Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sonlanmış olur ve yeni bigün adım atar. Gece gündüzden evvel gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının nihayet gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın nihayet gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle adım atar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk Cuma gecesi” dendiği vakit perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların aslolan zamanı, geceyi takip eden gün olmakla beraber, daha önceki günle beraber oruç tutulabilir.
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Kandillerde oruç tutmayla ilgili dinî bir gereklilik var mıdır? 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.