İslam dinine gore yakarma için kesinlikle uyulması ihtiyaç duyulan özel bir vakit ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her vakit yakarma edilebilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah’ı tesbîh edin (namaz kılın). Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rum, 30/17-18) buyurularak, yakarma ve duanın gün içine yayılmasının önemi vurgulanmıştır. Bununla beraber Kur’an ve hadislerden anlaşıldığına gore gece seher zamanında meydana getirilen dualar daha makbuldür (Tirmizî, Deavât, 80). Âl-i İmrân sûresi 16-17. âyetlerde cennetlikler şu şekilde müjdelenir: “(Onlar) ‘Rabbimiz, biz inanç ettik. Bizim günahlarımızı bağışla. Bizi ateş azabından koru’ diyenler; sabredenler, doğru olanlar, huzurunda gönülden boyun büküp divan duranlar, Allah yolunda harcayanlar ve seherlerde (Allah’tan) bağışlanma dileyenlerdir.” Bir başka âyette de şu şekilde buyurulmuştur: “Onlar, geceleri azca uyurlardı. Seher vakitlerinde bağışlanma dilerlerdi.” (Zâriyât, 51/17-18)
Ramazan gecelerinde, Arafat vakfesinde, gece vakitlerinde, ezan okunduğu ve kamet getirilmiş olduğu sıralarda, farz namazların sonunda meydana getirilen duaların kabul edileceği hadis-i şeriflerde beyan edilmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 166; Tirmizî, Deavât, 80, 139; İbn Mâce, Sıyâm, 48).
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Duada ellerin durumu nasıl ne şekilde olmalıdır? Duadan sonrasında elleri yüze sürmenin dayanağı var mıdır? 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.