Kurbanın derisi, bir fakire yada hayır kurumuna verilmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), veda haccında Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerinin başlangıcında durmasını ve bunların derileri ile sırtlarındaki çullarını sadaka olarak vermesini, kasap tutarı olarak bunlardan bir şey vermemesini emretmiştir (Müslim, Hac, 348; Buhârî, Hac, 120, 121; Ebû Dâvûd, Menâsik, 21). Buna nazaran kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi yada bakımı için ücret olarak verilmesi caiz değildir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 203). Derinin satılması hâlinde bedelinin yoksullara verilmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 165).
Ancak kurbanın derisi, bir yoksula yada hayır kurumuna bağışlanabileceği benzer biçimde, evde namazlık, kalbur ve benzeri konut eşyası yapılarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâi‘, V, 81; Merğînânî, el-Hidâye, VII, 164).
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Kurban eti nasıl ne şekilde değerlendirilmelidir? 2021
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.