İl dışından rapor almak isteyen memurlar yada öğretmenler için raporun hastalık iznine çevrilmesi için bazı şartlar ve istisnalar bulunmaktadır.
Öğretmen İl Dışından Rapor Alabilir Mi? Alınabilecek Raporlar
Öğretmen il dışından rapor alabilir mi sorusunun cevabı düzgüsel şartlarda hayırdır. Fakat bu durumun bazı istisnaları vardır. Bu durum Devlet Memurlarına verilecek rapor ve refakat iznine ilişkin yönetmeliğin 7. Maddesinin 6. Fıkrasında açıklanmaktadır. Raporun hastalık iznine çevrilmesi için raporun geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması yada durumun acil vaka olması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen 3 durumda öğretmenler yada memurlar görev mahallinin dışından doğrusu il dışından rapor alabilmektedir. Konu ile ilgili yönetmelik haricinde iki değişik görüş yazısıda bulunamaktadır.
Devlet Personel Başkanlığının yayınlamış olduğu 19.03.2012 Tarih ve 4586 numaralı görüş yazısı alttadır.

Devlet Memuruna Verilen Hastalık Raporu ve Refakatine İlişki Yönetmeliğin ilgili kısmı aşağıda yer verilmiştir.

İlgili yönetmeliğin tamamına ulaşmak için tıklayın.
İl Dışından Nasıl Rapor Alınabilir?
İlgili yönetmelikte de belirtildiği şeklinde( öğretmen il dışından rapor alabilir mi? ) her işyar şeklinde öğretmeninde il dışından rapor alabilmesi için durum aciliyet belirtmesi gerekmektedir. Memurların hafta sonu ve resmi tatillerde il dışına çıkmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat mesainin olduğu gün işyar görev mahalinde doğrusu çalmış olduğu ilde bulunması gerekmektedir. Rapor almak için mesaisinin olmadığı gün itibari ile hastanelerin acil servislerinden rapor alınabilir ve bu alınan rapor hastalık iznine çevrilebilir. Memurlar görev mahalinde bulunan herhangi bir hastaneden rapor alabilir. Bu durumun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Eğer memurun sağlık haricinde herhangi bir mazereti var ise rapor almak yerine mazeret izni kullanabilir. Mazeret izni alırken izni il haricinde kullanılacağı belirtilmelidir.