Kadın Hastalıkları ve Doğum (Jinekoloji) Nedir?
Bir kadının buluğluk çağına girişi ile başlamış olan ve menopoza kadar geçirdiği bütün evreleri inceleyen hanım hastalıkları ve doğum ( jinekoloji) bölümüdür. Kadınsal olarak yaşanmış olan hastalıkların yanı sıra hamilelik ve doğum tekrar bu bölüm tarafınca takip edilmektedir. Fizyolojik olarak bayanların yaşamış oldukları her türlü değişiklik ve gelişim bu ilim dalı tarafınca incelenir.
Kadınlar için ilk jinekolojik muayene çoğu zaman hekimlerce 18 yaşlarında önerilmektedir. Pek fazla kadının çekinerek geldiği bu bölüm sağlığınızı korumak ve dünyaya sıhhatli bebekler getirebilmeniz için çalışmalarına devam etmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum (jinekoloji) Hangi Hastalıklara Bakar?
Kadının ve üremenin söz mevzusu olduğu derhal derhal bütün hastalıklar hanım hastalıkları ve doğum ( jinekoloji) alanına dâhil olmaktadır. Adet, menopoz, kistler, gebelik, riskli gebelik, çoklu gebelikler, rahim enfeksiyonları, bebek tedavisi, jinekolojik testler, kanser, mantar, vajinal akıntı, kaşıntı, doğum, doğum sonrası kontroller, genetal güzel duyu vs şeklinde fazla çok hastalık için iş yapmaktadır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum (jinekoloji) Emek harcama Alanları Nelerdir?
Jinekolojinin çalışma alanı oldukça geniştir. Bir hanım yaşamı süresince jinekoloji bölümünü sık sık ziyaret etmektedir. Emek harcama alanları ise;
- Ergenlik (erken yada geç buluğluk yaşanması)
- Adet düzensizlikleri,
- Kasık ağrıları,
- Enfeksiyonel rahatsızlıklar,
- Hamilelik,
- Doğum,
- Menopoz,
- Rahim hastalıkları,
- Yumurtalıklar,
- Tüp bebek,
- Gebelik sonlandırılması,
- Gebelik takip edeni,
- Cinsellikle bulaşan hastalıklar,
- Jinekolojik testler,
- Jinekolojik rutin kontroller,
- Jinekolojik fazla sayıda ameliyattır.
Sağlıklı bir karı yılda minimum iki kez jinekolog tarafınca muayene edilmelidir. Her hangi bir mesele yaşamadan da sağlığınızın yerinde bulunduğunu öğrenmelisiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum (jinekoloji) Alanında Yeni Uygulamalar
Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile jinekoloji içinde uygulanan yöntemlerde değişimler yaşanmaktadır. Bilhassa teşhis ve tedavilerde büyük kolaylık elde eden görüntüleme alanında yaşanmış olan gelişeler hastaların konforunu sağlamış olduğu şeklinde doktorlar içinde oldukça büyük kolaylık sağlamaktadır.
Ultrason uygulamalarında bebeğin her evresini fazla boyutlu olarak görüntüleme şansı bulunmaktadır. Hatta bebeklerin renkli görüntülemeleri de yapılabilmektedir. Bütün bu gelişmeler ışığında bir kıymet teknolojik gelişme ise açık ve kapalı ameliyatlar için kullanılan robotik cihazlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa yumurtalık ve rahim içi operasyonlar için robotik uygulamalar büyük kolaylık sağlamaktadır.
Kadın doğumun en mühim parçası olan tüp bebek alanı da her geçen gün gelişmeye devam etmektedir. Laboratuvarda döllenen yumurta kusursuz bir embriyo elde edilmesi ile aktarma edilmektedir. Sonrasında ise başka embriyoların saklanarak ondan sonra kullanılması söz mevzusu olmaktadır. Transfer sonrasında lüzumlu olan bütün takip tekrar bu bölüm tarafınca yapılmaktadır.
Aslında bayanların muayene olmaktan fazla çekindikleri bir bölüm olan hanım hastalıkları ve doğum ( jinekoloji) erken tanı ve tedavi ile yaşam kurtarmaya devam etmektedir. Rahim kanserlerinin ilk evrede tespiti ve derhal tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Son aşama teknolojik aletler ile rahim içi görüntülenerek kanserli bölge derhal tespit edilmektedir. Bu sayede rahim kanseri için geç kalınmadan lüzumlu uygulamalar derhal başlatılarak hastanın hızla iyileşmesi sağlanmaktadır. Tertipli kontroller tekrar jinekoloji tarafınca yapılmaktadır.