Nöroloji Nedir?
Nöroloji kısmı, beyin, omurilik, beyin sapı, sinir sistemi, adale hastalıklarını inceleyen, tedavi eden, teşhis koyan tıp alanıdır. Nöroloji kısmı sinir sistemi üstünde meydana gelen fizyolojik ve anatomik değişimleri inceler. Oldukça çok hastalığın teşhisini ve tedavisini gerçekleştiren bölüm cerrahi müdahalelerde bulunmamaktadır. Olası bir müdahale söz mevzusu ile beyin ve sinir cerrahisi yada teşhise gore başka kısmına yönlendirme yaparak lüzumlu tedavinin yapılmasını sağlar.
Hastaların pek bir çok Nöroloji kısmına el ve ayaklarda uyuşma hissi, kafa dönmeleri, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, bayılma, görme sıkıntıları, kafa ağrıları, unutkanlık, el ve ayaklarda titremeler ve yaşanmış olan ani kasılmalardan dolayı başvurmaktadır. Nöroloji uzmanı ilk olarak fiziki olarak gerçekleştirdiği muayene sonrasında lüzumlu tetkiklerin yapılmasını saplar ve hastalar için doğru teşhis koyulduktan derhal sonrasında süratli bir halde tedavi süreçleri başlatılır.
Nöroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Emek harcama alanı oldukça geniş olan Nöroloji kısmı oldukça çok hasatlığın teşhisini ve tedavisini gerçekleştirmektedir.
- Migren
- Kronik kafa ağrıları
- Grup ağrıları
- Epilepsi
- Felç
- İnme
- Beyin damarı tıkanıkları
- Beyinde oluşan baloncuklar
- Beyin kanaması
- Alzheimer
- Bunama
- Beyin suyu ve basıncı değişimi sonrası yaşanmış olan bunamalar
- Çeşitli vitamin eksikleri ile yaşanmış olan bunamalar
- Unutkanlık
- Kas hastalıkları
- Beyin enfeksiyonları
- MS ve başka beyin hastalıkları
- Yüz felci
- Baş dönmeleri
- Nöropatiler
- Sınır sıkışmaları
- Uyuşmalar
- Pankrison
- Distoni
- Tremor
- Titremeler
- Seyirmeler
- Kramplar
- Uyku bozuklukları
- Huzursuz bacak sendromu
- Uyku felci
- ALS
- Motor nöron hastalıkları
- Çocuk felci
- Menenjit
- Beyin tümörleri
- Bel ağrıları
- Boyun fıtığı
- Bel fıtığı, Nörolojinin bakmış olduğu hastalıklardandır.
Nöroloji Emek harcama Alanları Nelerdir?
Nöroloji çalışma alanları üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar;
- Otonom: perifenik sinir sisteminin istemsizce gerçekleştirdiği hareketlerin ve bazı organların fonksiyonlarının denetim edilmesini sağlamaktadır. Kendi isteğinizle devinim ettiremediğiniz bütün kaslar otonomun alanına girmektedir.
- Merkezi sinir sistemi: sinirler, beyin, beyin sapı ve omuriliğin incelenmiş olduğu bölümdür. Nörolojik olarak fazla sayıda hastalık merkezi sinir sistemi ile alakalıdır.
- Periferik sistem: beyin ve omurilik dışındaki sinir sistemlerinin incelmesini icra eden bölümdür. Periferik sistem merkezi sinir sistemi ile başka uzuvların arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Periferik sistem vücudun en dış kısmına kadar etkili olan sistemdir.
Nöroloji uzmanları teşhis ve tedavi için bu alanı üç bölüm olarak ayrı ayrı çalışma alanlarına ayırmışlardır. Bu şekilde hastaların değerlendirilmesi fazla daha süratli gerçekleşmektedir. Gereksiz vakit kayıpları önlenerek derhal lüzumlu tedaviler başlanır ve tertipli, takipleri yapılarak hastaların sağlığına ulaşması sağlanır.
Nöroloji Alanında Yeni Uygulamalar
Tıp dünyası hastalıkların tedavisi için her vakit aralıksız olarak iş koşturmacasındadır. Nöroloji kısmı oldukça ağırbaşlı hastalıklar ile savaşım etmiş olduğu için insanların hayat standardını arttırmak için klinik emekler sürdürülmektedir. Bilhassa epilepsi, ALS, MS, Alzheimer, nüzul, Pankrison şeklinde insanların yaşamlarını menfi etkileyen hastalıklar için yeni tedavi şekilleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Hastaların kullandığı ilaçlar içinde fazla daha etkili olabilmesi için bu alanda oldukça çok çalışma yürütülmektedir.