi, Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde kurgulanacak olup, jüri ve yarışmayı kazanan mimar talibi ile beraber rota ve gezi takvimi oluşturulacaktır. Kazanan aday, gezi sonrasında seyahatin detaylarını içeren görsel ve yazılı seyahatname hazırlamakla yükümlüdür. Lüzumlu görüldüğü takdirde sponsor aracılığı ile mansiyon ödülleri verilebilir.
Son Müracaat Zamanı: 6 MART 2023
Ön Değerlendirme: 31 MART 2023
Final Değerlendirmesi ve Ödül Töreni: 7 NİSAN 2023
Geleceğine Zemin Yarat Talebe Proje Yarışması 2023 Detaylı Informasyon ve Müracaat için: https://www.geleceginezeminyarat.com/tr
Ümraniye Belediyesi Geleneksel Yağlıboya Resim…-2023