İslam’da başka bedenî ve malî yükümlülüklerde olduğu şeklinde, zekâtta da mükellefin durumu göz önünde bulundurularak, ona makul ve taşınabilir bir mesuliyet yüklenmiştir. Bu nedenle İslam bilginleri, zekât ve sadaka-i fıtır ile yükümlü olmak için, ilgili kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin esas gereksinimlerinden çok olarak nisap miktarı mala haiz olma şartını aramışlardır.
Temel gereksinim maddeleri insanoğlunun yaşam ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sıhhat giderleri), ulaşım, eğitim, konut eşyası, sanat ve mesleğe ilişkin alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, ödenti vb. başka cari giderler ve bu esas gereksinimleri karşılamak için ayrılan paradır. (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 332-333; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 178).
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nedir? 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.